Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem az ördögtől való az állami sportakadémiai rendszer ötlete – De mi értelme a sok magánakadémia mellett?

Valószínűleg keveseknek árulunk el azzal újdonságot, hogy Orbán Viktor úgy döntött, állami sportakadémiai rendszert épít ki Magyarországon. Mindezt úgy, hogy már temérdek magánakadiémia műkődik az országban, köztük a szombathelyi Illés Akadémiával, amit jelenleg bővítenek potom hat milliárd forintból.

Az egész országot sokkolta múlt hét végén Orbán Viktor miniszterelnök, ugyanis megjelent a Magyar Közlönyben egy érdekes kormányhatározat, amit ő szignózott. A kormány egyik új fő célja az lett, hogy kiépítsenek egy állami sportakadémiai rendszert, „amely elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést” .

Az új akadémiai rendszer kiépítésénél elsőként természetesen a foci kerül terítékre, a kosárlabdával és a kézilabdával kiegészítve. A felelőse az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós, akinek három fő feladata lesz:

 • ki kell dolgoznia és kormányrendeletben meg kell állapítania a sportakadémiai rendszer állami feladatellátásának részletszabályait
 • meg kell vizsgálnia és javaslatot kell tennie a három felsorolt sportág körében a kidolgozott szabályrendszernek megfelelő sportszervezetek körére
 • a kiválasztott sportszervezetekkel pedig megállapodásokat kell kötnie
 • Az első két pontban leírtakat 2019. november 30-ig, a harmadikat pedig 2019. december 15-ig kell teljesítenie Káslernek.

  Az akadémiáknak akkor van létjogosultságuk, ha minél több tehetséges gyereket kinevelnek

  Minőségi élutánpótlás-nevelésre kétségkívül szükség van Magyarországon, ugyanis bár magánakadémiából annyi van már, mint csillag az égen, de ezek nem igazán kápráztatnak el bennünket eredményességükkel. Pedig nem államtitok, hogy ömlik a pénz a magyar labdarúgásba, de hiába a temérdek támogatás, a patinás stadionok és akadémiák, valami mégsem stimmel, és ezt a szakértők is tudják.

  I. Switelsky Ovi-Foci bajnokság díjátadása
  Vágvölgyi Bálint

  Magyarországon jelenleg 15 futballakadémia működik, ami normál helyzetben azt kellene, hogy jelentse, hogy a magyar válogatott és az NBI-es csapatok is telis-tele vannak tehetséges magyar játékosokkal. A valóságban viszont egyáltalán nem ez a helyzet. A jelenlegi adatok szerint ugyanis soha ilyen kevés magyar játékos nem játszott még az NBI-ben. Egy magát megnevezni nem kívánó szombathelyi informátorunk szerint az akadémiáknak akkor van létjogosultságuk, ha minél több tehetséges gyereket kinevelnek. Manapság viszont az az elterjedt, hogy amikor pályára lép egy magyar csapat, van benne talán két magyar játékos.

  Szombathelyen például három magánkézben lévő intézmény gondoskodik az utánpótlás-nevelésről. A Király Sportlétesítmény nemrég kapott 4,5 milliárd forintos állami támogatást 4,5 milliárd forintot ad a kormány a Király sportlétesítmény fejlesztésének folytatására 2019. October 05. 07:09 , az Illés Akadémiát pedig jelenleg bővítik állami pénzből Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 , potom hat milliárd forintból.

  Sokan amatőr szinten folytatják

  Manapság kevés akadémistából lesz sikeres focista, őket viszont nagy pénzekért lehet értékesíteni. Sokan abbahagyják, amatőr szintre süllyednek – a Vas megyei csapatok például tele vannak akadémiáról kipottyant gyerekekkel – vagy inkább a határon túl, például Ausztriában próbálkoznak. Gyakran előfordul, hogy miután kijárják az akadémiát, közlik velük, hogy nem elég tehetségesek. Emiatt persze sokan összetörnek, hiszen ott vannak 18 évesen és el kell gondolkozniuk, hogy mit is kezdenek majd magukkal, miután szertefoszlott az álmuk.

  A magyar és a szombathelyi labdarúgás helyzetét is jól ismerő informátorunk szerint nem olyan létesítményekre kellene költeni a milliárdokat, amiket utána nem képesek fenntartani. Először inkább a képzést kellene tökéletesre csiszolni, pont úgy, ahogy például a horvátok, szerbek, szlovének vagy az osztrákok csinálják.

  Vágvölgyi Bálint

  Nem olyan rossz ötlet az állami sportakadémiai rendszer

  Bár nehéz lehet elhinni a magyar helyzetből kiindulva, de bizony van, ahol működőképes ez a rendszer. Nem is kell olyan messzire menni, ugyanis Bécsben már közel 30 éve létezik és még jól is működik egy állami sportcentrum. Kezdetben csak egy kísérleti iskola volt, temérdek engedélyt kellett begyűjteni a működéshez és számos külföldi példát is szem előtt tartottak, de megérte a sok fáradozás, hiszen végül egy patinás sportcentrummá nőtte ki magát.

  Egy neve elhallgatását kérő osztrák informátorunk a sportolók szellemi képzéséért volt felelős ebben az intézményben, így testközelből láthatta, hogy igenis tudnak jól működni a dolgok. Ráadásul nem is egy egyszerű kis centrumról van szó, ugyanis kilenc sportág utánpótlásáért felelősek. Viszont a sportolók legalább 50 százaléka focista volt.

  Ausztriában komolyan veszik a szakmai munkát

  Temérdek fiatal jelentkezett az akadémiára, de az állami támogatás miatt nem engedhették meg maguknak, hogy bárki hozzájuk járjon. Óriási hangsúlyt fektettek a sportolók kiválasztására, tényleg csak a legjobbakat vették fel. Temérdek kritériumnak meg kell ugyanis felelni, nagyon fontos szempont az intelligencia és az önfegyelem is. Évközben is folyamatosan figyelik és tesztelik a sportolókat, ha bárkinél bármi nagyobb probléma akadt, nem haboztak, megváltak tőle.

  Nem csak a diákok, hanem az edzők és a tanárok kiválasztását is komolyan vették, mitöbb, saját dietetikusok gondoskodtak a sportolók étkezéséről, és még saját masszőreik és orvosaik is voltak. Minden dolgozó komolyan vette a feladatát, folyamatos konferenciákat és megbeszéléseket tartottak, amelyeken részt vettek a tanárok, a kollégiumigazgató és az edzők is. Pénz tehát volt bőven, így nem a rövid távú profit számított, mint a magánakadémiáknál.

  Informátorunk úgy gondolja, hogy sikerük egyik titka a homogenitás. Azt vették észre, hogy a diákok fejlődéséhez nagyban hozzájárul az is, hogy bentlakásos legyen az iskola. Tapasztalataik szerint ugyanis az olyan akadémiák, ahol nem kollégiumban laknak a diákok, nem olyan sikeresek és hatékonyak. Ezért nem is okoz akkora meglepetést, amikor azt mondja, hogy sokan átvették az ő rendszerüket, a tanterveiket, bár érthető módon mindenki kicsit alakítgatott, faragott rajta, hogy megfeleljen nekik is.

  Egyébként máig érezni a sikerét ennek az állami rendszernek az osztrák fociban, Ausztria ugyanis jelenleg a 27. a FIFA-listán, ráadásul rengeteg osztrák focistát igazolnak például Angliába, Németországba és Svájcba is.

  Vágvölgyi Bálint

  Az állami sportakadémiai rendszer ötlete tehát nem az ördögtől való. Osztrák informátorunk tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy Magyarországon is világszínvonalú lehet a foci, de ez csak úgy valósulhat meg, ha jó lesz a struktúrája, vagyis ha jól megszervezik és felépítik az utánpótlás biztos sikerhez vezető útját. Erre egy jó módszer, hogy körülnézzünk a világban és szemügyre vegyük, hogy hogyan csinálják a „nagyok”.

  „A legjobbaktól kellene tanulni, körülnézni a világban. Ezt hiányolom Magyarországon. Megérdemelné az ország, ha tényleg megvalósulna egy olyan profi, jól működő akadémia, mint amiben én is dolgoztam” – zárta mondandóját.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen

  Az utóbbi időben annyi pénz érkezett Szombathelyre futballra, mint a város teljes éves költségvetése. A 16 milliárdos stadion után most egy 6 milliárdos labdarúgó akadémia épül. Utánajártunk, miért is?

  Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát

  Nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a 6 milliárdos akadémia történetét, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, kezd kitisztulni a kép.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra