A kőszegi polgármester a festős akcióról: A vezetőknek akkor is el kell végezniük a munkájukat, ha az esetleg nem népszerű

Básthy Bélának is tetszik az alkotás, de az akcióval és a körülményeivel gond van.

Az országos sajtót is bejárta már a héten Kőszegen kirobbant botrány. Történt ugyanis, hogy hétvégén, a Kőszegi Ostromnapok leple alatt kifestette néhány helyi önkéntes a gyermekorvosi rendelő termeit és szobáit. Ecsetet ragadtak a civilek Kőszegen és kifestették a gyermekorvosi rendelőt 2021. August 10. 21:45 Az aranyos figurák azonnal elnyerték a többség tetszését, az önkormányzat azonban nem igazán díjazta az akciót. Kiakadt a kőszegi önkormányzat a civilek festős akciója miatt 2021. August 11. 10:15

Básthy Béla polgármester egy közleményt is kiadott a történtekkel kapcsolatban, melyből kiderül, hogy majdnem rendőrségi feljelentés lett a vége, de végül csak belső vizsgálatot rendeltek el. A városvezető véleménye azonban nem túl népszerű, a többség erősen kritizálja a hozzáállásukat, szerintük ugyanis semmi kivetnivaló nem volt az akcióban, egy köszönömmel el lehetett volna intézni a dolgot.

Hasonló véleményen van olvasóink többsége is.

Ismét megszólalt a polgármester

Erre reagált a minap szintén a Facebookon a polgármester, aki szerint szép az alkotás, joggal tetszik a gyereknek és a szülőnek is, magával az akcióval és a körülményeivel van gond. Básthy a következőket írta:

Egy közlemény margójára:

1. Szigeti Vanda és társai alkotása szép, joggal tetszik gyereknek, szülőnek egyaránt.

2. Akkor is szép lenne, ha nem titokban festik fel, hanem akiknek az a dolguk, jelzik ezt a szándékot az intézményvezetőnek, vagy a tulajdonos önkormányzatnak.

3. Egy közintézményben zárva tartási időben az intézményvezető jóváhagyása nélkül nem tartózkodhat (pláne nem végezhet változtatásokat) senki.

4. Az Összefogás Kőszegért Egyesület önkormányzati képviselőinek és az ajtót nyitó munkatársnak ismerni kellett a hivatalos utat, melyet úgy tűnik, szándékosan kerültek meg.

5. Egy (amúgy jogos) rendőrségi feljelentés súlyos következményekkel járhatott volna, ezért akik ismerték és megkerülték a hivatalos utat, nagy kockázatot vállaltak és vállaltattak azokkal, akik esetleg nem ismerték.

6. A vezetőknek akkor is el kell végezniük a munkájukat, ha az esetleg nem népszerű.

7. Az önkormányzati képviselők esküje így hangzik: „Én, (eskütevő neve) becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; JOGSZABÁLYAIT MEGTARTOM ÉS MÁSOKKAL IS MEGTARTATOM; (a tisztség megnevezése) tisztségemből eredő feladataimat a (megye vagy település vagy kerület) fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.” (Az eskütevő meggyőződése szerint): Isten engem úgy segéljen!”

Facebook/Összefogás Kőszegért Egyesület; Mészáros D. Zsolt

Megvan, honnan jött az ötlet

Sokakat foglalkoztatja egyébként az a kérdés, hogy ha mégis kértek volna engedélyt, akkor vajon támogatta-e volna az akciót az önkormányzat. A kommentek között pedig ezt is megválaszolta Básthy. Azt írta, hogy „egy ilyen kezdeményezést minden értelmes ember támogat”.

Emellett kiderült még az is a posztokból, illetve az ATV-nek és az RTL-nek adott interjúkból, hogy nem az Összefogás Kőszegért Egyesület ötlete volt a festegetés, hanem a védőnőé és egy anyukáé. A polgármester pedig mint mondja, sajnálja, hogy sikamlós pályára terelték a kedves kezdeményezését és számára „teljesen egyértelmű, kinek volt önmarketing célja a 'titkosítással'”.

Harkai Norbert, az Összefogás Kőszegért Egyesület elnöke azt mondta, hogy csak jót akartak, évek óta nem nyúlt hozzá ugyanis senki a falakhoz, még tisztasági festést sem végeztek. Elismeri, hogy hibát követtek el azzal, hogy nem kértek engedélyt, de mindenért vállalja a felelősséget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet