Egyenruhás árvák, vaságyak, hátratett kezek: szívbemarkoló fotók a kőszegi MÁV Gyermekotthonról

Ilyen volt az élet a kőszegi MÁV árvaházban, de mutatjuk, mi terveznek a 105 éves épületegyüttessel.

2005-ben került lakat az egykor volt vasutas árvaházra, azóta zárva tart a MÁV Nevelőotthon. . Éveken át nem lehetett tudni, mi lesz az épületegyüttes sorsa, foglalkoztunk a témával mi is. Aztán jött a hír, jövőre 3,5 milliárd forintból felújítják, Ilyen lesz a kőszegi Oxford! 2017. December 03. 08:26 2020-tól pedig itt nyitja meg a kapuit a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (angolul iASK) és a Pannon Egyetem Campusa. Mielőtt felidéznénk a régmúltat, bemutatjuk a terveket is:

Kőszegi Campus
Ilyen lesz a kőszegi Oxford, látványterveken a jövő
hellokoszeg.hu

Árvaháznak épült, bentlakásos iskola lett belőle

Az árvaházat 1912-ben kezdték el építeni, azzal a céllal, hogy a vasutas árváknak fedél kerüljön a fejük fölé. Az ingatlan első tulajdonosa a Magyar Szent Korona Országainak Vasutas Szövetsége, majd a Magyar Királyi Államvasutak, azt követően a MÁV, aztán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez került. A bezárás előtt az intézményt a Vasút a Gyermekekért Alapítvány működtette, de a bentlakásos iskolát mindenki csak MÁV gyermekotthonként emlegette. Az utolsó időszakban 160 körüli volt a gyermeklétszám. A vasúttársaság az amúgy jó hírű, szakmailag elismert otthon bezárását a támogatási rendszer megváltoztatásával indokolta.

A Fortepanon a ’20-as évektől egészen a '60-as évekig találhatunk az intézmény mindennapjaiból életképeket (párat kiválasztottunk, de az archívumban jóval több fotót talál): egyenruhába bújtatott srácokkal, akik hátratett kézzel ülnek a padban, hálószoba üres vaságyakkal, impozáns ebédlő kislányokkal – eszembe jut Ottlik Géza iskolája, egy másik épületegyüttes, ugyanabban a városban.

Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1956
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1956
Baráth Endre
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1957
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1957
Baráth Endre
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet, szilencium
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet, szilencium
Forrás: Baráth Endre/fortepan.hu
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet, hálóterem, 1926.
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet, hálóterem, 1926.
Forrás: Baráth Endre/fortepan.hu
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1960
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1960
Baráth Endre
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1968
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet 1968
Baráth Endre
Kőszeg, MÁV Nevelőintézet, szánkódomb. 1980
Még több archív fotóért kattintson a galériába
Baráth Endre

Egy korábbi cikkünkre reagálva Kinek kell a volt MÁV gyermekotthon? 2013. August 21. 07:44 még 2015-ben olvasónktól kaptuk régi fekete-fehér, egyenruhás fotókat, amelyek szintén a volt kőszegi MÁV Nevelőintézetben készültek. Ahogy írta: "Ebben a Nevelőintézetben végeztem a 8. osztályt 1953/54-ben. Anyám vasúti forgalmista volt és egyedül nevelt - velem együtt - öt gyermeket."

Archív képek a kőszegi nevelőintézetről
Archív képek a kőszegi nevelőintézetről
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző