Nem csak a megállíthatatlanul terjedő hamis hírek veszélyesek a közösségi oldalakon

Ismét csak: óvatosan a Facebookkal!

Mostanában egyre több a kamuprofilos csaló a Facebookon, magam és ismerőseim is így tapasztaljuk. Különösen kiemelkedik a „kisgyerekes anyukás” érdeklődők száma, hiszen nem kell ahhoz politikai marketingesnek lenni, hogy valaki kitalálja, mennyivel nagyobb megbízhatóságot sugall egy ilyen profil, mint egy esetleg nem túl jóarcú személyiség gyanús kapcsolatokkal.

Az ilyen profilokat egyébként gyakran ellopott telefonokkal hasznosítják, így a kapcsolatok, a feltöltött képek akár még igaziak is lehetnek. Talán a kisgyermekes anyák kevésbé vigyáznak értékeikre, túl sok minden köti le figyelmüket.

A Facebooknak persze jelenthetjük a visszaélést, de pusztán annak tényét. Nem látunk rá, történik-e bármiféle hatékony ellenőrzés, netán a felhasznált profil törlése, ha már a felhasználó nem tette meg rögtön telefonja eltűnése után.

Pexels

Kivonatosan legutóbbi beszélgetésem egy „Judit” nevű hölggyel, aki egy akcentussal beszélő férfihangon hívott föl, miután érdeklődést mutatott egy rászorulóknak ingyen elvihetőként hirdetett bútorral kapcsolatban.

„Haló, én érdeklődtem a bútor miatt, hogy szólíthatlak?”

Mondtam egy nevet, ha már a profilomból nem tudta elolvasni.

„Én… Én… Zsót vagyok. Zsóti…”

„Elvinnétek a bútort?”

„Há’, nem te Zsóti, izé, Zsót, figyejjé’, ez a szemét nem kell senkinek.”

Napirendre tértem afölött, hogy saját nevén szólítgat, nyilván összekeverte a kettőt.

„Ha nem kell, miért hívtál?”

„Figyejjé’, én itten dógozom, aztat a bútort nem viszi el senki, ezek mind szeméttelepre valók, ezek nem kellenek rászorulóknak sem, azoknak is új kell.”

Ezt mondjuk én is tapasztaltam már, de kíváncsi voltam, mit tud még mondani. „Ha nem viszik el, itt marad, van helye” – közöltem.

„Te, figyejjé’, az emberek nem tuggyák hó’ táró’ni ezeket a cuccokat, még jú pínzt is füzetnek, ho’ e’vigyük. Én itten dó’gozom a Mülexné’, mi mán tuggyuk, belsős infó, a covid miatt nem visszük el a bútorokat.

(Írástudatlan embereket hogyan vesznek fel? Hiszen a nevemet sem tudta elolvasni!)

„Mindig megnézem lomtalanítás előtt, mit lehet kirakni” – mondtam neki.

„Nem, nem, higgyed el, nem viszik el a bútorokat” – kötötte az ebet a karóhoz. Ekkor már untam.

„Hagyjuk a süketelést, elviszed a bútort, vagy nem kell?”

„Ne monggyad mán, milyen süketelésrű’ beszí’sz? Itten dó’gozom a Mülexné, kérdezzé’ rám nyugodtan” – mondta szombat délelőtt. „Jú pínzt fizet mindenki, hogy elvigyük a szemetet!”

„Tudod, mit? Elmentem a számodat, aztán felhívlak, ha lomtalanításkor a nyakunkon marad.”

Lezártam a beszélgetést, azonban nyilván nem csupán engem kerestek ilyen módon, főleg, hogy azóta több hasonló jelentkező is akadt egyes hirdetésekre. Mind „gyerekes anyuka”, ki tudja, honnan leszedett képekkel. Közös tulajdonságuk, hogy cím és telefonszám iránt érdeklődnek, gyakran a hirdetett tárgyat figyelmen kívül hagyva.

Unsplash

Az ilyen érdeklődők többszöri kérésre sem hajlandóak szöveges üzenettel kommunikálni, mintha „írástudásuk” nem terjedne tovább egy „kérek egy címet és telefonszámot” üzenetnél. Amelyiknek valamivel több, az is pár üzenetváltás után eltűnik, ha ragaszkodunk hozzá, hogy csak akkor osztunk meg adatot, ha az érdeklődés komoly, és megtekintenék a hirdetett terméket.

Szintén ne áruljuk el, hogy „ettől eddig dolgozom” (a „változó munkaidő” biztonságosabb), hogy „Ausztriában dolgozom”, „nem járok haza minden nap”, és hasonlók, mert ezt egy címmel kombinálva akár ki is rámolhatják lakásunkat távollétünkben.

A fentieknél többet nem tehetünk adataink és értékeink védelméért, amelyeket sokan sajnos még ma sem tartanak fontosnak. Kisgyermekes anyukák, ti pedig figyeljetek jobban telefonjaitokra, és rögtön változtassatok jelszavakat, ha eltűnik (vagy bármikor, hiszen egy Facebook-fiók bármikor feltörhető), mert bizonyos körökben kiemelt célcsoport vagytok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech