A Google a koronás címert tette ki, de nem ezt használták 1848-49-ben

Volt bizony egy Kossuth-címer, az 1848-49-es szabadságharc katonái ez alatt vonultak csatába. Egy 25 évvel ezelőtti politikai vita miatt tűnt el köztudatból.

Ma reggel írtuk meg Azt a nemzeti címeres díszes mindenit! Látták már, milyen lett a Google március 15-ére? 2015. March 15. 09:31 , hogy a magyar Google a koronás címerrel köszönti március 15-ét , melyet belefoglaltak a Google-feliratba. Azon nem vitatkozunk, hogy valóban ez ma Magyarország hivatalos címere, de a történet ennél kicsit bonyolultabb, tekintve, hogy ma éppen az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk.

1848-as google
-

Az akkori forradalmárok ugyanis nem ezt a címert használták, hanem újat alkottak, ami a köznyelvben a Kossuth-címer nevet kapta. Erről beszélünk:

Nyugat.hu

A harc ugyanis éppen a Habsburgok ellen folyt, és bizony szóba került a trónfosztás is. Így nem akarták, hogy a királyi hatalmat jelképező korona alatt harcoljanak. A Kossth-címerben is jelen van a korona, mint az ország jogfolytonosságának megjelenítője, baloldalt, az Árpád-házat jelképező hármashalom felett, és belőle nő ki a kereszténységre utaló kettős kereszt.

Ideológiai alapon döntöttek

1990-ben, a rendszerváltás időszakában komoly politikai vita zajlott arról, melyik címer legyen Magyarország hivatalos jelképe. Az akkori jobboldal, vagyis az MDF, a Független Kisgazdapárt és a KDNP a koronás címert támogatta, mely a II. világháború előtt az ún. kiscímer volt. Az SZDSZ pedig a Kossuth-címer mellett állt ki.

A vitában a kormányon lévő jobboldal győzött, így lett a koronás címer a hivatalos jelkép. Ennek a vitának volt más következménye is. Arról is szólt ugyanis, hogy melyik ünnep legyen a hivatalos nemzeti ünnep. A jobboldal augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe mellett állt ki, a baloldal pedig március 15-e mellett állt, persze, mindkettő ideológiai alapon.

Itt is a jobboldal győzött, tehát Magyarország hivatalos nemzeti ünnepe augusztus 20-a. Március 15-e pedig maradt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe, noha ezt is nemzeti ünnepnek nevezzük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Azt a nemzeti címeres díszes mindenit! Látták már, milyen lett a Google március 15-ére?

Hoppá, micsoda logót kapott nemzeti ünnepünk reggelére a kedvenc keresőnk!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál