Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Szlovákiában káoszközeli a Covid-helyzet” – külföldön tanuló magyarok a víruskezelésről

„Angliában csak Boris Johnson megbetegedése után vették komolyan a vírust. Ausztriában senki nem tartja be a kijárási korlátozásokat.”

Az ünnepek miatt most sok külföldön tanuló diák és hallgató tért haza, és volt lehetősége jobban belelátni a magyarországi járványkezelésbe, összehasonlítani az ottani közhangulatot a hazaival.

„Angliában csak Boris Johnson megbetegedése után vették komolyan a vírust.”

Peti Angliában tanul. Véleménye szerint sokkal lassabban reagáltak kint az első hullámra. „Még semmi intézkedés nem volt ott, amikor hazajöttem repülővel, itthon meg már készenlétben volt az ország” - mondja

Erre a harmadévre (kint trimeszterek vannak szemeszterek helyett) kötelező volt kiutaznia, de úgy tudja, a Londonban tanulóknál ezt nem vezették be.

Peti elmondta, hogy az előadásokat lemondták, illetve átrakták online felületre, a konzultációk is csak részben zajlottak személyesen. Egy hét telt el így, mire bevezették a második karantént, a konzultációk pedig Zoom-on keresztül folytatódtak. Gyakorlatilag itthon is maradhatott volna.

„Az online oktatás nagyon hasznos volt, szerintem erre jobb rendszert építettek ki, mint itthon, minden elérhető volt felvételről” - mondja.

Az utazásról elárulta, odafelé nagyjából tíz helyre jutott egy ember a gépen, visszafelé pedig tele volt. Csak egy papírt kellett kitöltenie, hogy betegen nem utazik.

Anna szerint Ausztriában szigorúbb volt a szabályozás, mint Magyarországon

„A múlt héten voltak országszintű tesztelések ingyenesen, körzetenként 1-1 tesztelőhelyen, ahol gyorstesztet végeztek. Pozitív eredmény esetén behívták az embereket egy komolyabb tesz elvégzésére is” - meséli Anna.

Az utazásról elmondta, hogy amikor hazament kocsival, csak személyit néztek és átengedték, Ausztriába jövet pedig semmilyen ellenőrzés nem volt. Úgy általában sokkal lazábbak és felületesebbek az itthoni korlátozások, ahogy ő látja.

Anna főleg otthonról dolgozik, emiatt nem nagyon jár ki. Tapasztalatai szerint azonban nem tartatják be a szabályokat, nem foglalkoznak az igazoltatással, soha nem kérdezték meg tőle, hova megy.

„Igazából akkora különbségeket nem tudok mondani, mert a magyar kormány igyekezett másolni az osztrák intézkedéseket, 5-7 nap késéssel körülbelül ugyanaz történt” - teszi hozzá.

András Szlovákiában él, mióta lezárták a magyar határokat

„Csak Szlovákiában van most tapasztalatom. Ha röviden kell megfogalmaznom, mi a helyzet itt, akkor azt mondanám, káoszközeli a helyzet” - mondja András.

Véleménye szerint félrebeszélnek, nem értenek egyet, leidiótázzák egymást azok a miniszterek, akiknek most a járványintézkedések helyes meghozása lenne a feladatuk. Az intézkedéseket nevetségesnek tartja, mert senki sincs, aki betartatja őket, az emberek pedig nem teszik meg maguktól.

„Gondolok ez alatt például arra, hogy meghatározták, hány fő tartózkodhat egy helyiségben (főként élelmiszerboltban). 40 napra szólt a szigorítás, a gyakorlatban azonban egy egész napig tartott, utána senki nem ellenőrizte és senki nem is tartotta be” - részletezi.

András olyan helyeken is rendszeresen lát embereket maszk nélkül, ahol egyébként kötelező volt a viselése, és senki nem figyelmeztette őket.

Tapasztalatai szerint a 2 méter távolságot jellemzően sehol nem tartják be. Egyrészt azért, mert a zsúfolt helyeken nem lehet, másrészt a legtöbben nem is akarják. Több helyen vannak figyelmeztető táblák és hangosbemondókon keresztül is rendszeresen emlékeztetik rá az emberek, mégsincs eredménye.

Az országos tesztelést András jó dolognak tarja, a megvalósítását is rendben levezényelték. Náluk egyelőre minden zárva lesz január 10-ig, kivéve az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak.

A gyülekezési tilalomra vonatkozó szabályokat viszont szerinte meglehetősen rosszul kommunikálják le. „Kijárási tilalomról volt szó, ettől függetlenül a gyakorlatban 0-24-ben mindenki oda megy, ahova akar. Nem igazán látszik, hogy urai lennének a helyzetnek” - teszi hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra