3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

A főispán, aki elkötelezetten védi a kormányhivatal titkait

Amióta Vámos Zoltán a vasi főispán, egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ.

A főispánoknak partnerként kell az emberek felé fordulniuk – mondta nemrég Orbán Viktor miniszterelnök, miközben éppen két új főispánt nevezett ki. A főispánok – korábbi nevükön kormánymegbízottak – a megyei kormányhivatal élén állnak, ők felügyelik politikailag a szakhatóságokat összefogó hivatalt. Vagyis, ők a kormány kinyújtott kezei, ahogyan azt jó tíz évvel ezelőtt megfogalmazták.

A kormányhivatal foglalkozik szinte minden hatósági üggyel, hozzájuk tartoznak a szakhatóságok, gyakorlatilag ők őrködnek szinte minden szabály és előírás betartásán. Rajtuk, felettük, meg a főispán őrködik, aki azt is meghatározza, hogy melyik újság kaphat választ a szakhatóságoktól.

A Vas megyei, pardon, vármegyei főispán Vámos Zoltán, aki tavaly kapta meg ezt a posztot, miután Harangozó Bertalan nyugdíjba vonult. A kormányhivatallal korábban sem volt felhőtlen a kapcsolatunk, de időnként kaptunk választ kérdéseinkre, főként akkor, amikor az politikát nyomokban sem tartalmazott, és szakmai kérdésekről szólt.

Kiss Tamás

Most már ezekre sem kapunk választ, sőt, reakciót sem. Pedig legutóbb, szerdán a várost elborító trágyaszagról kérdeztük a kormányhivatal népegészségügyi főosztályát. Azért, hogy megtudjuk, honnan eredhet a bűz, meddig tarthat, hordozhat-e fertőzést, és mit lehet tenni ellene.

Erre a kérdésre sem kaptunk választ, pedig lapunk azt a több tízezer olvasót képviseli, akik naponta felkeresik oldalunkat.

Írtunk erről Az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát sérti meg a főispán, ha nem válaszol a sajtó kérdéseire January 27. 15:25 már régebben, idén januárban is. Akkor a Csaba utcai felüljáró működési engedélyéről volt szó, és nem csak mi, de a szombathelyi városvezetés sem kapott választ, amikor az engedély iránt érdeklődtek.

A titkolózás nem csak etikai, hanem jogi kérdéseket is felvet. Ha egy állami vezető megakadályozza, hogy a sajtó elvégezhesse a munkáját, akkor sérül az állampolgárok tájékozódáshoz való joga, ami még a Fidesz-féle Alaptörvényben is benne van.

Amúgy is, kinek, mi köze hozzá, hogy mivel foglalkozik a mi adónkból működő hivatal, és az az állami vezető, akinek szintén mi vagyunk a munkáltatói. Ami sokat elárul erről a rendszerről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet