Átneveznének egy utcát Kőszegen

Az önkormányzat március végén dönt arról, visszakapja-e az utca az 1945 előtti nevét.

Átnevezné az önkormányzat a Zrínyi Miklós utcát Kőszegen – derült ki a márciusi közgyűlésre készített előterjesztésből.

Mint írják, „a kőszegi zsinagóga sikeres rekonstrukciója után a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével egyetértésben” döntött úgy a városvezetés,

hogy az utca Schey Fülöp nevét viseli majd.

Hozzátették, az utcában 25-en rendelkeznek bejelentett, 48-an pedig ideiglenes lakcímmel , a változtatás miatt az ő személyi okmányaikat ingyenesen csináltatja meg a járási hivatal .

Korábbi nevet állítanak vissza

Az előterjesztésben megjelent a Kőszegi Városi Levéltár szakvéleménye is, melyben azt írják, az utca már korábban is viselte Schey Fülöp nevét.

Visszakapja korábbi nevét
Google Street Wiew

„A korábban Tyúk utca elnevezésű közterületet 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmával nevezték el Schey Fülöpről, akinek emlékezete a lakosságban halálát követően is sokáig élénken élt. (…) Az utcát 1945 és 1948 között Rákóczi Ferenc utcává nevezték át, majd 1956 óta Zrínyi Miklós nevén tartják nyilván.” – írják.

Az utca átnevezéséről a kőszegi önkormányzat dönt majd március 30-i ülésén.

Szombathelyen vita volt az átnevezésről

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szombathelyen közterületet neveztek el „Biztos nem szerette volna, hogy ő az első rendszerváltás utáni polgármester, akiről közterületet neveznek el” February 06. 17:05 Wagner Andrásról, Szombathely első, rendszerváltás utáni polgármesteréről. Az viszont, hogy ez pontosan hol legyen, sokáig vita tárgyát képezte.

Az önkormányzat először a Szent Márton utca keleti végét Szombathelyen teret neveznek el Göncz Árpádról, sétányt Wagner Andrásról 2022. February 22. 07:30 szerette volna kijelölni erre a célra, ez ellen azonban az egyház tiltakozott. Később felmerült a Gyöngyösparti sétány Hányan támogatják, hogy Wagner András nevét vegye fel a Gyöngyösparti-sétány? 2022. April 28. 10:37 is, ott azonban a lakók nem támogatták az átnevezést. Így került szóba végül a Csónakázótó körüli sétány Megszavazták, Wagner András nevét veszi fel a Csónakázótó sétánya 2022. May 26. 18:23 , ahol – mivel nem lakik senki – nem volt szükség lakcímváltoztatásra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet