Kezdődnek a perek a háborús bűnösök ellen Ukrajnában

Huszonegy éves orosz katona az első vádlott.

Indulnak az első perek a háborús bűnösök ellen Ukrajnában – írta meg a 444.hu a Guardian forrásaira alapozva. Az ukrán ügyészség több orosz hadifoglyot vádol azzal, hogy civileket vettek célba vagy öltek meg. Ők lehetnek az elsők, akik az orosz-ukrán háborúban elkövetett háborús bűnök miatt kerülnek a vádlottak padjára.

Irina Venediktova főügyész szerint a hivatala már több mint 10 700 bűncselekményt regisztrált a háború kitörése óta, ezeknek egy részében most vádat is emeltek. Jelenleg 36 háborús bűnökkel gyanúsított ember ellen folyik eljárás, de a főügyész attól tart, hogy jóval több eset kerül majd elő a megszállt területekről, főleg Mariupolból.

Először a 21 éves, Vagyim Sisimarin, a Kantemirovszkaja tankhadosztály egyik harckocsiparancsnoka ellen indulhat eljárás, akit egy 68 éves férfi megölésével vádolnak. Sisimarin február 18-án az északkelet-ukrajnai Csupahivkában harcolt, amikor lelőtt egy fegyvertelen civilt, aki éppen arra biciklizett.

Az ukrán ügyészség szerint azért utasították a civil megölésére, hogy az nehogy jelentsen róluk az ukrán véderőknek. Az ügyészség szóvivője szerint az ukrán titkosszolgálattal (SZBU) együtt már elég bizonyítékot gyűjtöttek ellene. Az orosz katona jelenleg előzetes letartóztatásban van, a háborús bűncselekmény miatt 10-15 év vagy életfogytiglani börtönt is kaphat.

Két másik katonát azzal vádolnak, hogy még a háború legelején civilek házait lőtték rakétákkal a Harkivi körzetben álló Kozacsa Lopan faluban. Dergacsivban pedig egy oktatási intézményt találtak el az oroszországi Belgorodból.

Mihail Romanovot viszont a távollétében ítélhetik el, őt azzal vádolják, hogy márciusban Kijev egyik elővárosában, Brovarij körzetében egy társával betört egy házba, ahol megöltek egy férfit, majd többször megerőszakolták a feleségét, miközben a kiskorú gyerekük a gépházban sírt.

Venediktova azt mondta, nem tudják, Romanov hol van: talán még harcol, esetleg visszament Oroszországba, de az is lehet, hogy már meghalt. Ugyanakkor a távollétében is el akarják ítélni, hogy megmutassák a háborús bűnösöknek, megtalálják őket, és talán ezzel is életeket mentenek meg a megszállt területeken.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Terror