Kisgyerekkel kirándulna? Irány a Pinka-szurdok!

Vadregényes táj, vízcsobogás, sokszínű élővilág.

„Menjetek le, nézzétek meg a Pinka-szurdokot” – kaptuk a jó tanácsot egy helyitől a felsőcsatári szőlőhegyen, amikor fotós kollégámmal arra volt dolgunk. Mivel igazi májusi jó idő volt, megfogadtuk a tanácsot azzal a céllal, hogy az ott készült fotógalériának biztosan örülnek a Nyugat.hu olvasói.

vas-hegy és Pinka szurdok
A Vas-hegy pincéitől, a szőlőhegyről indultunk. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

A Pinka a Rába legjelentősebb vasi mellékvize. Felsőcsatárnál érkezik meg és hosszabb-rövidebb itthoni tartózkodás után többször lép vissza Ausztriába.

Ha a szurdokot akarjuk felkeresni, érdemes Felsőcsatáron, a Pinka-hídnál leparkolni, az úton a Vas-hegy felé vegyük az irányt. Jobb oldalon lesz egy keskeny ösvény, amit táblák is jeleznek, akárcsak azt, hogy a szurdok onnan 400 méter. Az ösvény a "Vasfüggöny túraút" része. A vasfüggöny miatti sok évtizedes elzártság az egyik oka annak, hogy a terület szinte érintetlen. A hídon ugyanis csak az mehetett át, aki helyi volt és volt engedélye.

vas-hegy és Pinka szurdok
A keskeny ösvény
Mészáros D. Zsolt

De azért is maradt vadregényes a táj, mert a rendszerváltás óta gyakorlatilag erdészetileg sem felügyelik a területet. Különleges látvány a hallépcsős duzzasztógát.

vas-hegy és Pinka szurdok
A hallépcső
Mészáros D. Zsolt

A szurdok egészen kicsi gyerekkel is élvezetes kirándulóhely, nagy nyári melegben a parton jókat lehet játszani, kavicsozni, pancsolni, hallgatni a víz csobogását és figyelni az élővilágot. Vidra, macskabagoly, fecsketárnics, nyugati csillagvirág, süvöltő, jégmadár, vízirigó, de a hódokat se hagyjuk ki és még hosszan sorolhatnánk.

vas-hegy és Pinka szurdok
Kavicsozni, pancsolni is lehet
Mészáros D. Zsolt

A Pinka jellemző halfajai: a pisztráng, a márna, a paduc, a domolykó, a ponty, a keszeg. Horgászni nem volt időnk, de egy kisebb túrára igen, ráadásul munkaidőben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek