Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már 128 szakmában lehet munkavállalási engedély nélkül Unión kívüli külföldieket foglalkoztatni

A Nyugat-Dunántúlon az alacsony munkabérek és a magas albérletárak jelzik az ukránok érkezését.

Mi is írtunk már arról , hogy a nyugati országrészben egyre több az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkást foglalkoztatnak, többségüket Ukrajnából. Az ukrán vendégmunkások jellemzően a multiknál dolgoznak hosszabb, rövidebb ideig, és a hiányzó magyar munkavállalókat akarják velük pótolni.

Alacsony munkabérek, magas albérletárak

Persze, a magyar állampolgárok ennek inkább csak a negatív hatásait érzik, amiből több is van. Az ukránok kevesebb pénzért is elvállalják a munkát, így alacsonyabb tartják a munkabéreket az adott területeken. Mivel kevés a munkásszálló, a munkáltatók közvetítők segítségével kiadó magánlakásokban helyezik el őket, ezzel az albérletárakat növelik.

Ráadásul több negatív hír is érkezik a viselkedésükről, Mosonmagyaróvárról Ukrán vendégmunkás csinálta a balhét Mosonmagyaróváron 2018. December 31. 07:51 , Sopronból Ingázók és vendégmunkások tartják ostrom alatt Sopront 2019. February 12. 21:37 , majd Sárvárról „Itt nem szeretnek minket” – ukránhelyzet van Sárváron 2019. February 26. 18:42 újra.

A kormány, miközben a gazdasági bevándorlókkal riogatja a magyar választópolgárokat, évekkel ezelőtt elindított egy programot az ukrán vendégmunkások hiányszakmában történő foglalkoztatása érdekében.

A program meglátszik a statisztikákban is, tavaly a korábbi másfélszeresére nőtt a munkavállalási célú tartózkodási engedélyek száma.

Tízezerszám érkeznek az ukránok

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint 2017-ben 58 923-an kaptak tartózkodási engedélyt, közülük 24 539-en érkeztek munkavállalási szándékkal. Tavaly a tartózkodási jogosultságot szerzők több mint fele, 54 százaléka érkezett munkavállalási szándékkal Magyarországgal. Ez a 111 279 külföldiből 60 931 főt jelent.

Idén februárban Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 57 ezer főben maximálják az egy időben Magyarországon foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok létszámát, ami kétezerrel több, mint tavaly.

Az mfor.hu vette észre , hogy március végén a Magyar Közlönyben megjelent Varga Mihály közleménye, amiben a korábbi 109 helyett foglalkozást tartalmazott, ma már 128 foglalkozásban lehet munkavállalási engedély nélkül EU-n kívüli munkavállalókat alkalmazni.

Miközben a listáról kivették az ügyfélszolgálattal kapcsolatos munkaköröket, engedélyezték, hogy

 • fizioterápiás asszisztensként,
 • stewardessként,
 • szemétgyűjtőként, utcaseprőként,
 • árufeltöltőként,
 • sertés-, szarvasmarha-, ló-, juh- vagy baromfitenyésztőként
 • sőt

 • utcaseprő és a szemétgyűjtőként
 • is engedély nélkül alkalmazhassanak harmadik országból érkezőket.

  Szombathelyen egyébként nemrég a városi közgyűlés új többsége, a Fidesz-frakció tiltakozása ellenére létrehozott egy migrációs bizottságot A Fidesz hiába tiltakozott, a szombathelyi közgyűlés migrációs bizottságot hoz létre 2019. March 27. 14:33 , aminek egyik feladata annak vizsgálata lesz, hogy hány EU-n kívüli országból érkezett munkavállaló él a városban.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra