A szombathelyi önkormányzat építi meg 15 év után a vállalkozó helyett a körforgalmat a Gagarin utca végén

A közgyűlés 100 millió forintot tesz félre arra az építkezésre, amit magántőkéből kellett volna megcsinálni már régen.

„Ma a Parkerdő Lakópark és az egész városrész legnagyobb problémájára próbáltunk megoldást találni Somlai Péter úttervezővel, Sütő Gabriella Főépítész Asszonnyal és Kalmár Ervinnel, a városüzemeltetési osztály vezetőjével.

Egy megoldás látszik: körforgalom építése a Jégpince utca és a Bartók Béla körút kereszteződésében. Így aki a Homok utcából balra menne a körútra, az jobbra kihajtva meg tud majd fordulni az új körforgalomban. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz öt utca (Homok, Gagarin, Jókai, Jégpince, Bartók Béla) közlekedése.

Mindezek alapján azt a döntést hoztam, hogy a februári közgyűlésen 100 millió forintot javaslok biztosítani ennek a körforgalomnak a kialakítására” – írta csütörtök esti Facebook-posztjában Nemény András, Szombathely polgármestere.

A polgármester hozzátette, az Éljen Szombathely-frakció támogatását már megkapta a terv, ha a közgyűlés is elfogadja, akkor jövő májusra elkészül a körforgalom a kereszteződésben.

Lakossági tiltakozás mozdította meg az ügyet

A bejelentés előzménye, hogy február elején felbolydultak a kedélyek Ismét felbolydultak a kedélyek a szombathelyi Parkerdő Lakókertben – Most egy küszöbönálló építkezés miatt gyűlnek az aláírások 2022. February 01. 16:04 a Parkerdő lakóparkban, ahol a sokat emlegetett ingatlancsomagot megvásárolt vállalkozó 6 darab 16 lakásos társasházat akar építeni. A lakók azt mondják, ha megépülnek itt az új tömbök, még több bajuk lesz az árammal, vízzel és a közlekedéssel, és tiltakozásul össze is gyűjtöttek 400 darab aláírást.

Itt lesz a körforgalom, szemben az oladi platóra vezető Jégpince utca
Nagy Jácint

A lakók többek között attól is féltek, hogy a Jégpince út és a Bartók Béla kereszteződése a csúcsforgalomban be fog dugulni, főleg, ha az építkezésekhez használt teherautók is arra közlekednek majd.

Nemény András polgármester a hét elején be is jelentette, Nem épül 96 lakás a szombathelyi Homok utcában és van esély parkolóra a kórházzal szemben 2022. February 07. 19:20 hogy tárgyalt a vállalkozóval, ennek eredményeként az idén háromszor hat, azaz 18 lakás épít meg, ami nem gerjeszt akkora forgalmat. Szerda esti Facebook-posztja alapján pedig hamarosan elindul a körforgalom építése az említett kereszteződésben, ami megoldást jelenthet a közlekedési problémák jó részére. A Bartókon ugyanis olyan nagy a forgalom, hogy a Jégpince és a Gagarin utcákból gyakorlatilag képtelenség egyenesen áthaladni a kereszteződésen vagy balra nagy ívben kihajtani a Bartókra.

15 éve szó van a körforgalomról

A probléma már 15 évvel ezelőtt is ismert volt, és az akkori városvezetés meg is akarta oldani a helyzetet. Abban az időben alakult meg a Szombathely-Olad Vízközmű Társulat az oladi platón elkezdődött építkezések tulajdonosainak képviseletére. A Társulat azt kérte az önkormányzattól, hogy az oladi-platón kialakított építési telkeket vonják be belterületbe, ugyanis csak így kaphatnak építési engedélyeket.

Az önkormányzat meg is tette ezt, de kért cserébe néhány dolgot. A Parkerdei és a Jégpince utcák felújítását, járdával, csapadék-víz elvezetéssel, közvilágítással együtt, és az említett körforgalom kiépítését.

Megszületett hát a megállapodás, de közbeszólt a 2008-as gazdasági válság. A bankok befagyasztották a hiteleket, így a befektetők sem jutottak tőkéhez, a nagy ívű elképzelések megvalósítása leállt.

2010 tavaszán újra előkerült az ügy, ugyanis kijött egy pályázat, amin 250 milliót lehetett volna elnyerni, 250 milliót bukhat csütörtökön Szombathely 2010. March 30. 11:30 és abból meg lehetett volna építeni a körforgalmat. A 85 millió forint önrészt állítólag a platón épített házak tulajdonosai vállalták. A tervben a körforgalom mellett a platóra vezető gyűjtőút megépítése is szerepelt.

Egyszer már visszalépett az önkormányzat a körforgalom megépítésétől

Össze is hívtak egy rendkívüli közgyűlést ebben az ügyben és még néhány másikban 2010. április 8-án, pár nappal a Fidesz első kétharmados győzelmét hozó választások előtt. A szombathelyi közgyűlésben akkor már a Fidesznek volt egy fős többsége, a rendkívüli közgyűlésen Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot 2010. April 08. 13:15 aztán kiderült, hogy nem sima az ügy. A tulajdonosok és a Társulat közti perekről beszéltek és arról, hogy nem minden tulajdonos vállalta a rá eső önrész befizetését. A vita után aztán a közgyűlés nem járult hozzá, hogy benyújtsák a pályázatot.

Nyolcan szavaztak igennel, ketten nemmel és tizenhárman tartózkodtak. Ráadásul a szavazás nem oldalfüggő volt, jobbról és balról is voltak, akik támogatták és akik elutasították a tervet.

Azóta semmi érdemleges nem történt a körforgalommal kapcsolatban, mostanáig. Azonban érdemes megjegyezni, hogy így az önkormányzat vállalja a körforgalom megépítését, közpénzből, miközben azt a 15 évvel ezelőtti megállapodás értelmében magánerőből kellett volna megoldani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet