Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pénzért indulnak a magyarok külföldre

Van benne még kalandvágy, magánéleti probléma. Politika kevés – írja a hvg.hu.

A Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) legújabb kutatása szerint további százezrek tervezik, hogy a közeljövőben külföldre költöznek – számol be a hvg.hu . Az elmúlt években kivándorláshullám indult el, az NKI adatai szerint 250-300 magyar vállalt munkát és telepedett le külföldön. A számokkal nem mindenki ér egyet, Matolcsy György, az MNB elnöke nem is olyan régen félmillióra tette a külföldön dolgozók számát.

A továbblépés kényszere

Az NKI kutatási eredményei szerint a folyamat még nem állt le, a 18-40 évesek több mint 32 százaléka gondolkodik kiköltözésen, 12 százalékuk pedig már el is kezdte a felkészülést, álláshirdetéseket böngész, lakhatási lehetőségeket keres, tájékozódik a letelepedési feltételek után.

Forrás: hvg.hu
Nyugat.hu

Természetesen az okokról is érdeklődtek a kutatók. A tervezgetők többségét a magasabb bérek vonzzák, 40 százalékukat az motiválja, hogy itthon nem kap munkát. Csupán 21 százalékuk említett magánéleti problémát, 22 százalékuknak kalandvágya is van. Csupán 5 százalék volt, aki politikai, ideológiai okokat említett.

De más képet mutat, ha a ténylegesen kiköltözők okait kérdezik. Ők elsősorban az elváltak, az ország nehéz helyzetére és a saját anyagi helyzetükre panaszkodók és a munkanélküliek közül kerülnek ki. A kutatók ezt úgy fogalmazták meg, hogy azok költöznek végül, akiknél nagy a továbblépés kényszere.

Öngerjesztő folyamat

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a kutatásból kimaradtak azok, akik 2012-2013 fordulóján már tartósan külföldön tartózkodtak, ők a 18-40 évesek 8 százalékát teszik ki. Az egyelőre nem biztos, hogy újabb tömegek vándorolnak ki, de az NKI felhívja a figyelmet a megváltozott tendenciára, a már kint élőkön kívül is a vizsgált korosztályból minden harmadik ember tervezi a kiköltözését.

A kivándorlásban egyébként 2010-től tapasztalható nagyobb növekedés. A Tárki adatai szerint 2010-ben még csak minden tízedik fiatal tervezgetett, 2012-ben már minden ötödik. Az adatok azt mutatják, hazánkban 2007-ben kezdődött meg a nagyobb arányú elköltözés, mégpedig az akkorra már romló gazdasági folyamatok miatt.

A2008-as válság erre rásegített, de a nagyobb hullám 2011-ben indult, amikor a németek és az osztrákok megnyitották munkaerőpiacaikat. A szándékot az is erősítette, hogy egyre több fiatalnak éltek rokonai, ismerősei külföldön, akik segítették őket a kitelepülésben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra