Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiderült, hogy mennyibe került a városnak a nyár végi Savaria Napok rendezvénysorozat

Volt Budapest Bár-, KFT- és Ocho Macho-koncert illetve egy csipetnyi történelmi karnevál. Megkérdeztük a számokat.

Talán még emlékeznek olvasóink, hogy idén nyáron - újkori történetében másodszor – elmaradt a Savaria Történelmi Karnevál, részben anyagi, részben a járványhelyzet miatt.

Ugyanakkor Szombathely legismertebb tömegrendezvénye helyett Savaria Napokat tartott Borok, zene és találkozások - Szombathelyen elindult a zsebkarnevál August 27. 20:32 a város, számos Fő téri ingyenes koncerttel, Berzsenyi téri folkudvarral, a karnevált idéző, katonai hagyományőrző bemutatókkal a Ferences-kertben.

Mészáros D. Zsolt

Nem sokkal a programsorozat vége után elküldtük a piszkos anyagiakra vonatkozó kérdéseinket a városházára, ahonnan az eseményt szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-hez irányítottak. Ott viszont türelmünket kérték, mondván, még nem tudják a végleges számokat.

Most ismét elküldtük a kérdéseinket, és meg is tudtunk sok mindent. Ezek szerint

a július elejétől október végéig tartó Érezd Szombathelyt! 2021 eseménysorozat összesen 40 millió forintból valósult meg. Ebből 19 milliót biztosított az önkormányzat

- közölte lapunkkal Grünwald Stefánia ügyvezető.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. 13 milliót nyert a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán a Savaria Napokra, 8 milliót pedig az EMMI pályázati úton biztosított programokra és rendezvénytechnikai kiadásokra.

A fenti összköltségvetésből az augusztus végi Savaria Napok megrendezése 23,8 millió forintba került,

a fennmaradó pénzből pedig az összes többi eseményt és a Történelmi Témaparkban található lelátó felújítását finanszírozták.

Mészáros D. Zsolt

A Savaria Napok legnagyobb kiadásai ezek voltak:

 • műsorköltségek - 12,800 millió forint
 • színpad, hang- és fénytechnika - 5 millió forint
 • köztisztaság (takarítás, szemétszállítás, mobil WC-k) - 1,6 millió forint
 • marketing kiadások (print és online megjelenések, rádió-televízió reklámok) - 1,23 forint millió forint
 • közbiztonság (rendezvény felelősségbiztosítás, biztonsági terv, engedélyeztetés, egészségügyi szolgálat, vagyonvédelem) – 1, 05 millió forint
 • eszközök, kellékek, technikai kiadások, építés, bontás: 1,7 millió forint
 • szállás, szállítás, csoportos étkeztetés 420 ezer forint
 • "Vannak olyan költségtételek, amelyek tisztán nem választhatók szét az Érezd Szombathelyt és a Savaria Napok programsorozat között, mivel a szolgáltatásokat költséghatékonyság miatt együtt rendeltük és fizettük meg. A fenti kiadásokon túl valamennyi városi kulturális intézmény és gazdasági társaság hozzájárult az Érezd Szombathelyt! 2021 programsorozat megvalósításához meglévő infrastruktúrájával, humán erőforrásaival és egyéb, elnyert pályázati forrásaival" – közölte Grünwald Stefánia.

  Ami a bevételt illeti, annyit tudtunk meg, hogy a korábbi évekhez képest egyharmadnyi volt.

  A Savaria Napokhoz egy borfesztivál is tartozott
  Mészáros D. Zsolt

  Ugyanakkor „fontos szempont és városvezetői elvárás is volt volt a helyi vállalkozások megsegítése” , így a kitelepülő vendéglátósoknak csak a kedvezményes közterület-használati díjat, valamint rezsi-hozzájárulást kellett megfizetniük. Egyetlen cégtől érkezett szponzori támogatás.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Borok, zene és találkozások - Szombathelyen elindult a zsebkarnevál

  A meteorológusoknak nem volt igazuk, aminek bizonyára örültek az árusok. És mi is.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra