Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korrupció minden mennyiségben: szörnyű vádak a magyar sportvezető ellen

Aján Tamás több mint 10 millió dollárral nem tud elszámolni, de ez csak a jéghegy csúcsa.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tegnap tette közzé egy neves kanadai jogászprofesszor vezetésével dolgozó nyomozócsoport a jelentését, amely Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) áprilisban leköszönt elnöke, Aján Tamás négy évtizedes tevékenységét vizsgálta.

Aján Tamás
MOB
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A Magyar Nemzet által ismertetett dokumentumból az derül ki, hogy a magyar sportvezető a szövetséget gyakorlatilag családi vállalkozásként működtette, és annak tevékenységét alapjaiban hatotta át a korrupció.

Néhány a megfogalmazott vádak közül:

 • Az IWF negyven pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon.
 • A volt elnök a szövetség pénzügyeivel kapcsolatban „sötétben tartotta” az elnökség tagjait, akiknek nem volt tudomásuk a rejtett bankszámlákról és pénzmozgásokról.
 • Aján olykor százezer dollárt elérő összegeket készpénzben kapott meg szponzoroktól vagy doppingbírság címén nemzeti szövetségektől, egy thaiföldi útja során több mint négyszáznegyvenezer dollárt gyűjtött be ily módon.
 • A volt vezető 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.
 • Az IWF kongresszusai előtt nagyobb készpénzfelvételek történtek, a pénzzel küldötteket vesztegettek meg abból a célból, hogy Aján embereire szavazzanak.
 • Az elnök a szövetséget „családi vállalkozásaként” működtette, vején, a 2014-ben vezérigazgatóvá kinevezett Ádámfi Attilán keresztül vaskézzel irányította a „céget”, amelynek vezető pozícióiba magyar bizalmasait ültette.
 • Nehezen képzelhető el, hogy a jelentésnek nem lesznek súlyos következményei.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Sport

  Hirdetés