Korábban hajléktalanok költöztek a szombathelyi Hattyúházba, most lelopták a fél tetejét

100 évvel ezelőtt a város hattyúkat telepített a Gyöngyösbe. Most más idők járnak.

„Nézd apa, hiányzik a házikónak a teteje” – mondja egy kislány vasárnap az őt és testvérét sétáltató férfinak a szombathelyi Gyöngyös-hídon.

„Tényleg, én nem is vettem észre” – jön az apai válasz, mire a kislány azt mondja, hogy pedig már így van a házikó egy jó ideje.

Hattyúház
Mészáros D. Zsolt

A Savaria Múzeum parkjában álló úgynevezett „Hattyúház”-ról több tucat cserép is hiányzik. Lehetne ennek oka a viharos időjárás is, de mivel törött cserepeknek nincs nyoma a közelben, és a megbontás is szabályosnak tűnik, majdnem biztosak vagyunk benne, hogy

egyszerűen lelophatták a cserepeket az épület tetejéről.

Már csak azért is, mert könnyű prédának tűnik: jól megközelíthető közterületről van szó, ami mégis kívül esik a láthatóságon, ráadásul ágaskodni sem kell.

Ha valakinek éppen ilyen cserépre van szüksége mondjuk a tetőjavításhoz, pont jól jön, beleértve a kúpcserepeket is.

Korábban hajléktalanok költöztek be

A Savaria Múzeum előtti park felújítását 2016-ban jelentették be Estére bezár eztán a múzeumkert 2016. June 23. 12:03 , majd elindultak a munkálatok. Ekkor tűnt el a föld alatti nyilvános vécé, újultak meg a fák, a növények, a sétányok, kapott kerítést és zárható kaput a park.

A végeredmény kétségkívül takarosnak mondható Jót tett a Savaria Múzeum kertjének az időutazás? 2017. June 19. 11:54 .

A sorból a Gyöngyös patak mellett felépített Hattyúház lóg ki, amely egy bő száz évvel ezelőtti épület előtti tisztelgés.

A város – ahogy arról a Szombathelyi Séták blog ír - az 1900-as évek elején hattyúkat vásárolt, hogy a lakosság korzózás közben nézegesse és etethesse őket. Wälder Gyula pedig ingyenesen elkészítette az állatok kis házikóját, amely szintén szemet – és szívet – gyönyörködtető volt az akkor fénykorát élő Szombathelyen.

Hattyúház
Mészáros D. Zsolt

Az utódja már kevésbé sikerült jól, nemcsak azért, mert időközben eltűntek a hattyúk a Gyöngyösből, hanem mert annyira fapadosra sikerült, hogy minden eszünkbe jut róla, csak a város fénykora nem.

Néhány évvel ezelőtt az épületbe beköltözött hajléktalanok borzolták a kedélyeket Madarak helyett a hajléktalanok húzódnak meg a gyöngyösparti Hattyúházban 2018. August 17. 09:25 .

Most már – hiányos tetővel - erre a funkcióra sem lenne igazán alkalmas.

Érdeklődésünkre a Savaria Múzeumban azt közölték, mind a park, mind az épület az önkormányzathoz tartozik, ahova el is küldtük kérdéseinket. Amint megjönnek a válaszok, frissítjük írásunkat.

Hattyúház
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Frissítés

A Szombathelyi Belvárosért Egyesület még augusztusban közérdekű bejelentést tett a Hattyúházzal kapcsolatban - közölte lapunkkal a cikk megjelenése után az egyesület elnöke.

A jegyzőtől az alábbi választ kapták az ügyben:

"Tisztelt Farkas Balázs Úr! 2023. augusztus 3-án érkezett levelére válaszolva az alábbi tájékoztatást adom. A Kommunális és Környezetvédelmi lroda árajánlatot kér a Múzeum parkban álló Hattyúház tetőzetének javítására. A munkálatok elvégzésének tárgyában döntésre az ajánlatok összegének ismeretében kerül sor."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet