Kőszeg és annak hegyei más szögből - A Szulejmán-kilátó

Kőszeg kiemelt helyen szerepel a túraajánlatok között, de ezt az új kilátót még sokan nem ismerik. Megmutatjuk az innen nyíló panorámát.

A fotós kollégával elnézzük a kőszegi sajtóesemény időpontját, így kicsit tanácstalanul állunk, hogy mit is kezdjük magunkkal a következő másfél órában.

Ahhoz túl sok, hogy várakozzunk, ahhoz kevés, hogy egy fotós sétára induljunk a belvárosban.

Viszont eszembe jut, hogy tavaly nyáron fent jártam a Szulejmán-kilátóban, és hogy érdekes volt, csak éppen nem volt nálam rendes fényképező. Most viszont van.

Szulejmán kilátó Kőszeg
Mészáros D. Zsolt

Így bepattanunk az autóba, beütjük a nevet a GPS-be, hogy 10 perc belássuk, autóval nem igazán lehet megközelíteni a helyet, a legjobb az, ha a belvárosban parkolunk valahol, és gyalog vágunk neki az amúgy nem túl hosszú távnak.

És akkor mindjárt el is érkeztünk azokhoz az érvekhez, amik miatt érdemes felkeresni a helyet.

1. Túrázás

Ha a belvárosból érkezünk, akkor a Királyvölgyi út felé menjünk. Nem csak azért, mert ez a legrövidebb, hanem mert maga az út is különleges. A zölden burjánzó völgyben néhány száz métert megyünk a gyalogúton, titokzatos és romantikus épületek, kapuk és kertek mellett gyalogolunk el.

Szulejmán kilátó Kőszeg
A Királyvölgyi út
Mészáros D. Zsolt

Kevesen vannak olyanok, akinek nem tódulna fel a vágy az itt élés vágya. Hogy ez mennyire praktikus, az más kérdés.

Itt a sétánk addig tart, amíg meg nem pillantjuk ezt a táblát.

Szulejmán kilátó Kőszeg
Ezt a táblát keressük, itt kell jobbra fordulni
Mészáros D. Zsolt

Innen egy meglehetősen meredek lépcsős szakasz vezet fel a kilátóig. Nem túl nagy kihívás, de azért számítsunk rá.

Aki komolyabban veszi a túrázást, az a kilátó után még nekifutnak a Kőszegi-helységnek, merthogy a dombtetőről több, remekül kitáblázott turistaút is indul, melyekhez még bakancs sem kell.

2. A kilátás

Akkor vagyunk igazságosak, ha elmondjuk: ne számítsunk semmi drámaira, nem fog elállni a lélegzetünk, még azt sem mondjuk, hogy innen a legszebb a város.

Szulejmán kilátó Kőszeg
Nem áll el a lélegzetünk, de kellemes
Mészáros D. Zsolt

A látvány összességében mégiscsak érdekes és különleges. Kőszeget egy szokatlan szögből látjuk, tornyaival és háztetőivel, de legalább ennyire vonzza a szemet az emberléptékű, de mégis tekintélyt parancsoló Kőszegi-hegység.

Szulejmán kilátó Kőszeg
A Kőszegi-hegység
Mészáros D. Zsolt

A bástyaszerű épület mellvédjén van egy kis tájékoztató tábla is, ami segít beazonosítani a távolban lévő épületeket és a környező településeket.

3. Történelem

A legenda szerint a kilátó dombjáról nézte végig első Szulejmán Kőszeg 1532-es ostromát. Ezért is épült a kilátó itt 2012-ben.

Szulejmán kilátó Kőszeg
Mészáros D. Zsolt

Hogy valóban így történt-e, azt már valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mindenesetre aki szereti a történelmet, annak ez külön élményforrás lehet.

A kilátó teraszának közepén több információ is olvasható a történelmi vonatkozásokról, de aki igazán el akarja kápráztatni a társaságot, az jól teszi, ha már előtte átnézi, mi és hogyan történt Szulejmánnal, Jurisics Miklóssal és a többiekkel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek