Kedden befejezi a hatalomátvételt Szombathelyen a Fideszen kívüli többség

Rendeletekbe foglalják a korábban meghozott döntéseket.

Hosszú huzavona után március végén a szombathelyi közgyűlés elfogadta Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 a város ez évi költségvetését, az új többség szavazataival. A költségvetés megalkotása egyúttal a Fideszen kívüli képviselők összefogásának a próbája is volt, és sikerrel vizsgáztak.

Működik az új többség.
Kovács Dávid

A költségvetési rendelet tehát megvan, hatályba is lépett, viszont több olyan döntés is született közben, amelyek más rendeletekben foglalt dolgokat is érintenek. Ezért a jövő keddi, április 30-i közgyűlés elején ezeket a rendeleteket módosítják, és ezzel befejeződik a hatalom átvétele, hiszen ettől kezdve az új többség akarata érvényesül.

A módosítandó rendeletek között ott van például az, hogy ezentúl a közgyűlés nyilvánossága előtt tárgyalják azoknak a cégeknek a beszámolóit és üzleti tervét, ahol az önkormányzatnak legalább 50 százalékos tulajdonrésze van.

Ide tartozik a Weöres Színház, a Médiaközpont, a Szombathelyi Képző Központ, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft., a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., a Sportiskola és Sportszolgáltató, a Falco KC, a Vas megyei Temetkezési Kft., a Parkfenntartási Kft., a Városfejlesztési Kft., a távhőszolgáltató, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft., a Vasivíz, a SZOVA és a Szomhull.

A polgármester hatásköreit is szűkítették
Kovács Dávid

A szociális rendeletet is módosítani kell a Balassa Péter (Jobbik) által kezdeményezett és az új többség által megszavazott változtatások miatt. Ezek: a bérlakások felújítási alapját emeljék fel 30 millióval összesen 70 millióra, minden közalkalmazott kapjon egyszeri 20 ezer forintos cafeteria-juttatást, és a krízisalapot is emeljék fel.

A közgyűlés működési szabályait is megváltoztatják, pontosabban néhányat visszaállítanak. Például azt, hogy ezentúl minden hónap utolsó csütörtökjén legyen közgyűlés, kivéve június, július, augusztus és december hónapokat. Ez 2014 előtt is így volt.

A két ülés között történtekről szóló beszámolókat, vagyis a politikai viták helyét visszarakják az ülés elejére, ez is így volt 2014 előtt.

És talán a legfontosabb, átalakítják a közgyűlési bizottságokat is, az új többség azt kérte a polgármestertől, dolgozzon ki egy olyan struktúrát, amelyik megfelel a közgyűlési erőviszonyoknak. Részletes javaslatot nem találtunk az anyagban, így valószínű, hogy ezt csak a közgyűlésen tudjuk majd meg.

Arról már írtunk, hogy szűkítették a polgármester hatásköreit A szombathelyi polgármester nem hozhat pénzügyi döntéseket, még tízezer forintról sem 2019. April 05. 07:51 is, és a Szombathely és Savaria névhasználatról is a közgyűlés dönt Tényleg elveszik a Szombathely név használatának jogát a fideszes propagandalaptól 2019. April 24. 17:39 majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet