Kirúgással fenyegetnek egy szombathelyi tanárt is, mert részt vett a polgári engedetlenségben

„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – áll abban a levélben, amit a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea.

„Minden alkalommal, amikor országos sztrájkot hirdettek meg, az előző tanév január 31-től kezdve csatlakoztam kollégáimhoz. Lehetőségeimhez mérten a különböző megmozdulásokon is ott voltam. Eddig két napot polgári engedetlenkedtem” – meséli lapunknak Szecsődi Tímea, szombathelyi pedagógus, akinek emiatt nemrég hivatalos levelet adott át az iskolaigazgató.

Történt ugyanis, hogy amikor november 18-ra ismét országos sztrájkot hirdettek a pedagógus szakszervezetek, több országos megmozdulás is volt, Vas megyei iskolákban is akcióztak, Három szombathelyi iskolában is sztrájkolnak pénteken, a Tankerületi Központtól pedig élőlánc indul 2022. November 17. 11:31 külön-külön. Köztük volt az a szombathelyi intézmény is, ahol Tímea tanít: néhány kollégájával együtt polgári engedetlenségbe kezdett, több másik kollégával együtt pedig sztrájkba. (Az iskola nevét Tímea kérésére nem írjuk le.)

Ő már november 15-én nem tartotta meg az óráit, előtte pénteken, 11-én pedig egy levelet is átadtak az iskola igazgatójának, melyben tájékoztatták arról, hogy polgári engedetlenséggel és sztrájkkal csatlakoznak az országos megmozdulásokhoz.

„Kérjük döntésünk tudomásulvételét, és a tankerületbe továbbítását, hogy ott tegyék meg kötelességüket, jelezzék a fölöttük lévő szervezetnek, a minisztériumnak, hogy munkájuk nem megfelelő, sőt kifejezetten rossz. Sorozatos elhibázott döntéseik az oktatást súlyos krízisbe hajszolták, lerombolták” – zárták levelüket a pedagógusok. A teljes levelet itt Három szombathelyi iskolában is sztrájkolnak pénteken, a Tankerületi Központtól pedig élőlánc indul 2022. November 17. 11:31 olvashatják.

Belengették a rendkívüli felmentést

Néhány héttel később pedig jött is a „várt” reagálás a tankerülettől. Mint az intézményvezető által átadott levélben írják, Tímea több alkalommal is „jogosulatlanul nem vette fel a munkát”, így „amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”, ezért kérik, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló magatartástól.

Íme a teljes levél:

Nyugat.hu

„Amikor írásban bejelentettem, hogy a polgári engedetlenséget választom, melynek célja a tiltakozás az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás ellen, tisztában voltam azzal, hogy ez milyen következményekkel jár” – meséli lapunknak a kirúgással fenyegetett tanár.

Tímea azt mondja, tudomása szerint rajta kívül egy tanár sem kapott még levelet a tankerülettől Szombathelyen. A hangsúly pedig a „még”-en van, hiszen ahogy arról lapunk is beszámolt, Díszpolgári címet és fejenként egymillió forintot kapnak a XVIII. kerülettől a Karinthy Gimnázium kirúgott tanárai 2022. December 01. 17:58 múlt szerdán rendkívüli felmentéssel rúgtak ki nyolc olyan budapesti tanárt, akik polgári engedetlenséggel álltak ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben.

„Én azért lettem tanár, mert tanár akartam lenni”

„A sztrájktörvénnyel ellehetetlenítették, hogy a pedagógusok megfelelő formában emelhessenek szót az oktatásért, az ország sorsáért. A tárgyalások során nem született érdemi megállapodás a kormány és a szakszervezetek között. Az oktatás helyzetét (óvodától az egyetemig) csak az érzi igazán, aki benne van – diák, szülő és pedagógus/oktató. Ők, mi viszont nagyon érezzük. Rendkívüli időket élünk, és úgy gondolom, hogy az oktatás is valós vészhelyzetben van. Nincs már más eszköz a kezünkben, mint a polgári engedetlenség” – teszi hozzá Tímea.

Kepes András író szavait idézve azt mondja, szerinte erőt fitogtatnak és igyekeznek megfélemlíteni a másik felet azok, akik az oktatás jövőjével kapcsolatban döntést hozhatnak. Úgy gondolja, egy ilyen rendszerben nem beszélhetünk szabályos játékról, és betartható szabályokról sem, de ő ettől függetlenül mindig időben és a megfelelő formában jelezte a szándékait, és minden felvételi előtt álló osztálya óráját megtartotta.

Szecsődi Tímea a novemberi fáklyás tüntetésen.
Mészáros D. Zsolt

„Én azért lettem tanár, mert tanár akartam lenni. Tanítani akarok, de megfelelő körülmények között: szabad tankönyvválasztás, európai színvonalú körülmények a diákok számára az intézmények felszereltségét illetőleg, fénymásoló, fénymásolópapír, amit nem a szülők hoznak – és még nagyon hosszan lehetne sorolni” – mondja.

Reméli, hogy lesz érdemi és eredményes tárgyalás az oktatás jövőjéről annak érdekében, hogy az oktatás 21. századhoz méltó keretek között folyhasson a magyar oktatási intézményekben, a legkisebbektől kezdve mindenki számára.

„Egyre kevesebb a pedagógus pályán, vagy azért, mert elbocsátják, vagy azért, mert felmond az ellehetetlenített munkakörülmények és fizetés miatt. Addig kell tenni az oktatásért, amíg van kiért. Tanár nélkül nincs jövő! Ha rövid időn belül nem születik valós előrelépés az oktatásban, beláthatatlan következményei lesznek az egész országban, ami érinteni fogja a későbbi munkaerőpiaci helyzetet, és az élet minden területét” – zárja mondandóját Tímea, akinek történetére még minden bizonnyal visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet