Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kimondták végre: veszélyes és használhatatlan az Arany-patak hídja, ezért lezárják

Levideóztuk, hogy zenél most az ominózus fapallós híd. Beszéltünk lakóval, városvezetéssel. Más kérdés, mekkora káosz lesz a Rohonci úton a szeptember 6-ai hídlezárás után?! Sejtelmünk sincs.

Csak a jó ég tudja, hogy az elmúlt 5-10 évben hányszor, de hányszor írtuk meg, hogy csörög, zörög és agyon van használva a Liget utcai Arany-patak fapallókból összetákolt hídja. Új híd lesz a szombathelyi Árkádiánál, megszűnik az érszűkület a Saághy utcában 2016. December 11. 18:49 Örök mumusként keseríti meg városlakók és városüzemeltetők életét. A sorozatos felújítások csak látszatmegoldásnak bizonyultak, az idők folyamán többet költöttek rá, mint egy vadiúj átjáróra. - Ezt már nem mi mondjuk, hanem Lakézi Gábor, városi főépítész, aki Szombathely polgármesterével tartott péntek délben helyszíni sajtótájékoztatót.

Aranypatak híd
Nézze meg galériánkat a hídról és környékéről!
Kovács Dávid

A híd egyébként Szombathely legtöbbször lezárt útszakasza

A kiépült oladi dombi városrész és a Kárpáti Kelemen utca miatt ugyanis az 1965-ös építés óta jócskán megnőtt az autósforgalom, a hidat pedig nem ekkora terhelésre tervezték. Sokáig úgy volt, hogy az Arany-patak mederszerkezete miatt azonban nincs lehetőség a Liget utcánál szélesebb, nagyobb hidat építeni. A szakemberek ezt a feljebb található gyaloghíd helyén tudnák csak megvalósítani.

Előtte azonban videóval is rögzítettük az aktuális problémát

Közlekedni, gyalog vagy biciklivel ezen a hídon csak egészségünk kockáztatásával lehet. Egy épp erre járó hölgy is azt panaszolta a sajtó munkatársainak, hogy ő már a bokáját is megütötte itt a hídon átkelve, a felugró pallók miatt. Szerinte most is azért van őrült nagy forgalom, mert pénteken jönnek hazafelé az Ausztriából kint dolgozó szombathelyiek. Hétfő reggel is ugyanez a hatalmas forgalom van, csak a másik irányból.

Tényleg, hallgassa meg, hogy zenél az Arany-patak hídja:

A sajtótájékoztatón végre kimondatott: NINCS TOVÁBB, ennyi volt

Új információként megtudtuk, hogy tényleg baj van, a nagy forgalomterhelés miatt ugyanis nem csak a híd fa járófelülete, hanem szerkezete is megrongálódott. Egy szó mint száz, balesetveszélyes, nem használható.

 • Szeptember 6-án lezárják az autós forgalom elől a szombathelyi Arany-patak hidat
 • Utána csak biciklivel vagy gyalogosan lehet átmenni rajta
 • Lakézi Gábor, városi főépítész még hozzátette, hogy már kértek vizsgálatokat a híd állapotáról, tarsolyukban van egy új híd tervdokumentációja is. A folyamat elindult.

  Aranypatak híd
  Kovács Dávid

  Ki tudja, mire lesz itt újra autós közlekedés?

  Mennyibe fog kerülni egy új híd? Ki fizeti? Kérdezni már nem tudtunk, sem a városi főépítésztől sem a polgármestertől, mert nem lehetett. A sajtóanyagban minden benne lesz, kaptuk a választ. - Azóta megkaptuk, keretben, a cikk végén közöljük...

  Más kérdés, mekkora káosz lesz a Rohonci úton a szeptember 6-ai hídlezárás után

  Sejtelmünk sincs. Közel egy hónapja írtuk Megtudtuk, meddig tart még a torlódás a szombathelyi Dolgozók útján 2018. July 25. 09:26 meg, hogy a közeli Rohonci út- Dolgozók útjának hídjánál, felújítás miatt egy sávra szűkült a forgalom, emiatt állandóak a torlódások.

  Rohonci-Dolgozók útja, hídfelújítással
  Kovács Dávid

  Ezen a térképen jól látni, merre szaba és merre tilos közlekedni ezen a területen:

  Haladási irányok az Aranypatak hídjának lezárása után
  Forrás: googlemaps.com

  A szombathelyi városháza közleménye

  Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Liget utcai Arany-patak híd, annak leromlott állapota miatt 2018. szeptember 6-tól a gépjármű forgalom elől lezárásra kerül.

  Az 1965-ben épült 4,50 m szélességű híd, amely eredetileg elsősorban gyalogos, kerékpáros forgalom részére épült, a kétirányú közúti forgalom egyidejű lebonyolítására nem alkalmas. A híd kifolyási oldalán járda vezet a hídig a patak mindkét oldalán, de a hídon nem épült gyalogjárda, így ez a gyalogosok számára konfliktus helyzetet jelent. A hídon gyalogos és kerékpáros közlekedés mellett az évek során egyre nagyobb intenzitású gépjármű forgalom jelent meg. A 2,5 tonnás súlykorlátozás ellenére gyakori a túlsúlyos járművek áthaladása is.

  Ez a fokozott igénybevétel és az időjárási behatások a híd szerkezetének egyre gyorsuló elhasználódásához vezettek annak ellenére, hogy az önkormányzat az utóbbi tizenöt évben a szerkezet felújítási, karbantartási munkáira - a létesítési költséget meghaladó összeget - 20 millió forintot fordított és állapotát rendszeres hídvizsgálatok elvégeztetése mellett figyelemmel kísérte. A járófelület hibáinak javíttatása előtt elvégeztetett legutóbbi vizsgálat megállapításai alapján a híd fa-acél-vasbeton tartószerkezete olyan mértékben károsodott, hogy az a gépjárműforgalom számára a továbbiakban nem felel meg teherbírási szempontból, csupán a gyalogos és kerékpáros forgalom áthaladása engedélyezhető rajta.

  A megemelkedett gépjármű forgalom a híd burkolatát biztosító pallózás rögzítését a hídon való áthaladás során több helyen megrongálta, így ezek a pallók a gyalogos forgalom számára fokozottan balesetveszélyesek. A fenti körülményekre való tekintettel a továbbiakban a közúti gépjármű forgalom elől a hidat le kell zárni. Felhívjuk tehát a közlekedők figyelmét, hogy a Liget utcai Arany-patak híd lezárására 2018. szeptember 6. napján 08:00 órától kerül sor. Ettől az időponttól kezdve a hidat kizárólag a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik igénybe fokozott óvatossággal.

  Számukra a későbbiekben kerül majd sor rövidebb időtartamú korlátozásra, mivel a fapallók részleges cseréjére hamarosan sort kell keríteni. Addig kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy gyalogosan és kerékpáron is fokozott figyelemmel és óvatossággal vegyék igénybe a hidat a meglazult pallókra való tekintettel.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Nem várt fordulat az Arany-patak hídnál

  Csak a szombathelyi városvezetésen múlik, hogy nagyobbra cserélik e az Árkádia melletti fahidat.

  Ezt a szerencsétlen kis hidat újra és újra javítani kell

  Szerdán kész, aztán nem ártana vigyázni rá.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra