Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiderült, hol akarnak most a legtöbben ingatlant vásárolni Szombathelyen

Szombathelyen a használt lakások és családi házak négyzetméteréért szeptemberben átlagosan 355 ezer forintot kértek az eladók. Az más kérdés, hogy mennyiért tudják eladni őket.

Szombathelyen jelenleg a legnépszerűbb városrész ingatlanpiaci szempontból a belváros, ahol 411 ezer forintos átlagos hirdetési árakkal találkozhatunk - jelezte az ingatlan.com. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez és minden itt említett ár hirdetési ár, mely nem egyezik a valós, eladási árakkal. Azt viszont talán ezen adatok alapján is ki lehet jelenteni, hogy Szombathelyen az oladi és a Derkovits-lakótelep, valamint Kámon városrész lakóingatlanai tartoznak a belvároson kívül a legkeresettebbek közé, míg a legmagasabb négyzetméterárakkal az Oladi dombon és a Sarlay-telepen találkozhatunk.

Ha magasnak tűnnek az árak, az annak köszönhető, hogy lendületes emelkedést mutatott a múlt év végéig, illetve a koronavírus-járvány magyarországi megjelenéséig az országos lakáspiac. A boom, azaz a kereslet és az árak növekedése a fővárosban indult 2014-ben, majd fokozatosan vidéken is egyre jobban felpörgött a piac. Az élénkülés nem volt egyenletes az országban és a városokon belül is nagyon eltérően alakult a kereslet.

“Egy-egy városban vannak hagyományosan, azaz évtizedek óta felkapottabb területek, például a város központi, belső részei. Ugyanakkor mindenhol van egy dinamikája a helyi lakáspiacnak. Azaz vannak átmenetileg vagy tartósabban felélénkülő városrészek is” - mondta Balogh László, a hirdetési portál vezető gazdasági szakértője. „Például, ha egy városrészben nagyon leszűkül a kínálat és megugranak az árak, akkor sok esetben a szomszédos területek kezdenek felpörögni” – tette hozzá a szakértő.

ingatlan.com

Elemzésük szerint szeptember közepén a kínálatban szereplő lakások és családi házak hirdetési négyzetméterárának mediánja 355 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eladó lakóingatlanok fele ennél alacsonyabb, a másik fele pedig magasabb áron szerepel a kínálatban.

Szombathelyen a belvárosban lévő lakóingatlanok iránt a legnagyobb a kereslet: az érdeklődők 20 százaléka szeretne itt lakást vásárolni. Ezekért a lakóingatlanokért négyzetméterenként 411 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. Szintén népszerű a vevőjelöltek körében az oladi és a Derkovits-lakótelep, valamint Kámon városrész: ezekben 290-451 ezer forintnál járnak a hirdetési négyzetméterárak. A legmagasabb, 600 ezer forint feletti kínálati medián négyzetméterárak pedig az Oladi-domb és Sarlay-telep városrészeket jellemzik.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra