Történelmi csúcs, 4300 milliárd forint felé közeledik a lakáshitelek összege

A használt lakóingatlanok piaca idén októberben kevésbé volt élénk, közben egyre nagyobb az új lakások iránti érdeklődés.

Történelmi csúcshoz közelítenek a lakáshitelek - írja legfrissebb elemzésében az ingatlan.com. A használt lakóingatlanok piaca idén októberben kevésbé volt élénk, mint egy évvel ezelőtt, nyár óta érezhető forgalomcsökkenést viszont valamennyire ellensúlyozza az újlakás-piac élénkülése.

 • Idén októberben 10 090 használt lakás cserélt gazdát az ingatlan.com becslése szerint, ami 11 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
 • Októberben több mint 34 ezer friss lakóingatlan-hirdetés jelent meg az ingatlan.com kínálatában és több mint 340 ezer érdeklődés érkezett a használt lakásokra.
 • A KSH adatai alapján az idei első félévben a használtlakás-vásárlások több mint fele hitelfelvétellel történt, aminek köszönhetően a lakáshitel-piac történelmi csúcshoz közelít.
 • A használt lakások piacán nyár óta elmarad a forgalom tavalyhoz képest, de az új építésű ingatlanok terén komoly élénkülés figyelhető meg az állami támogatásoknak és kedvezményeknek, valamint az MNB Zöld Otthon Programjának köszönhetően.
 • Forrás: ingatlan.com

  Az idei adatokból látható az is, hogy a lakáshitelek igénylése még nagyobb szerepet kap az egyre drágább használt lakásoknál. “Az első félévben több mint 35 ezer lakáshitelt folyósítottak a használt lakások vásárlóinak, a szóban forgó hat hónapban pedig 69 ezer darab használt lakás adásvételére kerülhetett sor. Vagyis a hitelek tranzakciókhoz mért részesedése 52 százalékos volt, szemben a 2020 első felére jellemző 44 százalékkal” – mondta az ingatlan.com szakértője.

  Balogh László hozzátette, hogy az új és használt lakások vásárlására, építésére, felújításra, bővítésre és hitelkiváltásra szóló lakáshitelek teljes állománya az idei félév végén 4259 milliárd forintot tett ki, ez pedig mindössze 25 milliárd forinttal marad el a 2010-es 4289 milliárdos történelmi rekordtól.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság