Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mennyi táppénz jár annak, aki a munkahelyén kapta el a koronavírust?

Akár a munkabér 100 százalékát is megkaphatja a fertőzött, de végig kell járni a procedúrát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akárhogyan nézzük is az Operatív Törzs által naponta közzétett adatokat, az biztos, hogy most 23 ezer felett van Egyre jobban romlanak a számok: 24 beteg halt meg koronavírusban 2020. October 07. 09:41 azoknak a száma, akiknél regisztrálták a fertőzést, és több mint 20 ezren vannak hatósági karanténban. (Vas megyében szerdán 688 fertőzöttet tartanak nyilván.)

Mindez pedig munkajogi kérdéseket is felvet, hiszen aki fertőzött, az betegnek számít. A hatósági karantén alatt nem tudunk dolgozni sem, és sokan vannak úgy karanténban, hogy nem betegek, de a kontaktkutatás eredményei alapján kell karanténban lenniük.

Jogos a kérdés, hogy a járvány okozta keresőképtelenség, illetve a karantén alatt ki kaphat táppénzt és mennyit. Ez utóbbin természetesen a munkabérhez viszonyított százalékos arányt értjük.

Magyarországon az az általános szabály, hogy

a keresőképtelen munkavállalót a munkabér 60 százalékának megfelelő táppénz illeti meg. Kivéve, ha munkahelyi baleset, vagy foglalkozási megbetegedés a keresőképtelenség oka, ebben az esetben a táppénz a munkabér 100 százaléka.

A járvány és a hatósági karantén megbonyolította a szabályokat, a 24.hu írt a speciális előírásokról.

A lapnak nyilatkozó munkajogász különbséget tesz a hatósági karanténban lévő fertőzött és a hatósági karanténba rendelt, de nem fertőzött személy között.

A hatósági karantén idejére alapesetben az általános, 60 százalékos táppénz jár.

(A nem fertőzött, karanténban lévőnek azonban nem jár a betegszabadság, mert az a betegséghez kötődik.)

Olyan eset is lehetséges, amikor a munkavállalót a munkáltatója kéri arra, hogy maradjon otthon fertőzésgyanú vagy veszélyes kontakt miatt. Ez nem számít hatósági karanténnak, így

a munkáltató által karanténba (otthon maradásra) rendelt munkavállalónak erre az időszakra a munkaszerződés szerinti munkabér jár.

Felmerül a kérdés, mi van azzal, aki a munkahelyén kapta meg a koronavírust, és emiatt betegedett meg? A szabályok alapján

annak, aki igazoltan a munkahelyen vagy munkavégzés közben fertőződött meg, 100 százalékos táppénz jár.

Ennek igazolása viszont elég körülményes, azt kell igazolni, hogy foglalkozási megbetegedés történt. Ehhez az orvosnak ezt a gyanúst be kell jelenteni az illetékes kormányhivatalnak, egészen pontosan a munkavédelmi hatóságnak, ahol kivizsgálják az ügyet, és döntenek.

Ha a hatóság úgy dönt, hogy a fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül, akkor a betegnek 100 százalékos táppénz jár, és az eljárás alatt kapott 60 százalékos táppénzt utólag ki kell egészíteni.

Amennyiben a hatóság elutasítja a kérelmet, a munkavállaló a munkáltatójánál fellebbezhet, a munkáltatónak a fellebbezést a kormányhivatalhoz kell eljuttatnia. Ha másodszor is elutasítják a kérelmet, akkor a munkavállaló bírósághoz fordulhat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra