Májusban döntenek a szombathelyi bioerőműről

A Fidesz ismét a Grenor terve mellé állt, most megint akarják. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk, ahol a városvezető frakció jelentéktelen ügyekkel próbálkozott.

A tegnapi, közel 18 órás közgyűlésnek Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen? 2013. March 28. 08:44 a legváratlanabb eseménye a zárt ülésen történt, így erről csak később tudtunk beszámolni Kirúgták a SZOVA vezérigazgatóját 2013. March 29. 10:05 . Hajnali fél kettő körül vezette fel a Fidesz-frakció a személyi ügyek nevű napirendet, és simán, indoklás nélkül, azonnali hatállyal kirúgták Németh Gábort.

Pofozták jobbról és balról is

Persze, a dolog annyira nem volt meglepő, a vezérigazgatót pofozták balról és jobbról rendesen, a közgyűlés nyilvános részében is kapott kritikákat bőven, de ez a gyors menesztés az ellenzéket is meglepte. Úgy tudjuk, szinte egyhangú szavazás eredménye volt a kirúgás, egy tartózkodás és egy ellenszavazat volt, a többiek egyetértettek a döntéssel.

A frakciók persze eltérő módon értékelték a dolgot a szokásos, közgyűlési utáni sajtótájékoztatókon. Balassa Péter (Jobbik) nem értett egyet vele, ő volt, aki nemmel szavazott. Szerinte Németh jó szakember, és mint mondta, kíváncsi arra, miért kellett ilyen gyorsan távoznia. A gyorsaságon Horváth Zoltán (LMP) is meglepődött, ő hozzátette, már régen nincs olyan elvárásuk, hogy a városvezetés a komolyabb döntések előtt egyeztessen az ellenzékkel.

Balassa sajnálta Németh Gábort
Bonyhádi Zoltán

Ő azt is elmondta, hogy a Pro Savaria sem támogatta a SZOVA-vezér kirúgását, ezt a pénzügyekért felelős alpolgármester jelezte is az ülésen. (A Pro Savariának két képviselője van, Molnár Miklós és Prugberger Emil.)

Polgárbarát vagyonhasznosító

Az MSZP-SZTKE frakció nem is foglalkozott a sajtótájékoztatójukon Németh Gábor elbocsátásával, ők az elmúlt négy évben folyamatosan kritizálták a munkáját, többször is megfogalmazták, hogy Németh nem azt csinálja, ami a feladata lenne. Gyebrovszki annyit jegyzett meg, lehet, hogy a Grenor-ügy Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen? 2013. March 27. 18:29 van a háttérben, amit vezéráldozattal akarnak rendbe tenni.

A Fidesz-frakció is csak külön kérdésre emlékezett meg az ügyről. Szakály Gábor kijelentette, az önkormányzati vagyonhasznosító cégnek polgárbarátnak, nyitottnak kell lennie, ehhez pedig személyi változások kellenek. Ráadásul a SZOVA szervezeti átalakulás előtt áll, ami szintén a változás mellett szólt. Átmenetileg Szijjártó Győzőt bízták meg a cég vezetésével, de pályázatot írnak majd ki a vezérigazgatói posztra.

Nézzük a másik komoly témát. A közgyűlésen kiderült, hogy az egy héttel ezelőtti sajtótájékoztató ellenére a városvezetés és a Fidesz-frakció mégsem akarja lezárni a Grenor Kft. által előkészített bioerőmű projektet Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen? 2013. March 27. 18:29 , hiába jelentették be akkor, hogy abból semmi sem lesz. Balassa Péter szerint ez most vihar előtti csend, a városvezetés ezzel elveszítette a hitelét, és előkészítette saját bukását.

Követhetetlen és hiteltelen

Horváth Zoltán úgy vélte, követhetetlen a Fidesz politikája. A cég 2010-ben jelentkezett először, akkor kijelentették, itt nem lesz bioerőmű. Tavaly aztán mégis kiálltak mellette, a múlt héten megint bejelentették Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen 2013. March 21. 14:04 , hogy itt aztán nem lesz, a tegnapi közgyűlésen meg, hogy mégis lesz.

Horváth Zoltán szerint hiteltelen a városvezetés
Bonyhádi Zoltán

Horváth szerint is hiteltelenné válik így a város, ő egyébként úgy látja, hogy ha a gáz- és fűtésvezetékeket normálisan leszigetelnék, máris komoly energia-megtakarítást lehetne elérni.

Az MSZP-SZTKE frakció felháborítónak nevezte a történteket. Gyebrovszki kifejtette, hogy a múlt heti sajtótájékoztatón Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen 2013. March 21. 14:04 részt vett három politikus (Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt alpolgármester, Sági József képviselő) a közgyűlés felhatalmazása nélkül jelentette be, hogy a bioerőmű nem épülhet meg.

Májusban vissza az egész

A közgyűlésen aztán Sági akarta megmagyarázni a dolgot, ráadásul a felelősséget a korábbi városvezetésre akarta hárítani. Miközben Molnár Miklós és Marton Zsolt jártak Norvégiában, és azzal jöttek haza, hogy Szombathelynek is kell ilyen erőmű. Gyebrovszki kiemelte, a Távhővel ellentétben a Grenor Kft. tisztességesen kommunikált és tájékoztatott, ha az ügyet a városvezetés bevitte volna a közgyűlés elé, ahogyan ők többször is kérték, másként is alakulhattak volna a dolgok.

A Fidesz-frakció nevében Szakály Gábor elismerte, hogy nem volt megfelelő a kommunikáció, hiányzott a párbeszéd. A lakosság ellenében nem akarnak dönteni, ezért a Távhő terveit le is állították. De fontos a külső befektetők bizalma, bármennyire is méltányolható a lakosság tiltakozása. Kijelentette, hogy a cég vezetői kérték a további megbeszéléseket, az április vagy a májusi közgyűlésen részletes tájékoztatást adnak, ahová meghívják a Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör képviselőit is. A végső döntést ezt követően hozzák meg majd.

Németh Kálmán aggódik a Vasivíz Zrt-ért
Vágvölgyi Bálint

És akkor nézzük, mit találtak még fontosnak a frakciók. Balassa Péter kiemelte, sikerült rávenni a képviselőket, hogy vessék alá magukat egy drogtesztnek. Erről később Horváth Zoltán azt mondta, ő már a következő héten megcsináltatja, nincs mitől tartania.

Lerágott csont

Balassa szerint az értékesítésre kijelölt ingatlanok lerágott csontnak számítanak, hiszen van olyan köztük, amit évek óta nem tudnak eladni. A városi strand és az egykori Szent-Györgyi iskola épületének eladása is vágyálom marad. Kijelentette, a vagyonnal gazdálkodni kellett volna, nem felélni azt, és sajnálja, hogy a főtéri ingatlanok maradtak az értékesítésre kijelöltek között.

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) a Kossuth u. 11. épületével is foglalkozott, csodálkozott, hogy a városvezetésnek ennyi idő alatt nem sikerült megállapodnia a Klebelsberg Központtal a tankerületi iroda elhelyezéséről. Mint mondta, ők nem támogatták, hogy ezt az épületet adják oda a tankerületnek, először meg kell vizsgálni a tankerületi iroda elhelyezésének más lehetőségeit is.

Gyebrovszki mutyitól tart
Vágvölgyi Bálint

Azt is furcsának tartotta, hogy a Fő téri csemegeüzletre nem találtak bérlőt, és így a legértékesebb ingatlanokat is el akarják adni. 1,4 milliárd forint értékű épületeket akar értékesíteni a város, de ezek egy részére évekig nem találtak vevőt. Németh szerint így nem valószínű, hogy meglesz a forrása a 710 milliónyi fejlesztésnek. A Fidesz-frakció nem vesztegetett szót erre az ügyre.

A prioritás

Balassa megemlítette a buszközlekedés átalakítását, amit – szerinte – sikerpropagandaként használ a városvezetés. Az előző években összesen 25 százalékkal csökkentették a buszjáratok számát, most ezt adják vissza, de úgy, mintha komoly bővítés lenne.

Az MSZP is meglepődött a polgármester kijelentésén, miszerint a tömegközlekedés prioritást élvez. Németh Kálmán azt mondta, rendben van, de akkor korábban miért csökkentették a járatok számát. Így ezt most csak visszaadják, de közben változtak a törvények. Az új szabályozás szerint erre csak akkor költhet plusz pénzt a város, ha van rá külön forrás. Amíg nincs, addig nem érvényes a megállapodás, a módosítás egyébként egy év alatt 68 millió plusz költséget jelent.

A Fidesz erről csak annyit mondott, hogy optimalizálják a menetrendet, beépítik a lakossági igényeket. És, hogy a 3-as buszt átnevezik 30Y-ra.

Százmilliós veszteségek

Horváth Zoltán megemlítette még, hogy vissza akarták hívni a bűnmegelőzési bizottságból az LMP által delegált tagot. Mindezt azért, mert az egyik internetes portálon egy névtelen levél bűncselekménnyel vádolta meg, erre a Fidesz kezdeményezte a visszahívását. Horváth szerint mindez ócska politikai lejáratos, az említett tag büntetlen előéletű. És jelzésértékű, hogy a visszahívásra csak két képviselő szavazott.

Szakály Gábor a kommunikációt hibáztatja
Bonyhádi Zoltán

Az MSZP-SZKE frakció sokkal több ügyről értekezett. Németh Kálmán kifejtette, hogy tavaly decemberben 310 millió volt az önkormányzati lakások lakbérhátraléka, és remény sincs ennek behajtására. A városnak most 2226 bérlakása van, 336 lakatlan, ebből 120-at fel kellene újítani, de erre nincs pénz, éppen a sok kintlévőség miatt.

Németh kitért a Vasivíz gondjaira is. A cég működteti a szombathelyi fedett uszodát és termálfürdőt, ez a kettő tavaly 210 milliós veszteséget termelt. Eddig ezt ki tudták termelni a vízdíjakból, a kötelező rezsicsökkentés után ez nem megy, ráadásul a számítások szerint jövőre 340 milliós veszteség keletkezik itt is.

A mutyi lehetősége?

A cég az elmúlt években 1,2 milliárdnyi tartalékot halmozott fel, amit fejlesztésekre szántak, a rezsicsökkentés azonban ezt három év alatt felemészti, utána a Vasivíznek nem lesz más lehetősége, mint hogy a tulajdonostól kérjen támogatást.

Gyebrovszki János előhozta a tűzoltóautókat Hova tűntek a tűzoltóautóink? Mi is utánanéztünk 2013. March 28. 14:29 , utánanézett, kiderült, hogy azok vásárlásához összesen 63 milliót tett hozzá Szombathely, most pedig elvitték a városból az autókat. Megemlítette a közbeszerzési mizériát is, aminek lényege, hogy egy külső tanácsadó cég olyan vállalkozást hozott ki nyertesnek, amelyik igazán nem is indulhatott volna a pályázaton.

Aztán kiderült, hogy mégis, mert a jelenlegi kormány olyan szabályt hozott, amivel a felszámolás alatt álló, a közbeszerzésektől eltiltott, vagy adóhátralékos cégek is indulhatnak. Ez pedig lehetőség a mutyira – mondta a képviselő.

Az igazán fontos ügyek?

És nézzük, mit tartott fontosnak a Fidesz-frakció. A felsőoktatásról szóló beszámolót, a LOGO Ifjúsági Szolgálat átvételét az államtól. Együttműködési megállapodást az evangélikus egyházzal és a Joskar-Ola alapítvánnyal. Szakály Gábor megemlítette, hogy kezdeményezik a balatonberényi gyermeküdülő átvételét az államtól, de hozzátette, az Erzsébet-program kedvezőbb üdülési lehetőségeket kínál, mint a korábbi akciók.

És ennyi. Illetve még azt, hogy a Savaria Múzeum új igazgatójává Csapláros Andreát nevezték ki, a Távhő igazgatója újabb egy évig Harrach Tibor marad, az új önkormányzati hetilap főszerkesztője pedig Koczka Tibor lesz, aki egyúttal a városi tévé igazgatója is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kirúgták a SZOVA vezérigazgatóját

A tegnapi közgyűlés zárt részében indoklás nélkül, azonnali hatállyal menesztették Németh Gábort.

Hova tűntek a tűzoltóautóink? Mi is utánanéztünk

A nyugat.hu a Czeglédy-féle matricaragasztási akció után úgy döntött, hogy leellenőrzi, hány tűzoltóautó áll Sárváron, és hány Szombathelyen. Közben a hivatalos álláspont is megérkezett.

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

Adnak még egy esélyt a Grenor Kft-nek. És megint jár majd a 30Y buszjárat. Közgyűlési tudósításunk.

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

A beruházó Grenor Kft. norvég főnöke szerint sikeres tárgyaláson vannak túl a városvezetéssel, húsvét után folytatják.

Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen

Az önkormányzat leállítja a Szentkirály mellé és a Vízöntő utcába tervezett biomassza erőművek előkészítését.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet