Köcsöglistázók és nyitottak: a nap, amikor felforrt a magyar web a Budapest Pride kapcsán

Szerzőnk összeköti a két végpólust és tanulságot von. Publicisztika.

Nem akarok naiv reményeket táplálni annak kapcsán, hogy megúszom a félkegyelmű kommentáradatot azzal, ha leszögezem, hogy nőrajongó kőheteró vagyok, drog gyanánt mindenekelőtt a kristálytiszta vodkát részesítem előnyben, és nem vagyok kóser hentesek gyakori vásárlója. Mégis van itt valami, amiről beszélni kell, mert beszélni érdemes, és én örömmel beszélek róla, még akkor is, ha a svábos nevem és arcberendezésem ellenére hamarosan izraeli néger leszek sokak szemében.

De hadd kezdjem egy esettel, ami pár hete a budapesti kettes metró vonalán került elém, és belemarta magát a memóriámba. Egy rokonszenves pár a peronon búcsúzkodott az éppen befutó új Alstrom-szerelvény fénycsóvájában, kedvesek és törődőek voltak egymással, cikáztak közöttük az érzelmek, érződött, hogy egy nyergesvontatóval sem lehetne kettészakítani őket. Semmi kivetnivaló nem volt ebben, hiszen naponta történik ez meg ugyanitt, ugyanezen a peronon. Csakhogy a bátortalan, alig észrevehető érintéseken és fátyolos tekintet-összefonódásokon túl a legszebb búcsúajándékot nem merték átadni egymásnak: a csókot. Férfiak voltak ugyanis. Látszott rajtuk, hogy félnek a reakcióktól. Kevés ennél szomorúbb látvánnyal találkoztam az életem során.

A kép illusztráció (Fotó: Stockfresh)
Stockfresh.com

Őmiattuk, és még soktízezer magyar társuk miatt fontos az, ami nemrég történt, vagyis hogy már nem csak egyszerű emberek fejezik ki támogatásukat a Budapest Pride napján, hanem komolyan csengő nevű cégek, jogi személyiséggel rendelkező véleményvezérek, akikre rengetegen hallgatnak, köztük az ország két legnagyobb hírportálja, kisebb, de üzenetek eljuttatásában szintén hatékony további sajtótermékek, fesztiválok, szervezetek, egy csomó jónevű blog és vendéglátóegység. (És csatlakoztunk mi is, ha már itt tartunk.) De ennél is nagyobb hajtóerő, hogy a Nyitottakvagyunk.hu kezdeményezői között ott találjuk a világ egyik legnagyobb webes cégét, a Google-t, valamint hazánk egyik legnagyobb tech-startupját, a világszerte zajos sikereket elérő, egy jó ötletből ma már millió dolláros befektetéseket maga mellé állító Prezi -t (bizony, magyar találmány, senkit ne tévesszen meg a túl menő oldal, ez egy hazai sikertörténet).

Ítélni csakis tettek és teljesítmények alapján

Alapvető értéknek tekintjük, hogy munkatársainkat és partnereinket kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítéljük meg

- szól a mottó, ami mögé beálltak. Kis lépés a cégektől, de nagy lépés abban a harcban, amit azért vívunk sokan, nem csak itt a Kárpát-medencében, hogy bárkik szerethessék egymást, büntetlenül, háborítatlanul. Anélkül, hogy néhány tanulatlan véglény nekik esne az utcán. Hogy az a szerelmespár a metróalagútban normálisan el merjen köszönni egymástól, és hamarosan talán már egymás kezét is meg merjék fogni a nyílt utcán. Mert az nem abnormális, hanem a lehető legemberibb dolog a világon.

Egyúttal várható volt, hogy magyar internet kevésbé toleráns szigete idén is meghirdeti a maga harcát: idén a Deres TV adott közre egy köcsögadatbázist , amiben listázni kezdte névvel-fényképpel a melegmeneten való részvételt Facebookon visszaigazolókat. Az még hagyján, hogy sikerült egy rakás heterót is beválogatniuk a jogsértő gyűlöletgörgetegbe, de aztán visszafelé sült el az egészpályás letámadás: elsöprő számban kezdtek érkezni a kommentelők, követelve, hogy őket is vegyék fel a listára - mások pedig azt hozták a deresesek tudtára, hogy a kezdeményezésük annyira mocskos, hogy bár nem tervezték, de már csak ezért is elmennek szombaton a szivárványos vonulásra. Az ilyet hívják úgy szcientológuséknál, hogy láblövés.

A végén mindenkinek jobb lesz a közérzete

Ezekbe az érdekes történésekbe rajzolt bele aztán egy nem várt hurkot a Jobbik, aminek belső levlistáján állítólag útjára indult egy levél, ami megtiltja a radikális párt tagjainak , hogy ellentüntetésbe torkolljanak a menet napján úgy, hogy a Jobbikkal azonosítható ruházatba öltöznek. Ha ez így van, akkor jelenleg az állás úgy néz ki, hogy Internet Népe - Homofóbok FC 1:0. És teljesen természetes, hogy az előbbinek még több íves gólt kívánunk, utóbbinak meg sürgős visszavonulást. Mert, legyen bármennyire szarrá csépelt kiynilatkoztatás, de: tényleg ez tenne minket emberré. Le kell még érte futni pár kört, de a végén mindenkinek jobb lesz a közérzete.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény