Kulka János lett a Nemzet Színésze

A március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották.

A Nemzeti Színház közleménye szerint a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak - írja a colore.hu.

Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Kulka János
Mészáros Zsolt

A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották.

Kulka János 1981-ben végzett az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskola. Először a Pécsi Nemzeti Színházhoz, aztán 1985-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött.1993-ban a Radnóti Miklós Színház tagja lett, 2003-ban az akkor Jordán Tamás vezette Nemzeti Színházba került. 2013-ban nem hosszabbították meg a szerződését, a Katona József Színháznak 2018-ig volt a tagja.

2016. április 12-én Kulka Jánost stroke miatt mentővel vitték az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, hogy életmentő műtétet hajtsanak rajta végre.

2018-ban felmondott a Katona József Színházban, a stroke-ja után először színpadon 2019 januárjában, a Trafóban lehetett látni, a Dollár Papa Gyermekei társulat Móricz-adaptációjában, az Árvácskában. Ezt több kisebb szerep követte, 2020 januárjában úgy nyilatkozott, rémálmok gyötrik, amelyekben színpadra lép, de elfelejti a szövegét, korábbi teljesítményének a 10 százalékát képes nyújtani, nem hisz már abban, hogy vissza tud úgy térni a színházba, mint régen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra