Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Schaeffler új szombathelyi gyárát is elveheti a megyei önkormányzat a várostól

Szombathely tönkremehet, mert milliárdokkal csökkenne az iparűzési adó bevétele. Nemény András nagyon reméli, hogy ez nem következik be.

Törvényjavaslatot nyújtott be A kormány felgyorsítja az önkormányzatok kivéreztetését 2020. May 13. 11:26 Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a különleges gazdasági övezetekről kedd éjszaka.

Az első körből Szombathely kimaradt

A különleges gazdasági övezetekről szóló szabályozást egy hónapja rendeleti úton alkotta meg a kormány Újabb pofon az önkormányzatoknak, a nagy beruházásokat átadják a megyéknek, az iparűzési adóval együtt 2020. April 18. 11:54 , most ennek a törvényi szintre emeléséről van szó. De nem csak erről szól a javaslat. Az áprilisban hozott rendelet még 100 milliárd forintban jelölte meg azt az értékhatárt, ami felett egy beruházást különleges gazdasági övezetté lehet nyilvánítani.

Orbán Vktor 2013-ban, a Schaeffler-csoporthoz tartozó LUK csarnokavatóján
Garai Antal Atom

Akkor ezt gyorsan meg is tették az épülő gödi Samsung-gyárral, a lépés ellen a gödi önkormányzat azóta is tiltakozik. A különleges gazdasági övezet ugyanis a megyei önkormányzat tulajdonába megy át, és az onnan befolyt adó is a megyei önkormányzat bevétele lesz.

Vas megyét és Szombathelyt akkor nem érintette a rendelet, a Szombathelyen éppen épülő Schaeffler-gyár Aláírták a Schaeffler-csoport új szombathelyi gyárának beruházási szerződését 2019. November 29. 16:26 23,5 milliárd forint értékű, alatta volt a 100 milliárdos alsó értékhatárnak.

Nemény: Akkor Szombathely tönkremehet

A törvényjavaslat azonban ezt az értékhatárt 5 milliárd forintra viszi le, így ha a parlament elfogadja a javaslatot (nincs kétségünk, hogy így lesz), akkor a Schaeffler-gyár a Vas megyei önkormányzat érdekeltségébe megy át, és a gyár oda fizeti majd az iparűzési adót is.

Telefonon beszéltünk Nemény Andrással, Szombathely polgármesterével, aki megerősítette, hogy a törvényjavaslat szerint valóban elvehetik a várostól a Schaeffler-beruházást. De szerinte erre igazi oka nem lesz a kormánynak, hisze ez a beruházás nem teremt sok munkahelyet, a szerződés öt év alatt 150 új munkahelyről szól.

Hozzátette, napi kapcsolatban vannak a gyárral, most éppen utat és csatornarendszert alakítanak ki, a területet is a város vásárolta meg korábban.

A polgármester attól tart, hogy ha valóban kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítják az ipari parkot és átadják a megyének, akkor Szombathely tönkremegy. A jelenleg befolyó iparűzési adó is milliárdokkal csökkenne, és az évek múlva elinduló Shaeffler-gyár is a megyének fizetné az adót.

A polgármester bízik Hende Csabában

Nem beszélve arról, hogy egy ilyen kormányzati lépés bizonytalanságot és komoly gondokat okozna a beruházónak is. Nemény kijelentette, nagy hiba lenne megvalósítani ezt a javaslatot, de biztos abban, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő nem is hagyja, hogy Szombathelyt ilyen károk érjék.

Kérdésünkre, hogy van-e bármi eszköze az önkormányzatnak a kormányzati elképzelés ellen, a polgármester azt mondta, csak a józan észre tudnak hivatkozni. És annyit tudnak tenni, hogy elmondják az igazságot, hogy Szombathelyt tönkreteszi, ha megvalósítják ezt a javaslatot.

A végén kifejezte reményét, hogy Szombathely esetében ez a lehetőség nem merül fel a kormányban.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra