Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost

Közben Hende Csaba bejelentett: a város megkapja a MÁV-ingatlanokat, és lesz pénz, sok mindenre.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egész tulajdonképpen még az előző évtized közepén kezdődött, amikor hosszú idő után felújították a város Főterét. Volt is belőle nagy vita, az akkori ellenzék azzal támadott, hogy pályázni kellett volna, ehelyett az akkori városvezetés saját erőből végezte el a munkát.

A Fidesz akkor még ellenezte

Aztán elindultak a pályázatok, és 2008-ben ún. IVS (Integrált Városfejlesztési Stratégia) programra a Regionális Operatív Programon közel 880 millió forintot nyert el a város Megújulnak a szombathelyi Főtér környéki utcák, épületek – 900 milliós támogatást kapott a város 2008. September 17. 19:42 , amihez persze önerőt is hozzá kellett tenni. Elkészültek a tervek, amiket egyébként már 2008 februárjában bemutattak 2,5 milliárdot pumpálnának a belvárosba és a Derkovits lakótelepbe 2008. February 05. 12:39 , igaz, akkor még nagyobb volumenben gondolkodtak, a belváros mellett a Derkovits lakótelep is megújult volna, ez azonban később – valószínűleg a válság miatt – leállt.

2009 őszén úgy tűnt, nem lesz semmi a dologból, a közgyűlésben akkor már egy fős többségben lévő Fidesz nagyon ellenezte Mehet a belváros felújítása – A szombathelyi közgyűlés második szakasza 2009. October 30. 14:21 a programot. Mégpedig a Kőszegi utcai parkolólemez Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek? 2008. May 14. 00:05 miatt, ahol már évek óta húzódott egy parkolóház felépítése, amiből már biztos, hogy nem lesz semmi.

Majd elkezdődött, és szép sorjában be is fejeződött a több szakaszos munka. Ide tartozik a főtéri építészeti stílus folytatása a Borostyánkő áruházig, a Király utca Főtértől a Savaria Nagyszállóig tartó szakasza, a Kőszegi utca a Savaria moziig, és az utcában lévő műemlék jellegű épületek felújítása. A mozi melletti árkádsor modernizálása, a mozi épületének külső felújítása, a városháza bővítése, és két épület a Kossuth utcában.

Új momentum a 3D

A Kossuth 7. és a Kossuth 11. Utóbbi esetében viták voltak a közbeszerzési eljárásról is, ezt anno össze is foglaltuk Miért lettek drágábbak a szombathelyi felújítások? 2011. January 10. 14:35 . A Kossuth 7-nél pedig olyan adatokra bukkantunk, ami egy fideszes belvárosi cégbirodalom Fideszes cégbirodalom a szombathelyi belvárosban. Terasz taxiállomás helyett? 2008. May 19. 06:00 kiépítésére utalt.

Szombathely MJV városközpontjának funkcióbővítő megújítása, zárórendezvény
Hende Csaba megint jó hírekkel jött
VB

Mindezek ellenére a munkák három év alatt befejeződtek, tulajdonképpen már hónapokkal ezelőtt. Egy új momentum van a történetben, a Savaria mozi felszerelése a 3D technikával Arcunkba robban és beszippant a film 2012. September 13. 19:27 .

Szóval, mindezen előzmények után tartottak egy puccos ünnepséget szombat délben a Savaria moziban, ahol ezt az egészet befejezettnek nyilvánították, és ismét csak átadták. Lazáry Viktor alpolgármester mondott néhány adatot. Megemlítette a 876 milliós pályázati támogatást, és azt, hogy ehhez 606 milliós önrész kellett. És, hogy több szervezet dolgozott így együtt, köztük az önkormányzat, a SZOVA és a TIT.

Jön a következő szakasz

Azt is részletezte, hogy a munka során sikerült pénzt megtakarítani, ebből fizették a mozi legutóbbi fejlesztését, és még mindig maradt 30 millió. Ami nem vész el, ha nem nyer a legutóbbi pályázat, akkor átteszik az IVS 2. program költségvetésébe.

A mozi melletti új árkádsor
A mozi melletti új árkádsor
VB

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője először arról beszélt, hogy az IVS 1. program során összesen 4,1 milliárdos támogatást kapott hét megyejogú város, az önerőkkel együtt 7,6 milliárdnyi fejlesztés valósult meg. Ezek közül a szombathelyi volt a legösszetettebb, és a legnehezebb.

Aztán elmondta, hogy rövidesen várható az IVS 2. pályázatainak megjelenése, ami a szociális városrehabilitációt támogatja. (Mi ebből azonnal a Derkovits lakótelep elmaradt felújítására gondoltunk.) Breznovits szerint még ez év végén, lekésőbb jövő elején kiírhatják ezeket a pályázatokat, és így a választási ciklus végére be is fejeződhet az IVS 2. program.

Csak a sport

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely egyik országgyűlési képviselője ismét jó hírekkel érkezett. Kicsit megijedtünk, nemrégen jó hírként jelentette be Vas megyében, hogy Pápán lesz a térség cargo repülőtere Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere 2012. October 26. 11:37 és logisztikai központja. De most más ügyekről beszélt a miniszter.

A Kőszegi utca felújított része
A Kőszegi utca felújított része
VB

Arról, hogy a közeljövőben a város jelentős támogatásokra számíthat a kormánytól. Egyrészt a hónap végén elkezdődnek a tárgyalások arról, hogy az állam átvállalja a város adósságának egy részét. Részleteket nem árult el, csak annyit, hogy ezeken a tárgyalásokon ő képviseli majd a kormányt. (Itt kifejezte reményét, hogy a megbeszéléseken ott lesz Puskás Tivadar polgármester is, akit egyébként ma délelőtt meglátogatott, és örömmel látta, hogy jól van.)

Bejelentette azt is, hogy a kormány döntött: Szombathely ingyen megkapja a sokat vitatott MÁV ingatlanokat, azok a város tulajdonába kerülnek. Rákérdeztünk, hogy a kormány megszabja-e, milyen funkciókra használhassa a város ezeket a területeket, a miniszter azt mondta, ez természetes, de nincs is más szándék, továbbra is a sportot és az utánpótlást fogják szolgálni.

Egymilliárd eurót várnak

Támogatja a kormány a püspöki palota háborúban megrongált szárnyának felújítását is. (Erről a tervről is beszámoltunk már Gimnázumot indít a katolikus egyház Szombathelyen 2011. December 02. 15:52 .) Valamint az uszoda fejlesztéséhez is ad pénzt a kormány, mégpedig jelentős összeget.

Felújították a Savaria mozi épületét is
Felújították a Savaria mozi épületét is
VB

És aztán jöttek a szokásos bejelentések, a kormány támogatja a munkahelyteremtést, ezért a 86-os teljes hosszában folyik a munka Dolgoznak, vagy nem dolgoznak az M86-on? 2012. November 09. 09:30 , és elkészül Győrig a négysávos gyorsforgalmi út. Folytatódik a vasút-korszerűsítés is, és támogatják az autóipari és elektronikai központról szóló térségi elképzelést. Utóbbit rövidesen kormányhatározatba foglalják, azzal, hogy legalább egymilliárd eurós beruházást várnak ide.

A végén még elmesélte, hogy ő a mai napig szombathelyi adófizető polgár, így az ő adója is ide folyik be. Aztán az ünneplő közönség kipróbálta, milyen is 3D-ben mozizni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Dolgoznak, vagy nem dolgoznak az M86-on?

Pár napja ezt a kérdést tettük fel magunknak, amikor Zanat mellett furikáztunk épp és sebesség korlátozó táblák tömegével küzdöttünk.

Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, a terv beleillik a térségi gazdaságfejlesztési programba. Az MSZP szerint jobb, ha Hende Pápán indul a következő választásokon.

Arcunkba robban és beszippant a film

3D-s technikával szerelik fel a szombathelyi AGORA Savaria Mozit. A 90 milliós beruházást szeptember 28-tól élvezhetik a látogatók.

Gimnázumot indít a katolikus egyház Szombathelyen

Elkezdik a jáki templom restaurálását, tervezik a székesegyház felújításának folytatását. A megyéspüspök sajtótájékoztatóján jártunk.

Miért lettek drágábbak a szombathelyi felújítások?

Két nagyobb építkezés kezdődött a szombathelyi belvárosban. Kiderült, a közbeszerzési eljárásokon az előzetesen kalkulált összegeknél magasabb árban egyeztek meg a kivitelezőkkel. Utánanéztünk.

Mehet a belváros felújítása – A szombathelyi közgyűlés második szakasza

Pengeélen táncolt a belváros felújítási programja a Germinal Egyesület és a fideszes tiltakozás miatt. Megoldották a dolgot, de így is éjfélig ültünk a városháza nagytermében.

Megújulnak a szombathelyi Főtér környéki utcák, épületek – 900 milliós támogatást kapott a város

Hat nagyváros, köztük Szombathely terveire bólintott rá a kormány szerdán. Folytatódik a Főtér felújítása, a Savaria mozi új külsőt kap, parkolókat is építenek a belvárosban.

Fideszes cégbirodalom a szombathelyi belvárosban. Terasz taxiállomás helyett?

Egy kisméretű éttermi terasz miatt akarják megszüntetni a Kossuth utcai taxiállomást. A fuvarozók egyezkedni akarnak.

Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek?

A szombathelyi Fidesz szerint Czeglédy Csaba alpolgármester üzlettársai le akarják nyúlni az önkormányzatot, mivel háromszoros áron kínálták fel a Kőszegi utcai patkolólemezt a városnak. A szakember úgy látja, a telek árát a piac határozza meg.

2,5 milliárdot pumpálnának a belvárosba és a Derkovits lakótelepbe

Ha nem javulnak a jövedelmi viszonyok, jön a lecsúszás és az alkoholizmus – hangzott el a Szabó Gábor vezényelte lakossági fórumon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés