Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Korábban hajléktalanok költöztek a szombathelyi Hattyúházba, most lelopták a fél tetejét

100 évvel ezelőtt a város hattyúkat telepített a Gyöngyösbe. Most más idők járnak.

„Nézd apa, hiányzik a házikónak a teteje” – mondja egy kislány vasárnap az őt és testvérét sétáltató férfinak a szombathelyi Gyöngyös-hídon.

„Tényleg, én nem is vettem észre” – jön az apai válasz, mire a kislány azt mondja, hogy pedig már így van a házikó egy jó ideje.

Hattyúház
Mészáros D. Zsolt

A Savaria Múzeum parkjában álló úgynevezett „Hattyúház”-ról több tucat cserép is hiányzik. Lehetne ennek oka a viharos időjárás is, de mivel törött cserepeknek nincs nyoma a közelben, és a megbontás is szabályosnak tűnik, majdnem biztosak vagyunk benne, hogy

egyszerűen lelophatták a cserepeket az épület tetejéről.

Már csak azért is, mert könnyű prédának tűnik: jól megközelíthető közterületről van szó, ami mégis kívül esik a láthatóságon, ráadásul ágaskodni sem kell.

Ha valakinek éppen ilyen cserépre van szüksége mondjuk a tetőjavításhoz, pont jól jön, beleértve a kúpcserepeket is.

Korábban hajléktalanok költöztek be

A Savaria Múzeum előtti park felújítását 2016-ban jelentették be Estére bezár eztán a múzeumkert 2016. June 23. 12:03 , majd elindultak a munkálatok. Ekkor tűnt el a föld alatti nyilvános vécé, újultak meg a fák, a növények, a sétányok, kapott kerítést és zárható kaput a park.

A végeredmény kétségkívül takarosnak mondható Jót tett a Savaria Múzeum kertjének az időutazás? 2017. June 19. 11:54 .

A sorból a Gyöngyös patak mellett felépített Hattyúház lóg ki, amely egy bő száz évvel ezelőtti épület előtti tisztelgés.

A város – ahogy arról a Szombathelyi Séták blog ír - az 1900-as évek elején hattyúkat vásárolt, hogy a lakosság korzózás közben nézegesse és etethesse őket. Wälder Gyula pedig ingyenesen elkészítette az állatok kis házikóját, amely szintén szemet – és szívet – gyönyörködtető volt az akkor fénykorát élő Szombathelyen.

Hattyúház
Mészáros D. Zsolt

Az utódja már kevésbé sikerült jól, nemcsak azért, mert időközben eltűntek a hattyúk a Gyöngyösből, hanem mert annyira fapadosra sikerült, hogy minden eszünkbe jut róla, csak a város fénykora nem.

Néhány évvel ezelőtt az épületbe beköltözött hajléktalanok borzolták a kedélyeket Madarak helyett a hajléktalanok húzódnak meg a gyöngyösparti Hattyúházban 2018. August 17. 09:25 .

Most már – hiányos tetővel - erre a funkcióra sem lenne igazán alkalmas.

Érdeklődésünkre a Savaria Múzeumban azt közölték, mind a park, mind az épület az önkormányzathoz tartozik, ahova el is küldtük kérdéseinket. Amint megjönnek a válaszok, frissítjük írásunkat.

Hattyúház
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Frissítés

A Szombathelyi Belvárosért Egyesület még augusztusban közérdekű bejelentést tett a Hattyúházzal kapcsolatban - közölte lapunkkal a cikk megjelenése után az egyesület elnöke.

A jegyzőtől az alábbi választ kapták az ügyben:

"Tisztelt Farkas Balázs Úr! 2023. augusztus 3-án érkezett levelére válaszolva az alábbi tájékoztatást adom. A Kommunális és Környezetvédelmi lroda árajánlatot kér a Múzeum parkban álló Hattyúház tetőzetének javítására. A munkálatok elvégzésének tárgyában döntésre az ajánlatok összegének ismeretében kerül sor."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet