Szürke gém és nagy kócsag látogatta meg a szombathelyi Csónakázótavat

Mindkét gázlómadár viszonylag ritka térségünkben.

Néhány nappal ezelőtt mutattunk fotókat Magányos kócsag a Perint partján, Szombathelyen May 13. 15:50 egy magányos kócsagról, a képeket olvasónk készítette a szombathelyi Csónakázótó partján.

De kiderült, nem is olyan ritka, hogy nagyobb testű gázlómadarak teszik tiszteletüket a tónál. Olvasónk, Horváth Karolina is küldött kéepket egy nagy kócsagról és egy szürke gémről. Igaz, ezek a fotók nem most készültek, hanem 2019 őszén, de remélhetőleg visszatérő látogatókról van szó.

A nemes kócsag

A nagy kócsagot régebben nemes kócsagnak hívták, ő a magyar természetvédelem címermadara. Amerikában és Afrikában honos, de Európában sem ritka. Társas állat, így valószínű, ha egyet látunk, a közelben többen is vannak.

Nagy kócsag a Csónakázótónál
Horváth Karolina

Magyarországon 1800-3000 költő párra tehető a számuk, populációjuk növekszik. Elsősorban a Tisza-tó és a Kis-Balaton vidékén nádasokban és ártéri erdőkben rendszeresen fészkel nagyobb telepekben is, de gyérebb állománnyal a Tisza mentén, a Velencei-tónál és a Fertőnél is találkozhatunk.

Nagy kócsag a Csónakázótónál
Horváth Karolina

A kócsagállományt a 19. században tizedelte meg a kócsagtoll viselésének divatja, azóta az állomány regenerálódik. A nagy kócsag fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

A szürke gém

A szürke gém azért érdeles, mert főként északon honos, a 60. szélességi fokig megtalálható, és onnan időnként délebbre vándorol.

Szürke gém a Csónakázótónál
Horváth Karolina

Vándormadár, a gólyához hasonlóan a telet Közép- és Dél-Európában tölti, de Afrikába is eljut, a Szaharától délebbre fekvő területekre. Élőhelyén belül a szürke gém a vizes élőhelyeket részesíti előnyben, amelyek megfelelő mennyiségű táplálékot biztosítanak számára.

Szürke gém a Csónakázótónál
Horváth Karolina

A szürke gém magyarországi állománya mintegy 2500–3500 fészkelő párra tehető, és stabilnak minősül. Elsősorban a Tisza-tó és a felső-Tisza vidékén gyakori, de majdnem minden vizünk mellett előfordul. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben a legkisebb az állomány sűrűsége.

Szürke gém a Csónakázótónál
Horváth Karolina

Nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, de Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem