Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiderült, hol akarnak most a legtöbben ingatlant vásárolni Szombathelyen

Szombathelyen a használt lakások és családi házak négyzetméteréért szeptemberben átlagosan 355 ezer forintot kértek az eladók. Az más kérdés, hogy mennyiért tudják eladni őket.

Szombathelyen jelenleg a legnépszerűbb városrész ingatlanpiaci szempontból a belváros, ahol 411 ezer forintos átlagos hirdetési árakkal találkozhatunk - jelezte az ingatlan.com. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez és minden itt említett ár hirdetési ár, mely nem egyezik a valós, eladási árakkal. Azt viszont talán ezen adatok alapján is ki lehet jelenteni, hogy Szombathelyen az oladi és a Derkovits-lakótelep, valamint Kámon városrész lakóingatlanai tartoznak a belvároson kívül a legkeresettebbek közé, míg a legmagasabb négyzetméterárakkal az Oladi dombon és a Sarlay-telepen találkozhatunk.

Ha magasnak tűnnek az árak, az annak köszönhető, hogy lendületes emelkedést mutatott a múlt év végéig, illetve a koronavírus-járvány magyarországi megjelenéséig az országos lakáspiac. A boom, azaz a kereslet és az árak növekedése a fővárosban indult 2014-ben, majd fokozatosan vidéken is egyre jobban felpörgött a piac. Az élénkülés nem volt egyenletes az országban és a városokon belül is nagyon eltérően alakult a kereslet.

“Egy-egy városban vannak hagyományosan, azaz évtizedek óta felkapottabb területek, például a város központi, belső részei. Ugyanakkor mindenhol van egy dinamikája a helyi lakáspiacnak. Azaz vannak átmenetileg vagy tartósabban felélénkülő városrészek is” - mondta Balogh László, a hirdetési portál vezető gazdasági szakértője. „Például, ha egy városrészben nagyon leszűkül a kínálat és megugranak az árak, akkor sok esetben a szomszédos területek kezdenek felpörögni” – tette hozzá a szakértő.

ingatlan.com

Elemzésük szerint szeptember közepén a kínálatban szereplő lakások és családi házak hirdetési négyzetméterárának mediánja 355 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eladó lakóingatlanok fele ennél alacsonyabb, a másik fele pedig magasabb áron szerepel a kínálatban.

Szombathelyen a belvárosban lévő lakóingatlanok iránt a legnagyobb a kereslet: az érdeklődők 20 százaléka szeretne itt lakást vásárolni. Ezekért a lakóingatlanokért négyzetméterenként 411 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. Szintén népszerű a vevőjelöltek körében az oladi és a Derkovits-lakótelep, valamint Kámon városrész: ezekben 290-451 ezer forintnál járnak a hirdetési négyzetméterárak. A legmagasabb, 600 ezer forint feletti kínálati medián négyzetméterárak pedig az Oladi-domb és Sarlay-telep városrészeket jellemzik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra