Percről percre az áprilisi szombathelyi közgyűlésből

20:00 Elveszik-e a Szombathely nevet a Szombathelyi7Nap hetilaptól?

Az ülés elején javasolta ezt Nemény András, és Molnár Miklós alpolgármester szavazatával fel is vették napirendre. Czeglédy Csaba egy eljárás lefolytatását kéri, a közgyűlés vonja magához a névhasználati jogot a Szmbathelyi7Nap esetében, é indítsa el az eljárást. A lap Cseszkó Tamás, lapigazgató-főszerkesztő büntetőügye miatt méltatlan lett a Szombathely név használatára. A júniusi ülésig a bizottság is el tudja végezni munkáját.

Lendvai Ferenc Kopcsándit kérdezi, az Éljen Szombathelyért! Egyesület kapott-e engedélyt a név használatára. Akkor a szakbizottság nem engedélyezte a névhasználatot. Czeglédy azt mondja, a Szombathelyi Törvényszék ezzel a névvel jegyezte be az egyesületet.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Lendvai visszatámadt
Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila ott volt azon a bizottsági ülésen, ahol Lendvai elővett egy szórólapot, nehezményezte, ami azon volt, és ezért nem engedélyezték a név használatát.

Nemény András azt mondja, az ellenzéki képviselőknek még a fogadóóráját sem közlik le. Nyilván rossz, hogy Szombathely nevét használták, de a lapigazgató-főszerkesztőt bűncselekmény miatt elítélték, ami méltatlan a Szombathely névhez.

Czeglédy szerint nagyon jól tudják, hogy a fideszesek jó részének is kínos már

Cseszkó Tamás kalandor

tevékenysége. Illés Károly szerint a PLT felelőssége, hogy megtartják-e vezető pozícióban.

A szavazás döntetlen lett, Molnár Miklós az ellenzékkel szavazott, de így is kevés. Elutasították a javaslatot.

És vége a közgyűlésnek, a követező ülés június 15-én lesz.


19:40 Még mindig a beszámoló

Czeglédy kérdezi Balassát, milyen sikerrel járt az ügyészségen a 18. feljelentésével. Megint megemlíti, úgy tudják, a volt balatonberényi gyermeküdülőt árverés nélkül, ingyen akarják odaadni valakinek. Szerinte úgy tudják kizárni az önkormányzatot a licitből, hogy nem lesz licit. Tavaly már nem működött az üdülő, az idén már em is terveznek vele. Kéri, hogy tegyenek meg mindent, hogy a város meg tudja szerezni az üdülőt.


18:45 Itt a két ülés közti beszámoló

Czeglédy kijelenti, szépen fejlődik a város, büszkék is vagyunk rá, de sokan megemlítik, hogy még mindig ott áll a Brenner-villa kiégett épülete. Valamit lépni kellene, azt nem tudja, megmenthető-e még, de a látvány nehezen illeszthető össze a városképpel. A SZOVA szerezze meg a tulajdonjogát, aztán kezdjenek vele valamit. Kéri a közgyűlést, hatalmazza fel a polgármestert, hogy tárgyaljon az ügyben.

Puskás megígéri, hogy megnézik, mi újság van.

A leégett Brenner-villa
Mészáros Zsolt

Ipkovich György a jégeső megelőzési programról beszél, kéri Puskást jelölje ki azt az alpolgármestert, akivel egyeztetni lehetne. Illés jelentkezik. Ipkovich a hulladékgyűjtési ügyre is rákérdezett,

Azt is megjegyzi, korábban, ha egy nagykövet ide látogatott, minden politikai erőnek volt lehetősége a találkozásra, a múlt héten itt volt az osztrák nagykövet, de őt a polgármester és Hende Csaba fogadta. Kérdezi, amúgy Hende megkapja a közgyűlési meghívókat, mert ott van minden gyalogátkelőhely átadásánál, de több mint egy éve nem volt bent a közgyűlésben, ahol eldőlnek a város dolgai.

Puskás azt mondja, ha Hende itt van az a baj, ha nincs, az a baj. Tudja, hogy Hende figyelemmel kíséri a közgyűlés munkáját, de átadja neki a meghívót. Az osztrák nagykövet pedig a városvezetéssel tárgyalt.

Illés azt mondja, folynak az egyeztetések a hulladékszállításról, a szombathelyi szelektív válogatómű egyébként megkapta az engedélyt és működik is.

Sátory Károly elmondja, hogy megvizsgálták a Brenner-villa ügyét, de nagyon komoly összeggel le van terhelve, ráadásuk a felújítása lehetetlen.

Takátsné Tenki Mária azt kéri, helyezzenek ki kamerákat a Borostyánkő áruház környékén, mert a hajléktalanok kéregetnek, szemetelnek és belepiszkítanak a Gyöngyösbe. Puskás elmondja, ő is kapott már telefont erről, akkor gyorsan reagált a rendőrség, de a bűnmegelőzési bizottság megvizsgálja az új kamerák lehetőségét.

Kelemen Krisztián kéri, vizsgálják meg új parkolási lemezek kialakítását, főleg a Joskar-Ola lakótelepen, és szerinte szükség lenne egy parkolási koncepcióra. Kérdezi, mikor indul el a Szent Márton templom előtti tér felújítása, mert ott is pakolnak a közelben lakk, és jó lenne ezt tudniuk előre.

A volt Szent-Györgyi iskola hasznosításáról szeretne tájékoztatást, ott a horvát nemzetiségi önkormányzat akart oktatási intézményt kialakítani.


18:30 Nagyon beindultak

Még a 22. napirendi pontnál tartanak, még hat ügy van hátra.

Öt.


18:15 Beszámoló a balesetet okozó eltiltott sofőrről

A NYMKK vezérigazgató-helyettes azt mondja, harminc éve van a cégnél, de ilyen esettel Őrizetbe vették a helyijáratos busz vezetőjét – eltiltás alatt okozott balesetet 2017. March 31. 13:28 még nem találkozott. A baleset helyszínén a rendőr sem vette észre, hogy érvénytelen a jogosítvány, csak később az adategyeztetésnél. Elkezdték keresni, hol lehet leellenőrizni, eltiltás alatt van-e a sofőr, a rendőrség honlapján nem találta ilyet. A belügyminisztériumnál azt mondták, a bevont jogosítványról adatvédelmi szempontból nem adnak információt.

2800 sofőr dolgozik a cégnél, a jelenlegi rendszer nem alkalmas a hiba kiszűrésére, a jogszabályok a szabálykövető magatartásra épülnek, egy ilyen esethez visszaélés kell.


18:10 Beindultak

Három napirendi pontot szavaztak meg másodpercek alatt.

Ötöt.


17:45 Módosítják a költségvetést

Nemény András azt mondja, látszik, hogy egyre sötétebb felhők jönnek, a sportlétesítmények működtetése miatt. Volt elképzelés az új stadionnál vállalkozók bevonására, de eddig nem történt semmi. Az uszodánál sem tudják, miből fizetik a megnövekedett költségeket, és nincs más választás, mint a városi költségvetés.

Puskás szerint ha fejlődünk, akkor azt üzemeltetni is kell. Szerinte ez egy kellemes nehézség, és megbirkóznak vele, most örülni kell a beruházásoknak.

Molnár szerint valóban leszek plusz költségek, erre az évre megvan a forrás, később kezelni kell az ügyet, éppen ezért mondta korábban, hogy óvatosan vállaljanak új kötelezettségeket.


17:40 Több közterület-felügyelő kell

Nincs napirenden, de Horváth Soma (baloldal) kéri, foglalkozzanak majd a közterület-felügyelet létszám bővítésével, az új kamerarendszer akkor működik jól, ha vannak, akik figyelik a kamerák képeit. Csatlakozik hozzá Ágh Ernő, a bűnmegelőzési bizottság már tavaly hozott erről egy javaslatot.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Horváth Soma szeretné, ha lenne, aki nézi a kamerák képeit
Vágvölgyi Bálint

17:20 Vagyongazdálkodás

Külön cikkben mutattuk be Volt KISZ-székházat, ifjúsági klubot, pizzériát, kultúrházakat akar eladni a szombathelyi önkormányzat 2017. April 26. 19:15 , melyik épületeket akarja eladni az önkormányzat. Kopcsándi József most a bérlakások nem fizető bérlőiről beszél. Balassa Péternek kérdései vannak, például, ki volt az értékbecslő, és volt-e jelentkező korábban ezekre az ingatlanokra.

Azt sem érti, miért akarnak megint ingatlanokat eladni, miközben kétszáz család áll sorban bérlakásra. Közben a városvezetés arra hivatkozik, hogy fejlődik a város.

Illés Károly azt mondja, próbálták bérbe is adni a most eladásra kínált lakásokat, de nagyon rossz állapotban vannak.


17:10 Együttműködés az ELTE és a Bolyai között

20 milliót adtak a Bolyaiba járó gyerekek étkeztetésére.


16:55 Még mindig a sportkoncepció

Koczka Tibor folytatja, a koncepcióban benne van, milyen sportéletet akarnak látni. Sorolja a célokat, a gyerekek sportolhassanak, a tehetségesek fejlődhetnek, a legjobbak első osztályú csapatokban szerepelhessenek. És örül annak, hogy nemrég állami kitüntetést kapott a sport támogatásáért.

Tóth Kálmán javasolja, ez az anyag legyen első olvasat, mert ellentmondások vannak benne. Balassa szerint a politikának ki kell szállnia a sportból, mindenkinek érdeke, hogy békében, megfelelős szinten működjenek a sportegyesületek.

Elutasítják Tóth javaslatát.


16:15 És itt a sportkoncepció

Tóth Kálmán szerint a koncepciónak alapot adó, nyolcmillióba kerülő tanulmány nagy része a klubok oldaláról származik, ezt többen is fércműnek nevezték. Tényszerű tévedések is vannak benne. Szégyennek tartja, hogy a koncepció a saját cég nevét is rosszul írta. Részleteiben szedi darabokra a koncepciót.

Balassa Péter is komolyan kritizálja az anyagot, és megjegyzi, nagyon komoly beleszólások vannak a sportéletbe. Szerinte az a kérdés, mennyire akar a város belenyúlni a városi sportba, milyen víziót akarnak megvalósítani. Megjegyzi, lehet, hogy érdemes lenne egy létesítményfenntartó céget létrehozni a sportlétesítményekhez. Megjegyzi, az anyagban is benne van hogy a stadion mellé épülő csarnok csak korlátozottan alkalmas labdajátékokra, és ez egy 15 milliárdos beruházás. Mint mondja, be kellene zárni a képviselőket, amíg nem hozzák meg a szükséges döntéseket.

Horváth Attila szerint sokan visszasírják Lazáry Viktort, mert ami a sport területén zajlik, az botrányos. És látja, hogy a polgármester időnként azért dicséri meg Koczka Tibort, hogy kapjon némi pozitívumot is.

Koczka Tibor szót kér, de nagy a ricsaj, tíz perc szünet.


15:35 Itt a délután, beszámoló a Haladás Kft-ről

A klub tulajdonosi viszonyairól, törzstőkéjéről. Ezt az előző ülése kérte a baloldali frakció nevében Czeglédy Csaba. A kft-ben már nincs többségi tulajdona a városnak, mert a közgyűlés nem szállt be tavalyelőtt a tőkeemelésben. Horváth Attila szerint arról kellene dönteni, hogy a város részt akar-e venni a kft-ben, mert tulajdonrésze folyamatosan csökken.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Egyeztetés
Vágvölgyi Bálint

Most ötmilliós vita van köztük, az önkormányzat szerint nem, a kft. szerint viszont elszámoltak a támogatással. Koczka Tibor azt mondja, 2016-ban nem kapott támogatást a csapat, éppen a vita miatt. Molnár Miklós érdekes dolgokat mesél, de nagyon bonyolult a dolog. Az biztos, hogy az előző támogatással el kell számolniuk, utána dönthet az önkormányzat, hogy akarja-e tovább támogatni a kft-t.

Czeglédy javasolja, az önkormányzat vállalja a kötelező tőkeemelésből a részét, különben a licensz is veszélybe kerülhet. Molnár felhívja a figyelmet, nem tologathatnak évekig egy 50 milliós vitát, a jogi lépések akár el is lehetetleníthetik a kft. működését, és kéri egyeztessenek és oldják meg a vitát.

A Fidesz leszavazza Czeglédy javaslatát, a tájékoztatót elfogadják.


13:30 Ebédszünet

Fél négykor folytatják. Egyébként nagyon rég történt olyan, hogy az ebédszünetig hat napirendi pontot megtárgyaltak. Még 21 marad délutánra.


13:15 Megint egy pályázat

40 millió forintot nyerhetnek a belügyminisztériumtól, ebből 100 millió értékű utat kell felújítani. A városvezetés a Brutscher József utca felújítását javasolja. Tóth Kálmán azt mondja, ez az utca benne van a programban, ezért javasolja, hogy ha az útfelújítási keretből felszabadul az a 40 millió forint, akkor azt a Nagy Lajos király utca rehabilitációjára tegyék el.

Ipkovich megint az oladi temetőhöz vezető utat említi, 70-80 millió kellene, hogy a busz fel tudjon menni a temetőhöz. Kéri, hogy a követező ilyen lehetőségnél ezt oldják meg.

Lendvai Ferenc (Fidesz) nem címkézné ezt a pénzt, bármikor lehet balesetveszélyes helyzet.

Végül az eredeti javaslatot fogadják el.


12:50 Szombathely legyen Európa Kulturális Fővárosa

2023-ban lesz, ha lesz. Munkacsoportot alapítanak, frakciónként egy-egy tagot delegálnak majd. Koczka Tibor alpolgármester elmondja, abban az évben egy brit és egy magyar város nyerheti el a címet. Szombathely ezt városfejlesztésre akarja használni, fő szempont a fenntarthatóság. Sokat idéz az előterjesztésből.

2019-ben lehet döntés a pályázatokról, utána négy év felkészülés következik. Ha nyer Szombathely, akkor a programokra az EU másfél millió eurót ad. Puskás reméli, ez mindenkinek fontos.

Ipkovich azt mondja, ebben részt kell venni. És kulturális célú pénzszerzésre is lehet használni, át lehet gondolni és fejleszteni lehet a város kulturális rendszerét. További kulturális célokat lehet kitűzni, javasolja, demonstrálják az egységet, egyhangúlag támogassák.

Na, most tényleg az van, hogy a képviselők sorra nyomják a pozitív javaslatokat.

A munkacsoport vezetője Koczka Tibor, tagjai Ferenczy Balázs, Ipkovich György és Balogh Béla leszek.


11:55 Szent Márton 2. rész

Intézetet alapítanak Szent Mártonról. Tóth Kálmán kérdezi, miért nem tavaly csinálták meg ezt, amikor volt állami pénz bőven. És, hogy mi az a kutatási terület, amire a jelenlegi szervezetek nem alkalmasak. Nem értik, mi a lényege, és átgondolatlannak tartják a költségvetését. Kéri, ne szórakozzanak a közpénzekkel, és ne vállaljanak olyan kötelezettséget, amit nem tudnak teljesíteni.

Puskás azt mondja, ez régi terv, de tavaly sikerült a szombathelyiek tudatába betenni Szent Mártont, amit tudtak, megtettek azért is, hogy Szombathely és Szent Márton összekötődjön. Az intézet a kutatásokat és a programokat szervezi majd.

Takátsné Tenki Mária szerint ő viszi elől a zászlót, de vannak olyan képviselők, akik nem akarnak csatlakozni, pedig ez a kötelességük.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Molnár (balra) kioszotta a városvezetést
Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós szerint az anyag előkészítettsége egyhónapos szinten van, pedig évek óta tervezik már. Ha ez olyan evidencia, akkor miért nem lehetett beilleszteni a pályázatba, kérdezi. Azt mondja, így csak betolnak egy személyi problémát az intézetbe, ami akár százmilliós költségvetésű is lehet évek múlva. Szeretne egy koncepciót látni, most alapokat kell lerakni. A Szent Márton programirodában van két fő, akit át lehet ide helyezni, aztán ki lehet dolgozni egy részletes tervet.

A költségvetés szoros, abban meghatározták a prioritásokat. Kérdezi, ha ez olyan evidencia, a költségvetés tárgyalásakor miért nem jelezték. Kéri, ne játsszák el ezt a műsort, először oldják meg a személyi kérdéseket, utána hozzák vissza a költségvetési vonzataival együtt. El kell dönteniük, akarnak-e együtt dolgozni azokkal az emberekkel vagy sem, ha nem, akkor vállalják fel.

A polgármester kijelenti, a programiroda két emberére szükség van, őket fel is veszik ide. Molnár azt mondja, ne vegye magára a felelősséget, hanem vonja felelősségre azokat, akik nem végezték el a munkájukat. Így bohóckodás az egész, dogozzák ki a tisztességes működés feltételeit.

Balassa szerint arról van szó, hogy értékes embereket nem tudnak hová tenni, és nekik létrehoznak egy intézetet.

Májusi közgyűlés, délelőtt
A polgármester úgy hallotta, hogy Balassa lehazugozta
Vágvölgyi Bálint

Puskás szerint Balassa azt mondta, hogy ő hazudik, ez nem tetszik neki. Megismétli, hogy az intézetet már régóta tervezik, Két és fél éve írtak alá szerződést az MTA-val, z intézettel való együttműködésről. Balassa kijelenti, nem állított olyat, hogy Puskás hazudott, azt mondta, olyan színezete van.

Illés Károly azt mondja, az intézet biztosan részt tud venni a pályázatban. Tóth Kálmán szerint szerencsés lett volna egy napirendi pontban tárgyalni. De továbbra sincs válasz arra, milyen költségvetési vonzata lesz, pedig szigorú a költségvetés. Kérdezi, ha ez ilyen fontos, Koczka Tibor alpolgármester miért nem egyeztetett erről Molnár Miklóssal.


11:45 Szent Márton 1. rész

Százmilliós pályázat a Szent Mártonnal kapcsolatos nemzetközi projektre, ötmilliós önrész kell hozzá. Tóth Kálmán (baloldal) kérdezi, az önkormányzat nevében ki vesz majd részt a projektben. A projektben 40 milliós személyi költség is van, tájékoztatást kér, kinek fizetik ki ezt az összeget.

Nemény András emlékeztet, tavaly is hiányolták az emlékévből Szent Márton szellemiségét, és most is erre hivatkoznak. Kéri, hogy egy szociális programot állítsanak össze ebből az összegből. Puskás azt mondja, üzennek Brüsszelbe, a pályázatot ott írták ki.

Takátsné Tenki Mária azt mondja, a projekt jelszava az

Új zarándoklás

. Evidens, hogy ebben részt vegyen Szombathely, öt ország kilenc partnerével kell együttműködni - mondja.

Illés Károly kijelenti, a kedvezményezett a város, és egy nonprofit kft. vesz benne részt, őket a tanácsadó cég választotta ki. Tóth Kálmán kérdezi, városházi dolgozóknak lesz kifizetve ez a pénz. Illés azt ,mondja, több lehetőség is van.

Leszavazzák az ellenzéki javaslatokat.


11:10 Víztorony, Képtár, Romkert

Jönnek az újabb uniós fejlesztések, összesen hárommilliárd forintért, erről bővebben írtunk Állítsuk meg Brüsszelt, több mint hárommilliárd forintot akar Szombathelyre küldeni! 2017. April 24. 14:26 már. Nemény ismét megjegyzi, az EU támogatja a terveket. Szerinte elgondolkodtató, hogy milyen kevés bevétele van a városnak az idegenforgalomból, tavaly sem volt növekedés, pedig Szent Márton év volt.

A víztoronyról már 2010 előtt is készült terv, de 2010 után a Fidesz kidobta a kész terveket, azt mondták, felesleges. Pedig hasonló volt, mint ami most előttük van. Biztosak benne, hogy kevés lesz az 500 millió forint, főleg, ha a környezetét is fel akarják újítani. Kérdezi, honnan jön majd a pluszforrás, maximum az útfelújításoktól tudják elvenni. Szerinte 300-500 millió forintra lesz még szükség, és ezt érdemes most elmondani. Kérdezi, felelősen állapították-e meg ezt az 500 milliót.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Balassa csak a víztornyot újítaná fel ebben a ciklusban
Vágvölgyi Bálint

Puskás kijelenti, világos, ha az ember nem tud új dolgokat kitalálni, akkor megnézi, mire van szükség. A 86-ost sem ők kezdték, jó volt, hogy elindították, nekik sikerült befejezniük. A víztorony régi tervét ismeri, de volt még korábbi terv is, amiben körbeforgó presszó is szerepelt.

Balassa kijelenti, csak a víztorony felújítását támogatja, a többit nem. Azt gondolják, ezeket el lehet tolni a következő ciklusra, először azt hitte, az előterjesztést maga Orbán Viktor írta, mert vastagon szerepel benne a kisvasút fejlesztése.

Ipkovich ezeket a terveket inkább támogatja, mint a városháza felújítását. Azt mondja, ha tényleg pályáznak az Európa Kulturális Fővárosa címre akkor a Képtár felújítása elkerülhetetlen, ezért előbb azt kellett volna tárgyalni. Úgy emlékszik, a víztoronynál a felső helyiségek elhagyásának lehetősége volt a gond, a katasztrófavédelem komoly szabályokat ír elő.

Nemény Sátory Károlyt kérdezi, mit lehet tudni a víztoronyról, mert ő már a sajtóval megosztotta, a városházán kevesebbet tudnak erről. Sátory szerint nem úgy történnek náluk a dolgok, ahogyan Nemény gondolja. A terv sok egyeztetés eredménye.

A közgyűlés szinte egyhangúlag támogatta a felújításokat, Balassa tartózkodott a Képtár és a Romkert szavazásánál.


9:30 Városháza fejlesztése

Ez egy koncepció, vetítés lesz.

Kiderül, hogy elég rossz az állapota az épületek, fel kell újítani, és el akarják távolítani az előtte lévő falat, a felső részen lévő peremet be akarják építeni. És még sok mindent változtatnának, többek között sok növényt az épület köré. De ez csak koncepció, később megpróbáljuk részletesen bemutatni.

Így épült a városháza
BDMK archívum - Tóth Imre, 1978.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) megragadja az alkalmat, hogy belváros-gondnokot kérjen maga mellé, akivel meg tudná osztani az elképzeléseket.

Nemény András kérdezi, mennyibe kerülne az egész, mert mintegy 450 millió pályázati pénz van rá, és kérdéses, mennyit kellene hozzátenni.

Ipkovich szerint ha egy vízilovat felöltöztetnek táncosnőnek, attól még víziló marad, csak kiröhögik. Ő irigyli azokat a városokat, ahol patinás városháza van, sajnos, Szombathelynek nincs, így hozta a történelem. Szerinte nem szabad így kicsicsásítani az épületet, inkább hagyják meg így. A belső felújítással egyetért, de botrányosnak tartja ezt a variációt, senkin nem segítene egy ilyen átalakítás.

Lendvai Ferencnek (Fidesz) tetszik a terv, és reméli, kevesebbe kerül majd a fűtés, Balassának is tetszik, de szerinte most nem szabad erre költeni, inkább a bérlakásokat kellene fejleszteni. Azt mondja, lehet, hogy ez a Fidesznek és

Pénztáros Lőrincnek

fontos, de a városnak most nem.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Kecskés Zoltán és Takátsné Tenki Mária
Vágvölgyi Bálint

Kecskés László (Fidesz) azt mondja, a mai kornak nem felel meg az épület, az új koncepció javít rajta, ezért támogatja. Ágh Ernő (Fidesz) szerint nem lehet elvitatni, hogy a város fejlődik, lehet ellene vicsorogni, de ez az igazság - mondja. Az akkori kor stílusában szép épület, díjazták is, de most már kezdeni kell vele valamit.

Nemény megjegyzi, erre a fejlődésre Brüsszelből jön a pénz, miközben a Fidesz meg akarja állítani Brüsszelt. A közgyűlés feladata, hogy okosan ossza el a forrásokat, az energetikai felújítást támogatja, Megerősíti, hogy ez nem kormányforrás, hanem az EU összes országának forrása.

Rettegi Attila (Fidesz) azt mondja, az ellenzék nehéz helyzetben van, mert sorra jönnek a felújítások, össze kell szedniük magukat, hogy ezen fogást találjanak. Jelenleg nincs pályázati lehetőség a bérlakásokra, de az elmúlt években 200 milliót költöttek erre saját forrásból. Ha most az EU pénzéből felújítják a városházát, később kevesebbet kell költeni a működtetésére, és a megtakarítást másra lehet fordítani.

Kántás Zoltán (Fidesz) szépen elősorolja pártja EU-elleni szólamait. És az az igazság, amit mond. Pont.

Ilyen is lehetne a szombathelyi városháza
Galériánkban néhány kép a városházára készült kreatív ötletekből
Nyugat.hu

Horváth Attila (baloldal) bejelenti, most kapott sms-t Soros Györgytől, hogy azonnal szólaljon fel. Nincs nehéz helyzetben az ellenzék, inkább a polgármester, akinek nincs önálló többsége a közgyűlésben. Azért szomorúak, mert a Berzsenyi téri felújításnál 150 millióval olcsóbb ajánlatot nem fogadtak el, és ezt a hírt nem is cáfolták.

Kijelenti, igaz, hogy ezt a támogatást nem lehet másra fordítani, de emlékeztet rá, hogy a stadion legalább ötmilliárddal drágult közben, és tartanak attól, hogy itt is hasonló történik. Puskás azt ecseteli, hogy a stadionra kapott pénzt nem lehet másra fordítani. Horváth Attila kijelenti, ő is éppen ezt mondta.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Ilyesmi lehet belőle
Vágvölgyi Bálint

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) emlékeztet rá, hogy ez csak egy terv. 630 millióval támogatja az uniós pályázat a felújítást, ebből bruttó 530 millió a kivitelezésre szánt összeg, és száz százalékos támogatású a terv, nem kell önrész hozzá. Az energetikai felújítás okozta megtakarítások valóban más célra is fordíthatók lesznek. Kijelenti, az olcsóbb pályázót választották a Berzsenyi téri felújításnál, egy pályázót ki kellett zárniuk.

Korábban mi is elgondolkodtunk azon, milyen lehetne a városháza .

Czeglédy Csaba (baloldal): Bölcs dolog az épület felújítása, de lehet, hogy a homlokzathoz nem kellene hozzányúlni. Ez az épület így vált a város szimbólumává, már a város építészeti emlékei közé tartozik. Át kellene gondolni, megtehetik-e, hogy modernizálják. Úgy tudja, még egy szintet terveztek, és ott lett volna a tanácsterem, az első emeletre csak ideiglenes jelleggel került. Ki kellene deríteni, ez igaz-e, és ha az, meg lehetne csinálni, és a tanácsteremnek körpanorámája lenne.

Horváth Attila azt kéri, ne derítsék ki, mert tönkreteszik a városi legendát. A tervező azt mondja, igaz is, meg nem is. De a szocreál épületek csak szakmailag bírnak értékkel, nem kerülnek védelem alá.

Czeglédy megismétli, lehetne-e még egy szintet rátenni az épületre, ha statikailag igen, akkor vizsgálják meg a lehetőséget.

A tervező azt mondja, ez nem merült fel eddig, de a felső szint tele van szerelvényekkel, ha azt megbolygatnák, az épületből ki kellene költözni jó fél évre, ezt viszont nem tervezik.


9:13 Berényi gyermeküdülő

Czeglédy Csaba (baloldal) azt mondja, valakik el akarják kerülni, hogy nyilvános liciten adják el a volt balatonberényi gyermeküdülőt, javasolja, hogy az önkormányzat tegyen lépéseket az üdülő megszerzésére. A gyermeküdülőt korábban értékesítésre jelölte ki az állam Az egyházé lesz a zánkai és fonyódi volt úttörőtábor 2016. November 18. 16:35 .

A balatonberényi volt gyermeküdülő
Nyugat.hu

Balassa Péter (Jobbik) a SZOVA által tervezett szállodáról kér napirendi tájékoztatást.

Nemény András (baloldal) javasolja, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szombathelyi7Nap című hetilaptól a Szombathely név használatának jogát, mert Cseszkó Tamás lapkiadó-főszerkesztőt nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték Elítélte a bíróság Cseszkó Tamást, a PLT lapigazgató-felelős szerkesztőjét 2017. April 20. 11:16 .

Tóth Kálmán (baloldal) az E.ON működéséről kér tájékoztatást, a sok áramszünet és a kidőlt oszlopok lassú pótlása miatt. Horváth Soma (baloldal) parkolási koncepciót akar, mert rengeteg a probléma, kevés a parkolóhely. Kopcsándi József (baloldal) szerint a kórházzal szemközti területen van elég hely parkolókra, legalábbis addig, amíg nem kezdődik el az építkezés.

Májusi közgyűlés, délelőtt
Ez még az eleje
Vágvölgyi Bálint

Ipkovich György (baloldal) az április 4-i jégesőt említi, és azt, hogy korábban javasolta, tekintsék át a klímaváltozás miatt szükséges lépéseket. Kéri, foglalkozzanak az üggyel.

A közgyűlés Nemény András névhasználati javaslatát elfogadta, a többit elutasította. Nemény javaslatát a baloldali frakció, Balassa Péter és Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) szavazta meg. Vagyis, tárgyalni fogják, hogy elvegyék a Szombathely nevet a PLT hetilapjától.


9:10 Wagner Andrásra emlékeznek

Puskás Tivadar polgármester Wagner András volt polgármesterre emlékszik, aki tíz éve halt meg, és 1990-1998 között, két cikluson át vezette a várost. Egyperces néma felállás a tiszteletére.

Jobbra Wagner András polgármester, Hankó Faragó Miklós akkori országgyűlési képviselővel
Czika László

9:07 Várunk

Már kezdeni kellett volna, de mindig van késés. Eddig hét perc.


Hamarosan kezdődik a szombathelyi közgyűlés áprilisi ülése. Előzetesünkben Szombathely nem engedi el Szent Mártont, most intézetet alapítanak a nevével 2017. April 25. 07:50 is írtuk, nincs sűrűn közgyűlés, a legutóbbi március elején volt Új színházigazgatói pályázat lesz, van költségvetése a városnak 2017. March 02. 08:45 , de nincs sok napirendi pont most sem. És az is látszik, hogy egyre kevesebb ügyben dönthetnek a helyi választott képviselők.

A már említett előzetesben Szombathely nem engedi el Szent Mártont, most intézetet alapítanak a nevével 2017. April 25. 07:50 megemlítettük már a napirendi pontok jó részét, külön írtunk az uniós pénzekből tervezett fejlesztésekről, és azokról az épületekről, amiket el akar adni a város.

Most várjuk a kezdést, itt percről percre tudósítással, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről September 29. 09:11 közvetítjük a városháza nagytermében történő dolgokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet