A szombathelyi polgármester nem hozhat pénzügyi döntéseket, még tízezer forintról sem

A közgyűlés új többsége szinte minden jogától megfosztotta Puskás Tivadart, csak azok maradtak, amiket a törvény ruházott rá.

Ahogyan a múlt héten írtuk, a szombathelyi közgyűlés az új, Fideszen kívüli többség szavazataival elfogadta a város ez éve költségvetését Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 . Persze, nem ment következmények nélkül, a másnapi sajtótájékoztatókon Molnár Miklós: A polgármester is annyiért végezze el a feladatokat, mint én 2019. March 28. 14:17 Fidesz vörösterrorról, politikai tisztogatásról beszélt, pedig Puskás Tivadar polgármester néhány észrevételét is beépítették a költségvetésbe.

Alig marad feladata Puskás Tivadarnak
Nagy Jácint

De az új többségnek voltak közben más, fontos döntései is. Ilyen az, hogy

gyakorlatilag elvették a polgármester jogát, hogy pénzügyekről döntsön.

Ráadásul nem csak a polgármestertől, hanem a bizottságoktól is.

Öt éve kiszervezték a döntések egy részét a gigabizottságokba

A 2014-es választások után, amikor megalakult az új, jelenleg is működő közgyűlés Három az alpolgármester, és kétharmados Fidesz többség a bizottságokban 2014. November 03. 09:42 , az akkori Fidesz-többség három gigabizottságot hozott létre, amelyek szinte kis-közgyűlésként működnek. Ezek a bizottságok - amellett, hogy erős Fidesz-többséggel működnek -, komoly hatásköröket vehettek át a közgyűléstől.

Így például azt, hogy sok pénzügyi, gazdasági döntést is meghozhattak a közgyűlés helyett, és - például - az önkormányzati cégek gazdasági beszámolóit is ezek a bizottságok tárgyalták meg és fogadták el, Kivéve két legnagyobb céhet, a SZOVÁ-t és a Vasivíz ZRt-t.

A bizottságokban jelenleg is fideszes többség van, az elképzelések szerint az április végi közgyűlésen változtatnak az arányokon, De az már biztos, hogy a bizottságoktól elveszik a pénzügyi döntéseket és a cégek beszámolóinak elfogadását is.

Ezentúl minden, pénzfelhasználásról szóló, akár tízezer forintot érintő döntést a közgyűlés hoz meg.

Viszont a polgármester jogait tovább szűkítik majd, az április közgyűlésen például visszaveszik a Szombathely és a Savaria név használati jogának engedélyezését Puskás Tivadartól. Ezt a Szombathelyi Hírlap nevű, kormánypárti kampánylap Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 miatt teszik, a lapnak a polgármester engedélyezte a Szombathely név használatát.

Gyakorlatilag minden olyan jogot elvesznek Puskás Tivadartól, amit a közgyűléstől kapott, csak a törvény által ráruházott jogok maradnak meg a szombathelyi polgármesternek.

Ezek a következők:

A polgármester

 • a képviselő-testület döntései szerint és saját hatáskörében irányítja a polgármesteri hivatalt
 • a jegyző javaslatainak figyelembevételével meghatározza a polgármesteri hivatalnak a feladatait az önkormányzat munkájának a szervezésében, a döntések előkészítésében és végrehajtásában
 • dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, hatósági hatáskörökben, egyes hatásköreinek gyakorlását átruházhatja az alpolgármesterre, a jegyzőre, a polgármesteri hivatal, a közös önkormányzati hivatal ügyintézőjére
 • a jegyző javaslatára előterjesztést nyújt be a képviselő-testületnek a hivatal belső szervezeti tagozódásának, létszámának, munkarendjének, valamint ügyfélfogadási rendjének meghatározására;
 • a hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét;
 • gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző tekintetében;
 • gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat az alpolgármester és az önkormányzati intézményvezetők tekintetében.
 • Minden más kérdésben a közgyűlés dönt ezentúl, információink szerint várható, hogy 70-80 napirendi pont lesz majd az április végi közgyűlésen.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet