Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Google a koronás címert tette ki, de nem ezt használták 1848-49-ben

Volt bizony egy Kossuth-címer, az 1848-49-es szabadságharc katonái ez alatt vonultak csatába. Egy 25 évvel ezelőtti politikai vita miatt tűnt el köztudatból.

Ma reggel írtuk meg Azt a nemzeti címeres díszes mindenit! Látták már, milyen lett a Google március 15-ére? 2015. March 15. 09:31 , hogy a magyar Google a koronás címerrel köszönti március 15-ét , melyet belefoglaltak a Google-feliratba. Azon nem vitatkozunk, hogy valóban ez ma Magyarország hivatalos címere, de a történet ennél kicsit bonyolultabb, tekintve, hogy ma éppen az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk.

1848-as google
-

Az akkori forradalmárok ugyanis nem ezt a címert használták, hanem újat alkottak, ami a köznyelvben a Kossuth-címer nevet kapta. Erről beszélünk:

Nyugat.hu

A harc ugyanis éppen a Habsburgok ellen folyt, és bizony szóba került a trónfosztás is. Így nem akarták, hogy a királyi hatalmat jelképező korona alatt harcoljanak. A Kossth-címerben is jelen van a korona, mint az ország jogfolytonosságának megjelenítője, baloldalt, az Árpád-házat jelképező hármashalom felett, és belőle nő ki a kereszténységre utaló kettős kereszt.

Ideológiai alapon döntöttek

1990-ben, a rendszerváltás időszakában komoly politikai vita zajlott arról, melyik címer legyen Magyarország hivatalos jelképe. Az akkori jobboldal, vagyis az MDF, a Független Kisgazdapárt és a KDNP a koronás címert támogatta, mely a II. világháború előtt az ún. kiscímer volt. Az SZDSZ pedig a Kossuth-címer mellett állt ki.

A vitában a kormányon lévő jobboldal győzött, így lett a koronás címer a hivatalos jelkép. Ennek a vitának volt más következménye is. Arról is szólt ugyanis, hogy melyik ünnep legyen a hivatalos nemzeti ünnep. A jobboldal augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe mellett állt ki, a baloldal pedig március 15-e mellett állt, persze, mindkettő ideológiai alapon.

Itt is a jobboldal győzött, tehát Magyarország hivatalos nemzeti ünnepe augusztus 20-a. Március 15-e pedig maradt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe, noha ezt is nemzeti ünnepnek nevezzük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Azt a nemzeti címeres díszes mindenit! Látták már, milyen lett a Google március 15-ére?

Hoppá, micsoda logót kapott nemzeti ünnepünk reggelére a kedvenc keresőnk!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra