Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ki veszi meg a magyar Tescót? Mert sem nem színes, sem nem gazdaságos a helyzete

A brit anyacég hatalmas adósságot görget maga előtt, amitől nem tud szabadulni, tartósan bóvliban maradhatnak.

A brit Tescónak brutális, 17,7 milliárd fontos (7400 milliárd forintos) adóssága van, amitől mielőbb szabadulnia kellene, ha ki szeretne kerülni a hitelminősítőknél a bóvli kategóriából. Ehhez legalább az kellene, hogy stabilan növelni tudják az eladásaikat az Egyesült Királyságban. Az eredmények javításához persze, ez még édes kevés, mert emellett spórolniuk kell, és mellőzniük az új befektetéseket, ami jelentősen megnehezíti a kiskereskedelmi lánc dolgát.

Tánczos Mihály

Pénzhez kell jutniuk, majdhogynem minden áron, mert a 17,7 milliárd fontos adósságukból 4 milliárd font (1625 milliárd forint) még 2020 előtt lejár, ami tovább ronthat a 2015 eleji bóvli kategóriás dolgon. A koreai leányvállalatát idén szeptemberben már eladták, ezzel 4 milliárd fontot kaszáltak, októberben pedig értékesítettek 14 építési telket az Egyesült Királyságban, 250 millió fontért (105 milliárd forint).

Mi lesz a közép-európai üzletággal?

A Tesco még márciusban összevonta a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel hálózatainak vezetését egy regionális központba – ez lett a Tesco Europe –, ez jelentősen megkönnyítheti a kelet-európai üzletág egy pakettben történő értékesítését. Igaz, a hivatalos kommunikáció szerint, ettől a lépéstől felszabaduló erőforrásokat és hatékonyabb működést várnak.

Google Maps

Ha mégis eladásra kerül a sor, akkor sem biztos a siker. A legnagyobb esélyesként számon tartott Walmartnak ugyanis hasonlóan rosszul megy Amerikában, mint a Tescónak Európában, idén októberben például azt jelentették, hogy a következő években bevétel- és profitcsökkenésre számítanak, és 2019 lehet majd az első jó év. Ez a bejelentés 10 százalékos tőzsdei zuhanást ért. A rossz számokat azzal magyarázzák, hogy az erős dollár visszafogja az eladásokat, és a dolgozóknak adott béremelés is megterheli a cég költségvetését.

A Walmarton kívül a francia Groupe Casinót és a japán Aeont tartják még esélyesnek, de lehet, hogy egy nevető sokadik, például a holland Spar vagy a francia Auchan lesz az, aki agresszív terjeszkedéssel erősítené a kelet-európai pozícióját.

Vannak előjelek

Februárban a Tesco 566 dolgozóját küldte el, és bezárt 13 üzletet, s ez csak a magyarországi karcsúsítás. Igaz, ennek jó részét a magyar törvényi szabályozás kényszerítette ki, a felügyeleti díj emelése és a vasárnapi zárva tartás nem épp gazdaságélénkítő hatású...

thestroneluss.com

A regionális központtól is sokat vártak, és akkor arról szóltak a hírek, hogy koreai eladás csak egyszeri eset volt és nem tervezik a magyar hálózat eladását, igaz, ezután októberben megszabadultak 14 építési telektől.

Az európai eladások ugyan nőnek, tehát ebből a szempontból nem indokolt az eladás, de a lejáró hitelek miatt mégis esedékessé válhat az egyébként jól teljesítő hálózati rész eladása. A Tesco nemzetközi eredménye pedig annak ellenére csökkent 26 százalékkal, hogy 2015 első félévében Lengyelországban és Szlovákiában emelkedtek az értékesítések. A külföldi boltok azonban így is csak 102 millió fontot (42 milliárd forint) hoztak a briteknek.

Részben a kínálatfejlesztésre végrehajtott beruházások okozták a csökkenést, de az okok közt szerepeltek a kedvezőtlen magyarországi törvényi változtatások is. Ehhez jön még az, hogy a teljes tavalyi pénzügyi évet tekintve a Tesco évszázados történetének legrosszabb eredményét produkálta, a cég 6,38 milliárd fontos (2800 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014–2015-ről.

Csak enyhe vigaszt nyújt a Tescónak a tudat, hogy van 5 milliárd fontos (2100 milliárd forint) fel nem használt hitelkerete, ami átmenetileg megoldhatja a likviditási problémáikat, de hosszú távon nyilván adósságként jelentkezik majd ez az összeg is, ami a hitelminősítőktől kapott bóvli kategóriával együtt már kritikus helyzetbe hozhatná a brit vállalatot.

A Zrt. segít

A pénzszerzés másik módja, hogy részvényeket bocsátanak ki, ezzel a Tesco körülbelül 4-5 év alatt felküzdheti magát a befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél. Ha mindezt zártkörű részvénykibocsátással oldják meg, akkor a saját részvényeseiktől szerzett pénzzel akár 1 év alatt is kint lehetnének, ha a vízből még nem is, de a bóvliból mindenképp. Dave Lewis, ügyvezető nyilatkozataiból viszont arra lehet következtetni, hogy belső forrásokból és átalakításokból szereznének pénzt, de egy esetleges részvénykibocsátás lehetőségét sem vetette el.

index.hu

A Moody's hitelminősítő nem titkolja a felminősítés feltételeit, így a Tesco előtt világos célként lebeghet, hogy stabilan emelkedjenek az értékesítései az Egyesült Királyságban, a bevételarányos eredményt pedig a tavalyi 1,1 százalékról 3 százalékra kellene feltornászniuk. A válságból vezető kiút első jelei már megmutatkoztak, az elmúlt három negyedévben egyre kevésbé csökkentek az eladások, tehát már csak idő kérdése, hogy mikor fordul át ez a tendencia egy akármilyen emelkedésbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra