Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kitört a lámpaháború Szombathelyen

Már az is pártpolitikai kérdés, hogy hogyan világítanak az új lámpatestek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt írtunk róla Csendben elkezdték kicserélni Szombathelyen a világítótesteket, terjed a sötétség 2019. February 03. 10:34 , hogy csendben elkezdték lecserélni a régi világítótesteket Szombathelyen. Egy olvasónk fotót is küldött arról, hogy a Székely Bertalan utcában csak az utca egyik oldalát világítják meg az új, LED-es lámpák.

Olvasó

Ha fideszes vagy világít, ha ellenzéki, nem?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Cikkünk megjelenése után a közgyűlés Éljen Szombathely-frakciója közleményt adott ki Állítsák le a szombathelyi közvilágítási lámpák cseréjét! - kéri az Éljen Szombathely-frakció 2019. February 03. 13:07 , amiben a lámpacserék leállítását és független szakértői csapat összeállítását kérik, az ő feladatuk a kármentés vizsgálata lenne.

Még egy videót is közreadtak, ebben azt mutatják, hogy Oladon sötétebb lett az új lámpák felszerelése után:

A szombathelyi Fidesz a Facebookon reagált, azt írják, ők inkább a szemüknek hisznek, mint a szocialistáknak, és szerintük az új lámpák sokkal jobban világítanak, mint a régiek:

Olvasóink is vitatkoznak

Az új lámpák felszerelése olvasóinkat is megosztotta. Egyikük , aki örül a cseréknek, ezt a képet küldte a Minerva lakóparkról:

Olvasó

Egy másik olvasónk - hogy pikánsabb legyen, szintén a Minerváról -, a Niké utcából küldött egy teljesen mást mutató képet. Azt írta, aznap, mikor felszerelték az új lámpákat, még nem volt semmi probléma, nagyon fényesek voltak, ma pedig már a fekete kutyáját is alig látta maga előtt.

Ráadásul a lámpák messze vannak egymástól, közöttük olyan sötét van, hogy a járdát alig látni:

Olvasó

Nem a fényerő, hanem a világítás szöge a gond?

Egy, a témában jártas ismerősünk egyébként azt mondja, alapvetően nem a LED-lámpák fényerejével van gond, az megfelelő. Az a baj, hogy az új lámpák kisebb szögben világítanak. A lámpaoszlopokat pedig még a régi lámpák fényszögéhez igazodva állították fel. vagyis

ahol ritkábban állnak a lámpaoszlopok, ott kevés a fény, ahol sűrűbben, ott megfelelő. Sőt, akár jobb is a világítás, mint korábban.

Így a világítótestek cseréje mellett a lámpaoszlopok sűrűségét is fel kellene mérni, és

ahol túl távol vannak a lámpaoszlopok, ott újakat kellene felállítani közéjük.

Kérdés, hogy az 1,14 milliárdos költségben van-e erre a keret és a kivitelező cég ezzel a problémával számolt-e? Ha nincs, akkor kérdéses, hogy valóban a Roneko ajánlatát kellett volna-e elfogadni a városnak.

És ha már a közbeszerzés győztes cégéről beszélünk: a nagy politikai vitának egyébként az is az oka, hogy a szombathelyi közbeszerzés a Tiborcz-féle Elios Kft. korábbi partnerét, a Roneko Kft-t hozta ki nyertesnek A Tiborcz-féle Elios volt üzleti partnerei állnak a szombathelyi lámpacserék mögött 2019. February 04. 13:57 Vagyis egy Orbán Viktor vejéhez közeli cég végzi a közvilágítás cseréjét a Szombathelyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés