Most éppen Grönland felett cikázik az elszabadult, irányíthatalan kínai űrrakéta

A 21 tonna tömegű eszköz hat nap múlva zuhan le, remélhetőleg elkerüli a lakott területeket.

A Hosszú Menetelés5B nevű, legénység nélküli rakétát Kína Hainan tartományából lőtték fel április 29-én, hogy a Mennyei Harmónia névre keresztelt űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa – írja a Telex.

Április 29-én lőtték fel a Hosszú Menetelés5B nevű, legénység nélküli rakétát.
Zhang Liyun / AFP

A rakéta azonban elszabadult, jelenleg 90 percenként kerüli meg a Földet, és amíg köröz, egyre közelebb kerül a felszínhez, és le fog zuhanni, várhatóan május 10-én.

A 30 méter hosszú, 21 tonnás, 27 ezer km/h sebességre képes rakéta nagy része a zuhanáskor el fog égni, de lesznek olyan darabok, amelyek elérik a felszínt. Mivel a Föld felszínének 71 százalékát tengerek és óceánok borítják, nagy az esély arra, hogy a vízbe hullanak le a rakéta darabjai.

Ezen a weboldalon meg lehet nézni, hol jár most a rakéta, mekkora a sebessége és a magassága. Egy videón az is látható, hogy várhatóan hogyan alakul majd a rakéta pályája a következő napokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech