Átneveznének egy utcát Kőszegen

Az önkormányzat március végén dönt arról, visszakapja-e az utca az 1945 előtti nevét.

Átnevezné az önkormányzat a Zrínyi Miklós utcát Kőszegen – derült ki a márciusi közgyűlésre készített előterjesztésből.

Mint írják, „a kőszegi zsinagóga sikeres rekonstrukciója után a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével egyetértésben” döntött úgy a városvezetés,

hogy az utca Schey Fülöp nevét viseli majd.

Hozzátették, az utcában 25-en rendelkeznek bejelentett, 48-an pedig ideiglenes lakcímmel, a változtatás miatt az ő személyi okmányaikat ingyenesen csináltatja meg a járási hivatal.

Korábbi nevet állítanak vissza

Az előterjesztésben megjelent a Kőszegi Városi Levéltár szakvéleménye is, melyben azt írják, az utca már korábban is viselte Schey Fülöp nevét.

Visszakapja korábbi nevét
Google Street Wiew

„A korábban Tyúk utca elnevezésű közterületet 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmával nevezték el Schey Fülöpről, akinek emlékezete a lakosságban halálát követően is sokáig élénken élt. (…) Az utcát 1945 és 1948 között Rákóczi Ferenc utcává nevezték át, majd 1956 óta Zrínyi Miklós nevén tartják nyilván.” – írják.

Az utca átnevezéséről a kőszegi önkormányzat dönt majd március 30-i ülésén.

Szombathelyen vita volt az átnevezésről

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szombathelyen közterületet neveztek el „Biztos nem szerette volna, hogy ő az első rendszerváltás utáni polgármester, akiről közterületet neveznek el” 2023. February 06. 17:05 Wagner Andrásról, Szombathely első, rendszerváltás utáni polgármesteréről. Az viszont, hogy ez pontosan hol legyen, sokáig vita tárgyát képezte.

Az önkormányzat először a Szent Márton utca keleti végét Szombathelyen teret neveznek el Göncz Árpádról, sétányt Wagner Andrásról 2022. February 22. 07:30 szerette volna kijelölni erre a célra, ez ellen azonban az egyház tiltakozott. Később felmerült a Gyöngyösparti sétány Hányan támogatják, hogy Wagner András nevét vegye fel a Gyöngyösparti-sétány? 2022. April 28. 10:37 is, ott azonban a lakók nem támogatták az átnevezést. Így került szóba végül a Csónakázótó körüli sétány Megszavazták, Wagner András nevét veszi fel a Csónakázótó sétánya 2022. May 26. 18:23 , ahol – mivel nem lakik senki – nem volt szükség lakcímváltoztatásra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet