Magányos kócsag a Perint partján, Szombathelyen

Ritka látvány, mert nagyon kevés kócsag maradt hazánkban.

Olvasónk kapta lencsevégre ezt a magányos kócsagot Szombathely belvárosában. A hordalékból felgyűlt gát felduzzasztja a Perint vizét, így kedvére halászhat, bogarászhat, vagy becserkészhet egy-két kövér békát.

Kócsag a belvárosban
Kócsagparadicsom a városban.
Júlia Janászek/Olvasó

Hazánkban fokozottan védett ez a pompás gázlómadár, hiszen a 19. században erősen megtizedelték az állományt. Hogy miért, azt Magyar népdalok is őrzik:

„De sarkantyús csizmának,
Kócsagtollas főnek,
Illik gyöngyös pártának,
Arany főkötőnek.”

Kócsag a belvárosban
A képekre kattintva nézze meg olvasónk összes fotóját!
Júlia Janászek/Olvasó

Szerencsére a dísztoll-kereskedelem és a kócsagirtás mára megszűnt és a populáció viszonylag békében élhet, de még mindig regenerálódik.

Természetvédelmi értékük egyébként 100 ezer forint. Ne háborgassuk őket, csak messziről gyönyörködjünk bennük.

Ha önnek is van hasonló fotója, küldje el nekünk a jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu címre.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem