Túlárazott, alultervezett közbeszerzések miatt álltak le fontos szombathelyi építkezések, felújítások

Így maradt el a városháza felújítása, késik az Aréna óvoda. az új egészségügyi alapellátó és a vásárcsarnok átépítése.

Az Aréna óvoda

Valószínű, hogy a 2019-2020-as szezonra sem költözhetnek vissza a gyerekek az Aréna óvoda eredeti épületébe – írtuk tavaly szeptemberben Valószínű, hogy még a 2019-2020-as szezonban is zárva lesz a szombathelyi Aréna óvoda 2018. September 16. 19:14 . Az óvodát tavalyelőtt nyáron zárták be, a gyerekeket ideiglenesen a Petőfi utcai, volt püspöki iskola épületébe költöztették át, ahol nemrég a fűtés állt le Távvezték lyukadt ki délelőtt a szombathelyi Petőfi utcában, egyelőre csak ideiglenesen tudták orvosolni a problémát 2019. January 31. 15:57 egy csőtörés miatt, korábban törött ablakokat láttunk „Miért haragszik a szombathelyi városvezetés az Aréna Óvodára és az oda járó kisóvodásokra?” 2019. January 29. 18:05 az épületen.

Közel két éve zárva van az Aréna óvoda épülete
Szilágyi József / telefonos fotó

Azóta sem indult el az óvodaépület felújítása, közel két éve zárva van. Az óvodafelújításra 240 milliós uniós támogatást nyertek el, de azóta már a harmadik közbeszerzési pályázatot írták ki a kivitelezésre, a korábbi pályázatok sikertelenek lettek. Ugyanis a meghirdetett műszaki tartam megvalósítására a rendelkezésre álló összegnél jóval magasabb árajánlatok érkeztek.

Az új egészségügyi alapellátó központ

három éve jelentették be Orvosi rendelő, óvoda, parkoló lesz a volt szombathelyi városi strand területén 2015. December 08. 16:06 , hogy új egészségügyi alapellátó központ épül a Markusovszky kórházzal szemközti, egykori városi strand területén. A tervekben szerepelt még bölcsőde, sok parkoló és egy új út is, ami a Markusovszky és a Késmárk utcákat kötné össze. 700 milliót szántak erre a célra.

Az új egészségügyi alapellátó három évvel ezelőtti terve

Tavaly év elején aztán jöttek az első negatív hírek, először arról, hogy a Kiskar utcai háziorvosi rendelő nem költözhet be Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba 2018. February 06. 06:36 az új központba, pedig eredetileg ezt ígérték. Kiderült, hogy a kivitelezést jóval túlszámlázták, nem fért bele a keretbe, ezért szűkebbre kell szabni a terveket Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket 2018. February 14. 07:15 , és több ütemben építik fel Fidesz: Nem egy, hanem több lépcsőben költöznek majd a szombathelyi háziorvosok 2018. February 06. 21:19 a központot.

Tavaly év végén Hende Csaba már csak húsz rendelőről és 150 parkolóról beszélt 20 vadiúj rendelőt, sebészeti osztályt, nővérszállót, plusz 150 parkolót kap jövőre Szombathely 2018. December 29. 11:04 .

A Vásárcsarnok

Tavalyelőtt nyáron jelentette be a városvezetés Színpad is lesz az új szombathelyi Vásárcsarnokban, jövő tavasszal kezdődik a felújítás 2017. June 13. 18:59 , hogy 1,6 milliárd forint uniós támogatást kaptak a Vásárcsarnok felújítására, azt ígérték, hogy 2018. tavaszán elkezdődik a felújítás. Másfél éve arról is írtuk Sátrakba költöznek a szombathelyi vásárcsarnok árusai a felújítás idejére 2017. November 12. 18:47 , hogy az árusok sátrakba költöznek a felújítás idejére. Tavaly májusban körbejártuk a csarnokot Nagy a zűrzavar a szombathelyi piac felújítása körül - Körbejártuk, ki mit tud 2018. May 19. 17:07 , az eredeti ígéret szerint ekkor már javában dolgozniuk kellett volna a munkásoknak.

Lassan két éve el kellett volna indulnia a felújításnak
Nagy Jácint

Nem sokkal később azt az információt kaptuk Megkaptuk a hivatalos választ, mikor állnak neki a szombathelyi piac felújításának 2018. May 23. 09:07 az önkormányzattól, hogy a felújítás a közbeszerzési eljárás lezárta után kezdődik, szeptemberben ugyanezt a választ kaptuk De mikor állnak már végre neki a szombathelyi piac felújításnak? 2018. September 14. 07:58 .

Novemberben kiderült Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23 , hogy elbukott a közbeszerzés. És azóta sem történt semmi a Vásárcsarnokkal

A Városháza

Tavalyelőtt áprilisban volt először szó a közgyűlésben a Városháza felújításáról Marad a Szombathely név a PLT hetilapjánál, és marad a kiégett Brenner-villa is 2017. April 27. 08:33 . 630 millió forint volt rá, persze uniós forrásból. A felújítás nagy része az épület energetikai berendezéseit érintette volna, de némileg kívülről és belülről is átalakították volna A jövő esküvői itt köttetnek Szombathelyen, nézzék! 2017. June 29. 07:50 az épületet.

Ilyen lett volna kívülről a Városháza
Szombathelyi önkormányzat

Kiírták a közbeszerzést, aztán már 2017 októberében jött a hidegzuhany Csak a kérdések szaporodtak az új stadionról, de megújul a Sportliget, lesz reklámadó és teniszközpont 2017. October 26. 08:30 . A közbeszerzési pályázaton a legalacsonyabb ajánlat 1 milliárd 167 millió forintról szólt, ami majdnem a meglévő összeg duplája volt.

Némi tanakodás után a közgyűlés úgy döntött, lemondanak a felújításról, és törölték a programot Duplájába kerülne a szombathelyi városháza felújítása, inkább kihagyják 2017. November 07. 10:49 . Az egész kaland így is 50 milliójába került a városnak, hiszen a tervezőket ki kellett fizetni. Jelenleg nincs elképzelés a Városháza felújítására.

Szükség lett volna ezekre a fejlesztésekre

Négy olyan nagyobb beruházást soroltunk fel, amelyeket nagy lelkesedéssel jelentettek be a városvezetők korábban, és amelyek vagy elmaradtak, vagy évek óta csúsznak. Szükséges fejlesztésekről van szó mind a négy esetben, az Aréna óvoda csúszása régóta borzolja a kedélyeket „Miért haragszik a szombathelyi városvezetés az Aréna Óvodára és az oda járó kisóvodásokra?” 2019. January 29. 18:05 , az új alapellátó központra is nagy szükség lenne, ismerve a jelenlegi orvosi rendelők állapotát és a kórház melletti parkolók hiányát.

A Vásárcsarnok felújítása sem késhet sokáig, itt a fő gond az elavult energetikai rendszerrel van, de ne felejtsük el, hogy a kereskedők már lefoglalták a helyeiket az új csarnokban, és évek óta csak hitegetik őket.

És igen, szükség lenne a Városháza felújítására is, főleg azért, mert a jelenlegi fűtési és elektromos rendszer gyakorlatilag zabálja az energiát, a tervezett felújítás után ez a költség drasztikusan csökkent volna. Persze, az sem mindegy, hogy a más városokból sokszor külföldről érkező delegációkat milyen körülmények fogadják, sokat nyom ez a város megítélésében.

De miért buknak be sorba a nagyobb közbeszerzések?

Ez a kérdés a február végi közgyűlésen Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen 2019. February 28. 08:42 is felmerült, ahol a városvezetés válaszolt is rá. Azt mondták, a pályázatok kiírása óta elszaladtak az építőipari árak, és mire a közbeszerzési pályázathoz érkeznek a projektek, már csak jóval drágábban lehetne megvalósítani az eredeti terveket.

Ebben kétségkívül van igazság, de megbízható információink szerint más okok is vannak.

 • A pályázatok kiírásakor túl sokat akarnak, abban bíznak, hogy majd csak lesz valaki, aki olcsón és jól megcsinálja. Ha egy pályázat sikertelen lesz, akkor meg csak lecsípnek valamit a tervekből és jöhet az újabb, előre borítékolhatóan sikertelen pályázat.
 • A közbeszerzési pályázatokat mindig túlárazzák a kivitelezők. és hogy miért, annak is több oka van:
 • – Bíznak abban, hogy megkapják a többletpénzt, és nagyobbat szakíthatnak.

  – A tervezők bizonyítani akarják a tervekkel, hogy ők nagyot is tudnak alkotni, és vannak, akik nem igazán foglalkoznak a pénzügyi kerettel.

  – Tudni kell, hogy a közbeszerzések a korrupció melegágyai, és sok esetben vissza kell csorgatni valamennyit. Ezt pedig be kell építeni a kivitelezési összegbe.

  – Meg kell felelni a politika elvárásainak, és helyzetbe kell hozni a baráti cégeket

  Nem állítjuk, hogy a fenti esetekben ilyenek történtek, de jelzésértékű, hogy egyre több közbeszerzési pályázat bukik el azon, hogy az ajánlatok nem férnek bele a keretbe. Szombathelyen egyébként alapvetően a Városfejlesztési Kft. intézi ezt, a fenti négy felújításból háromnál ők intézték a közbeszerzési pályázatokat.

  Nagy a felelősség is, hiszen többségében uniós pénzekről van szó, amiket el is veszíthet az önkormányzat, ha határidőre nem fejeződik be a projekt, és így a város esik el fejlesztési lehetőségektől.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet