Az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát sérti meg a főispán, ha nem válaszol a sajtó kérdéseire

A Csaba utcai felüljáró ügyéről nem csak a Nyugat.hu, de Szombathely polgármestere sem kapott tájékoztatást a kormányhivataltól. Most belepillanthatsz kicsit a munkánkba!

A csütörtöki szombathelyi közgyűlésen derült ki Csaba utcai felüljáró: A főispán azt írta a polgármesternek, hogy nézze meg a megyei napilapot January 26. 11:15 , hogy Nemény András polgármester hiába kért tájékoztatást a Vas Vármegyei Kormányhivataltól, a hivatalt vezető főispán annyit válaszolt, hogy nézze meg a megyei napilapot.

A polgármesternek írt válasz cinizmusát és arroganciáját most tegyük félre, ugyanis ennél komolyabb dologról van szó. Nézzük meg a történetet időrendben!

 • Január 23-án, hétfőn délben egy velünk régóta kapcsolatban lévő olvasónktól kaptuk telefonon az információt, hogy a Győri Törvényszék hatályon kívül helyezte a szombathelyi Csaba utcai felüljáró forgalomba helyezési engedélyét.
 • A nem hivatalos információkat minden esetben ellenőrizzük, ezért hétfőn 14 óra előtt pár perccel e-mailben tettük fel kérdéseinket a Győri Törvényszéknek. Kértük, hogy erősítsék meg az információt, és közöljék, hogy a bírósági ítéletnek milyen következményei lehetnek.
 • Mivel másnap délelőtt sem érkezett válasz, felhívtam telefonon a Győri Törvényszék sajtószóvivőjét, aki kis türelmet kért, és azt, hogy pontosítsuk, melyik ügyről van szó.
 • A Törvényszéktől kedden délután fél 3-kor jött meg a válasz e-mailben. megerősítették, hogy a felüljárónak nincs érvényes engedélye, és közölték, hogy az ügy további részében a Vas Vármegyei Kormányhivatal az illetékes.
 • Délután háromnegyed 3-kor e-mailt küldtünk a szombathelyi kormányhivatalnak, azt tudakolva, hogy milyen jogkövetkezményei vannak a bírósági ítéletnek, és előfordulhat-e, hogy le kell zárni a felüljárót.
 • Közben a szombathelyi polgármesteri hivataltól is megkérdeztük, milyen szerepe van az ügyben az önkormányzatnak, és terveznek-e bármilyen lépést az ügyben.
 • Kedd este hét órakor jelent meg cikkünk Nincs forgalomba helyezési engedélye a szombathelyi Csaba utcai felüljárónak January 24. 19:13 a bírósági ítéletről, azt is jeleztük, hogy várjuk a kormányhivatal válaszát.
 • A kormányhivatal azóta sem válaszolt, de a polgármesteri hivataltól szerda délután megjött a válasz, miszerint az önkormányzat nem illetékes az ügyben, és közölték, hogy tájékoztatást kértek a kormányhivataltól.
 • Viszont másnap, szerdán délután három óra után megjelent a kormánypárti megyei napilapban egy cikk, amiben közölték a főispán nekik elküldött válaszát, miszerint folyik a vizsgálat, és hogy a kormányhivatal szerint semmi sem indokolja a felüljáró lezárását.
 • Most péntek délelőtt van, és a Nyugat.hu még most sem kapott választ a kormányhivatalnak kedden feltett kérdésekre.
 • Az ügyet sajtóetikai szempontból is kifogásolhatónak tartjuk, hiszen

  egy, az állampolgárok adóiból fenntartott állami hivatal vezetője nem válogathat az újságok között, hogy melyiknek válaszol, és melyiknek nem. Sőt, az egyik által felvetett kérdést, témát nem "passzolhatja át" egy másik médiumnak.

  De ez csak etikai kérdés.

  Az viszont már jogi ügy, hogy ha egy állami hivatal vezetője semmibe veszi egy törvényesen működő újság kérdéseit. Az újság és az újságíró ugyanis a lap olvasóit képviseli, őket akarja tájékoztatni.

  És, ha egy állami vezető megakadályozza, hogy a sajtó elvégezhesse a munkáját, akkor sérül az állampolgárok tájékozódáshoz való joga.

  Amit egyébként a 2011. évi CXII. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról törvény is előír, amúgy pedig az alapjogok közé tartozik.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet