Tényleg elveszik a Szombathely név használatának jogát a fideszes propagandalaptól

Ehhez először a közgyűlés hatáskörébe kell vonni a névhasználati jogot. Biztos, hogy megteszik.

Március végén jelent meg hirtelen a szombathelyi postaládákban az ingyenesen terjesztett Szombathelyi Hírlap című hetilap, aminek már az első számából kiderült Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 , hogy a Fidesz propagandalapjaként működik majd. Sőt, később olyan hangnemet ütöttek meg, ami a szokásos politikai kampányokhoz képest is erős volt.

Kovács Dávid

A lap gyors elindítása valószínűleg annak köszönhető, hogy az új többség életre akarja kelteni a másfél éve nem működő Savaria Fórumot. A lap kiadásával a Médiaközpontot bízták meg, és miután le is váltották Halmágyi Miklósra, a Vas Népe volt főszerkesztőjére cserélte a városi tévé igazgatóját a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 20:03 a korábbi igazgatót, a kormánypárti képviselők biztosak lehettek abban, hogy a SaFó-t nem tudják majd kampány- és propagandacélokra használni. Kellett hát egy, általuk irányított, lehetőleg minden szombathelyi háztartásba eljutó ingyenes hetilap.

Így jelent meg a Szombathelyi Hírlap, de a lap neve komoly indulatokat kavart. Mert propagandalapot bárki alapíthat, ha tudja fizetni a költségeket, de a város nevének használata azt sugallja, hogy a város hivatalos lapjáról van szó.

A Szombathely és a Savaria név használatához ugyanis - egy régebbi önkormányzati rendelet értelmében - az önkormányzat engedélye, vagyis inkább hozzájárulása kell. Ez a jog sokáig a közgyűlésé volt, vagyis minden ilyen ügyben a közgyűlés döntött. Néhány éve azonban az akkori fideszes többség ezt a jogot átadta a polgármesternek. Aki adott esetben kikérheti a jogi bizottság állásfoglalását, de a döntést egymaga hozhatja meg.

A polgármester engedélyezte a név használatát
Kovács Dávid

Már a legutóbbi közgyűlés Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 után is írtuk A következő közgyűlésen visszavonhatják a Szombathelyi Hírlaptól a város nevének használati jogát 2019. March 28. 08:14 , hogy az új többség kezdeményezni fogja, hogy a névhasználat jogának engedélyezését visszaveszik a polgármestertől.

Az április 30-i ülésre készített anyagban szerepel is, hogy a rendelet módosítása után a közgyűlés dönt a névhasználat engedélyezéséről. Sőt, azt is meghatározzák, hogy mikor lehet visszavonni már kiadott névhasználati engedélyt:

A Közgyűlés a városnév használatának jogát érdemtelenség esetén megvonhatja, különösen, ha a kérelmező tevékenysége a város érdekét vagy polgárai közízlését, erkölcsi érzékét sérti.

Biztosak vagyunk abban, hogy erre a pontra hivatkozva az új többség megszavazza majd, hogy a Szombathelyi Hírlaptól vonják vissza a Szombathely név használatának jogát. A lapban ugyanis - mint már írtuk A következő közgyűlésen visszavonhatják a Szombathelyi Hírlaptól a város nevének használati jogát 2019. March 28. 08:14 - a szerkesztők kommunistáznak, szivárványkoalícióznak, bársonyos fasisztáznak, párhuzamot vonnak az 1919-es és 1947-es kommunista hatalomátvétel és a mai szombathelyi helyzet között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet