Ki az a Schey Fülöp, akiről most utcát neveztek el Kőszegen?

Schey Fülöp neve nem annyira ismert, mint Kossuth Lajosé vagy Petőfi Sándoré - melyek meglehetősen sok utcanévtáblán szerepelnek az országban -, így talán nem felesleges néhány bekezdésben összefoglalni a legfontosabbakat róla.

Visszakapja régi nevét a Zrínyi Miklós utca Kőszegen, erről döntöttek a város képviselői a március végi közgyűlésen. Mint ahogy az korábban Átneveznének egy utcát Kőszegen March 13. 20:00 már kiderült, a néhány százméteres szakasz Schey Fülöp nevét viseli majd.

A korábbi Zrínyi utca, ami most már Schey Fülöp utca
Google Street Wiew

Felmerül azonban a kérdés, hogy

ki is volt Schey Fülöp, akiről most újra közterületet neveztek el?

Utánanéztünk.

A kőszegi zsidóság egyik legnagyobb alakja

Schey Fülöp 1798-ban született Kőszegen. Családja egykor Morvaországból érkezett Nyugat-Magyarországra és az Esterházy-birtokon fekvő Lakompakon (ma Lackenbach, Ausztria) élt.

18 évesen nősült meg, felesége Franciska volt, gyermekük nem született. 1823-tól önálló üzletet vitt, 1831-ben 1. osztályú kereskedőként fizetett adót Kőszeg városának. Jó üzleti kapcsolatot ápolt az Esterházy, a Batthyány és az Erdődy-családdal is.

Schey Fülöp a kezdetekben Bécsben a Wertheimstein Bankháznál dolgozott, de a későbbiekben, mint önálló nagykereskedő szerzett jelentős vagyont. 1844-ben alapító tagja volt a Kőszeg Takarékpénztárnak, melynek 1846 és 1868 között alelnöke, majd 1870–1874 között igazgatója is volt.

Schey Fülöp

A Habsburg-udvarhoz való hűsége jelentősen gyarapította a vagyonát. Az 1848-as forradalom alatt szüneteltette üzletei működését a városban, ugyanakkor vagyonát tovább növelték az 1848–49-es hadiszállítások. A szabadságharc alatt is hűséges maradt a császári udvarhoz, de jelentős részt vállalt a Kőszegre kirótt hatalmas hadisarcból.

Magánvagyona lehetővé tette, hogy számottevő összegeket fordíthasson jótékonysági célokra: többek között ő finanszírozta a Kőszegi Városi Kórház és a zsinagóga felépítését is. A helyi szegényeknek nyújtott segítségért a kőszegi képviselő-testület 1854-ben hálairatot adott át neki. 1868-ban a Erzsébet királyné tiszteletére Elisabethinum néven "kisdedóvó" létesítéséhez járult hozzá, ahová a gyerekeket vallási felekezetre való tekintet nélkül vették fel.

Életének késői szakaszában Bécsben, illetve a város közelében, Baden bei Wienben élt. 1881-ben itt is halt meg.

Közel 70 év után nevezik vissza az utcát

„A korábban Tyúk utca elnevezésű közterületet 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmával nevezték el Schey Fülöpről, akinek emlékezete a lakosságban halálát követően is sokáig élénken élt. (…) Az utcát 1945 és 1948 között Rákóczi Ferenc utcává nevezték át, majd 1956 óta Zrínyi Miklós nevén tartják nyilván.” – írta korábbi szakvéleményében a Kőszegi Városi Levéltár.

A frissen átnevezett utcában egyébként 25-en rendelkeznek bejelentett, 48-an pedig ideiglenes lakcímmel. A változtatás miatt az ő személyi okmányaikat ingyenesen készítteti el a járási hivatal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet