Kőszeg ipari park: lopták is, meg be se adták

A kőszegi ipari parkos pályázattal kapcsolatban megszületett a második feljelentés. Lopott anyag az a pályázati dokumentáció, amit kifizettek. A minisztériumnál nincs érvényes pályázat.

A kőszegi sztori - mármint az, hogy a Huber László polgármester, dr. Zalán Gábor jegyző és egy osztályvezetőnek nincs tudomása arról, hogy be lett-e adva az ipari park címre pályázat, ami ki lett fizetve – tekeredik, kunkorodik, mint egy tengeri kígyó. Vagy még annál is jobban. Újabb feljelentés született, mert a pályázati dokumentációt smittelték egy korábbi pályázati anyagból.

Cikkünk írása közben kaptuk az információt:

a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében nincs olyan okirat, amely a kőszegi ipari park címszerzési kérelmét tartalmazná.

Akkor mire is fizetett ki Huber hat és fél millát a kőszegiek pénzéből?

Zanzásítjuk a sztorit

2013. december 17-én a kőszegi képviselőtestület úgy dönt, megbízza a Nemzeti Ipari Park Fejlesztő ZRt-t, hogy készítsen el ipari park cím elnyerése és egy inkubátorház létesítése érdekében egy pályázatot. A fizetés feltétele volt, hogy a NIFP beadja a pályázatot.2014. január 30-án Huber László (Fidesz) Kőszeg polgármestere aláírja a teljesítésigazolást, a díj egy részét, közel négymillió forintot a ZRt.-nek elutalják az ipari parkért, plusz még másfelet az inkubátorházért.

2015. júniusában Tóth Gábor független képviselő kérdésére, hogy be lett-e adva ipari park pályázat, a polgármester és a jegyző, két bizottsági ülésen azt mondja: nincs tudomásuk róla, hogy beadták.

Mészáros Zsolt

Június 23-án Tóth Gábor és Plechl Tibor feljelentése nyomán a rendőrség megindítja a nyomozást ismeretlen tettes ellen, költségvetési csalás gyanújával.

Június 25-én a Vas Népe, a kőszegi Fidesz-frakció állítását idézi címlapon: Nem történt csalás. Egy levelet is citálnak, melyben a minisztérium egyik osztályvezetője úgy nyilatkozik: 2014 február 17-én érkezett meg hozzá a pályázat.

Július 2-án Plechl Tibor és Tóth Gábor választ kap a jegyzőtől közérdekű adatkérésére. Nincs olyan irat a hivatalban, amely igazolná, hogy a pályázatot beadták volna.

Nem tudni, mikor érkezett

A jegyző válaszával foglalkozzunk egy kicsit részletesebben: dr. Zalán Gábor leírja, hogy a pályázati dokumentáció (maga az anyag, amit elkészített a NIPF) megvan,

ám iktatása nem történt meg.

Tehát azt nem lehet tudni, hogy mikor érkezett be a polgármesteri hivatalba a dokumentáció, bármikor beadhatták, akár tegnapelőtt is. Az inkubátorház dokumentáció iktatása sem történt meg, engedélyes terv nincs – írja a jegyző.

Továbbá:

A pályázat (minisztériumhoz történő) beadásáról szóló írásos tájékoztató az ügyiratban nem lelhető fel, Janzsó Tamás részére 2015. június 23-án küldött e-mailt az NGM munkatársa, amelyben tájékoztatta a pályázat beérkezéséről.

Tehát: az NGM Janzsó magánpostafiókjába küldött tájékoztatást arról, néhány napja, hogy tavaly februárban megérkezett egy pályázat. Janzsó Tamást e-mailben kérdeztük, hogy mikor adta be a dokumentációt. Levelünkre még nem válaszolt.

Nincs igazolás arról, hogy a pályázati díjat befizette-e az önkormányzat a minisztériumnak, de maga a pályázati anyag is hiányos. Nincs például a mellékletek között az a polgármester ipari park létrehozását támogató nyilatkozata. Van viszont egy 2008-as határozat egy másik ipari park támogatásáról.

Összesmittelt dokumentáció

Ragadjunk le egy kicsit 2008-nál. A pályázati dokumentációban 2008-as testületi ülés jegyzőkönyve szerepel, amelyben a polgármestert felhatalmazzák az Alpok Ipari Park cím-pályázathoz egy támogatói nyilatkozat kiadására.

Ez az ipari park létre is jött. (A tulajdonos céget felszámolták, így az ipari park címet elvesztette.) Nem vesztette el viszont a pályázati dokumentációt. Így össze tudtuk hasonlítani azzal, amit a NIPF készített.

A hasonlóság kísérteties, még a gépelési hibák is ugyanazok a NIFP által 2013-ban készített pályázatban, mint a 2008-as pályázatban. Azt nem a NIFP írta, hanem a Zöld Erőmű Kft., amelynek volt tulajdonosa feljelentést tett a rendőrségen. Az ügy érdekessége az, hogy ez a pályázat Racker Béla (a cég volt ügyvezetője) állítása szerint két helyen volt fellelhető digitális változatban: a minisztériumban és a polgármesteri hivatalban Kőszegen.

Tiszta sor: nincs pályázat kőszegi ipari parkra

Cikkünk írása közben megkaptuk Tóth Gábor NGM-hez küldött közérdekű adatkérésére adott minisztériumi választ. Eszerint: a benyújtott pályázat formai okokból nem volt megfelelő, annak szabályszerű benyújtására hívta fel tárcánk a pályázót. A pályázat megfelelő módon történő benyújtására mind a mai napig nem került sor, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében nincs olyan okirat, amely a kőszegi ipari park címszerzési kérelmét tartalmazná és a pályázati felhívásban rögzített eljárási díj megfizetésének igazolása sem került benyújtásra.

Itt a vége?

Az ügyben folyik a rendőrségi nyomozás, de Huber László polgármester is vizsgálatot rendelt el. Ami érdekes eredménnyel zárulhat. Hiszen ő utaltatott, és ő minősítette a teljesítésigazoláson kiválónak a pályázati dokumentációt.

Még hamisítványnak is trehány munka

Átbogarásztuk a két pályázati anyagot. A 2008-as dokumentációt a Zöld Erőmű Kft. készítette, akkori árakkal és az akkori gazdasági helyzetre alapozva készítette, és a saját projektjét, egy bioetanol üzemet is beleírta. Az akkori pályázat Alpok Ipari Park néven futott, ezt írta át Jurisics Ipari Parkra NIFP. A szó szerinti átvételen minimálisat módosítottak, a Zöld Erőmű nevét cserélték ki Kőszeg Önkormányzatára, mert a 2014-es pályázó az önkormányzat lett volna. Ugyanakkor benne hagyták, hogy a pályázó (Kőszeg) 50 százalékban külföldi tulajdonú. Ez az 1. oldalon szerepel.

A 2. oldalon a betelepülő vállalkozások adatai szerepelnek. Ez egy prognózis, hogy mire számítanak. A 2014-es pályázatban feltüntetett számok (a cégek számától kezdve a vállalkozások termelésének várható exportarányáig) minden megegyezik, csak a dátumokat írták át. Ezek szerint Kőszeg nagyon egy helyben toporog, nem ér el hozzájuk a gazdasági környezet változása. Még a munkanélküliségi adatok is megegyeznek a 2008-assal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Botrány van alakulóban Kőszegen, amelyben Huber László polgármester is érintett lehet

A kőszegi városi rendőrkapitányság költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Fidesz-közeli vállalkozónak fizettek Kőszegen a semmiért?

Továbbra is nyitott kérdés, hogy be lett-e adva a kőszegi ipari park pályázata a minisztériumba. A Fidesz-frakció állítja: igen, probléma nincs. Mondjuk frakció sincs.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet