21 tanú meghallgatása után is kitart a rendőr-főkapitány: Nem volt botrány a körmendi befogadótáborban

Újabb sajtótájékoztató Körmenden, Bebes István polgármester rémhírekről és lázításról beszélt.

Újabb sajtótájékoztató a múlt heti indulatokat kavart körmendi migránsbotrány A körmendi polgármester szerint valakik félelmet akarnak kelteni az emberekben 2016. May 06. 14:25 után. A lényeg:

 • A rendőrség 21 tanút hallgatott meg, egyikük sem látta, ki törte ki és hogyan a sportcsarnok ablakát.
 • A rendőrök összesen egy alkalommal intézkedtek migránsügyben az elmúlt héten Vas megyében, Szentgotthárdon szállítottak le a vonatról menekülteket, mert jegy nélkül akartak Ausztriába utazni.

 • A Vas megyei rendőr-főkapitány kitart múlt heti közlése mellett: a kézilabdás lányok nem voltak veszélyben, a migránsok nem sértettek jogszabályt.
 • A városban kamerarendszert építenek ki, a befogadótábor körül, a kivezető utak mentén és a frekventált területeken.
 • A civil sportesemények és edzések ideje alatt rendőrjárőr lesz a sportcsarnoknál.
 • Jelenleg 202 migráns van a körmendi táborban, összesen 14 fő távozott ismeretlen helyre.
 • Vannak, akiknek a zavarkeltés az érdekük

  Bebes István polgármester jelentette be a sajtótájékoztatón, hogy kérésükre a belügyminisztérium 24 millió forint támogatást ad az önkormányzatnak, ehhez a város is hozzáteszi az önrészt, hogy pontosan mennyit, azt a képviselő-testület dönti majd el. Ebből a pénzből építik ki és üzemeltetik a fentebb említett kamerarendszert, a munka már elkezdődött, először a befogadótábor körül helyezik ki a kamerákat.

  Bebes István
  Kovács Patrícia

  A polgármester aztán - a sajtóban megjelent hírekre reagálva - tett néhány kijelentést:

  - Ő senkit nem hívott Körmendre, nem kérte, hogy a városban befogadótábor legyen.

  - A tábor elleni tiltakozását kifejtette a illetékeseknek.

  - A városban viszont a belügyminisztériumnak van egy ingatlana, ahová a polgármesternek nincs jogosítványa, nem teheti meg, hogy szembefordul a törvényekkel.

  - Nem örül a tábornak, de azon dolgozik, hogy a tábor a legkevésbé zavarja a körmendiek életét.

  Kijelentette, a múlt héten történteknek utána kell járni, mert csak a tények ismerete adja vissza a körmendiek biztonságérzetét. Hozzátette, vannak olyan szervezetek, személyek, akiknek érdekük a zűrzavar, a lázítás, a problémakeltés. Nekik azt üzente, hogy Körmend békés, nyugodt kisváros, ahol nem szeretik, ha valaki feszültséget kelt, ezért kéri, hogy nyugodjanak meg és higgadjanak le.

  Senki sem látta, hogyan tört be az ablak

  Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője adatokat sorolt. Ma reggel 202 menedékkérő volt a táborban, őket már regisztrálták, most menekültkérelmük elbírálására várnak, ellátásuk folyamatos. Állampolgárságuk szerint 50 százalékuk afgán, 25 százalékuk pakisztáni, a többi 25 százalékot 20 ország állampolgárai teszik ki. Később kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy közülük eddig 14 fő távozott ismeretlen helyre.

  Tiborcz János dandártábornok, Vas megyei rendőr-főkapitány kijelentette, betartották másfél hete tett ígéretüket Május 2-ától 300 migráns lesz a körmendi ideiglenes befogadóállomáson 2016. April 28. 15:18 , nem romlott a közbiztonság a tábor miatt, és megemlítette az egyetlen, intézkedést követelő esetet, amiről feljebb írtunk.

  Hangsúlyozta, a csütörtöki ablakbetöréses ügyben A menekültek ellen kelt hangulatot az atv.hu újságírója 2016. May 05. 15:19 21 tanút hallgattak ki, köztük 13 kézilabdázót, akiknek egy része már nagykorú, és két, gyermeküket kísérő anyát is. Elmondták, hogy az edzésre érkezve a tábor területén láttak pár migránst, voltak, akik sétálgattak, páran a csarnok falánál ültek, mert odasütött a nap.

  A rendőr-főkapitány kiáll korábbi mondatai mellett

  A főkapitány hozzátette, lehetséges, hogy az ablakot valaki a hátával törte be, azon ugyanis nem találtak pontszerű erőbehatásra utaló nyomot, ő nem zárná ki, hogy az ablakbetörés nem volt szándékos. Hangsúlyozta, senki nem volt veszélyben az eset kapcsán, viszont a biztonságérzet növelése érdekében ezentúl a civil sportesemények és edzések ideje alatt rendőrjárőr lesz a csarnoknál.

  Tiborcz János
  Kovács Patrícia

  Persze, több kérdés is elhangzott. Tiborcz János nem tudott arra válaszolni, hogy a police.hu oldalról miért tüntették el gyorsan pénteki közleményét, mint mondta, az oldalt nem Szombathelyen szerkesztik. Ő változatlanul fenntartja, amit pénteken mondott A menekültek ellen kelt hangulatot az atv.hu újságírója 2016. May 05. 15:19 .

  Bebes István - szintén kérdésre - kifejtette, hogy a pénteki tüntetés Videó: Több százan tüntettek Körmenden 2016. May 07. 12:41 zavarta a jóérzésű körmendieket, azon olyan elemek vettek részt, akik nagyobb félelmet keltettek, mint a migránsok. Csak problémát és bajt akartak keresni, többségük azt sem tudta, hol van és miért - tette hozzá.

  Az előzmények

  Csütörtökön írta az atv.hu A menekültek ellen kelt hangulatot az atv.hu újságírója 2016. May 05. 15:19 , hogy a körmendi menekülttáborban lévő migránsok betörték a sportcsarnok ablakát, és zaklatták az ott edző kézilabdás lányokat. A hírt pár óra múlva A menekültek ellen kelt hangulatot az atv.hu újságírója 2016. May 05. 15:19 a rendőr-főkapitány cáfolta.

  Mi még aznap megírtuk, hogy az atv.hu informátora jelen sem volt az esetnél Körmendi ablaktörés: ott sem volt az atv.hu forrása az állítólagos támadáskor 2016. May 05. 19:41 , és egy budapesti magánszemély feljelentést tett rémhírterjesztés miatt Rémhírterjesztés miatt tettek feljelentést a körmendi botrány után 2016. May 06. 09:46 . Másnapra kiderült, hogy a Hit Gyülekezete is belekeveredett az ügybe, Bebes István újabb sajtótájékoztatón cáfolta a híreket A körmendi polgármester szerint valakik félelmet akarnak kelteni az emberekben 2016. May 06. 14:25 .

  Péntek este több százan, főleg szélsőjobbosok tüntettek a városban a befogadótábor ellen Videó: Több százan tüntettek Körmenden 2016. May 07. 12:41 .

  Felújítják a vadászlakot, feljelentés a Holocaust-emlékmű megrongálása miatt

  Bebes István polgármester a sajtótájékoztatón két egyéb ügyről is beszélt. Elmondta, hogy a Batthyány-kastély a Norvég Alap támogatásával felújítja a várkertben lévő, jelenleg romos és használhatatlan vadászlakot, és hasznosítják azt.

  A másik, hogy a megtette a feljelentés a Holocaust-emlékmű megrongálása miatt, ez az eset sokkal mélyebben sérti az embereket, mint a gerjesztett rémhírek - mondta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet