Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi polgármester nem hozhat pénzügyi döntéseket, még tízezer forintról sem

A közgyűlés új többsége szinte minden jogától megfosztotta Puskás Tivadart, csak azok maradtak, amiket a törvény ruházott rá.

Ahogyan a múlt héten írtuk, a szombathelyi közgyűlés az új, Fideszen kívüli többség szavazataival elfogadta a város ez éve költségvetését Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 . Persze, nem ment következmények nélkül, a másnapi sajtótájékoztatókon Molnár Miklós: A polgármester is annyiért végezze el a feladatokat, mint én 2019. March 28. 14:17 Fidesz vörösterrorról, politikai tisztogatásról beszélt, pedig Puskás Tivadar polgármester néhány észrevételét is beépítették a költségvetésbe.

Alig marad feladata Puskás Tivadarnak
Nagy Jácint

De az új többségnek voltak közben más, fontos döntései is. Ilyen az, hogy

gyakorlatilag elvették a polgármester jogát, hogy pénzügyekről döntsön.

Ráadásul nem csak a polgármestertől, hanem a bizottságoktól is.

Öt éve kiszervezték a döntések egy részét a gigabizottságokba

A 2014-es választások után, amikor megalakult az új, jelenleg is működő közgyűlés Három az alpolgármester, és kétharmados Fidesz többség a bizottságokban 2014. November 03. 09:42 , az akkori Fidesz-többség három gigabizottságot hozott létre, amelyek szinte kis-közgyűlésként működnek. Ezek a bizottságok - amellett, hogy erős Fidesz-többséggel működnek -, komoly hatásköröket vehettek át a közgyűléstől.

Így például azt, hogy sok pénzügyi, gazdasági döntést is meghozhattak a közgyűlés helyett, és - például - az önkormányzati cégek gazdasági beszámolóit is ezek a bizottságok tárgyalták meg és fogadták el, Kivéve két legnagyobb céhet, a SZOVÁ-t és a Vasivíz ZRt-t.

A bizottságokban jelenleg is fideszes többség van, az elképzelések szerint az április végi közgyűlésen változtatnak az arányokon, De az már biztos, hogy a bizottságoktól elveszik a pénzügyi döntéseket és a cégek beszámolóinak elfogadását is.

Ezentúl minden, pénzfelhasználásról szóló, akár tízezer forintot érintő döntést a közgyűlés hoz meg.

Viszont a polgármester jogait tovább szűkítik majd, az április közgyűlésen például visszaveszik a Szombathely és a Savaria név használati jogának engedélyezését Puskás Tivadartól. Ezt a Szombathelyi Hírlap nevű, kormánypárti kampánylap Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 miatt teszik, a lapnak a polgármester engedélyezte a Szombathely név használatát.

Gyakorlatilag minden olyan jogot elvesznek Puskás Tivadartól, amit a közgyűléstől kapott, csak a törvény által ráruházott jogok maradnak meg a szombathelyi polgármesternek.

Ezek a következők:

A polgármester

 • a képviselő-testület döntései szerint és saját hatáskörében irányítja a polgármesteri hivatalt
 • a jegyző javaslatainak figyelembevételével meghatározza a polgármesteri hivatalnak a feladatait az önkormányzat munkájának a szervezésében, a döntések előkészítésében és végrehajtásában
 • dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, hatósági hatáskörökben, egyes hatásköreinek gyakorlását átruházhatja az alpolgármesterre, a jegyzőre, a polgármesteri hivatal, a közös önkormányzati hivatal ügyintézőjére
 • a jegyző javaslatára előterjesztést nyújt be a képviselő-testületnek a hivatal belső szervezeti tagozódásának, létszámának, munkarendjének, valamint ügyfélfogadási rendjének meghatározására;
 • a hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét;
 • gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző tekintetében;
 • gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat az alpolgármester és az önkormányzati intézményvezetők tekintetében.
 • Minden más kérdésben a közgyűlés dönt ezentúl, információink szerint várható, hogy 70-80 napirendi pont lesz majd az április végi közgyűlésen.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet