Keveseknek van nagyon sokja Magyarországon

Jelenleg Magyarországon körülbelül 4-4,5 ezer család birtokolja a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékát.

Karagich István, a Blochamps ügyvezetője elmondta: a hazai privátbanki ügyfelek mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát.

Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, amelyek az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak - derül ki Az én pénzem cikkéből, amely a privátbanki szolgáltatásokat kínáló Blochamps új kiadványát szemlézi.

Ez a szűk kör a teljes ország lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarításainak több, mint 5 százaléka fölött rendelkezik, míg a teljes vagyonuk a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékával egyenértékű. Karagich szerint jellemzően első generációs vállalkozókról, üzletemberekről van szó.

A szakember szerint a Magyarországon megcsúszott generációváltás miatt a privátbanki szektor az egyik legkomolyabban fenyegetett szolgáltatás, sőt a kockázat a hazai bankrendszer teljesítményére is kihatással van. 

A Blochamps korábbi elemzése szerint is az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében. A társaság úgy véli, 2025-re hétezer milliárdosa és hét dollármilliárdosa lehet az országnak – összegzi a 168ora.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság