Felpörgött a használt lakások piaca Szombathelyen is

A válság előtti szint felett a négyzetméterárak, de a fővárosi most is kétszer drágább, mint egy megyeszékhelyi.

2016 második negyedévében kissé mérséklődött a használtlakás-árak emelkedése Magyarországon, az első negyedévi 5,1 százalékos kiugrás után a második negyedévben már csak 0,7 százalékkal drágultak a lakások - de így is közel tizedével nőttek az árak az előző évihez képest.

Az új lakások piaca egyelőre pang

A KSH 2016. második negyedévi adatai a lakáspiaci forgalom további élénkülésére utalnak: az időszakban a forgalom bővülése 29 százalékra becsülhető az előző év azonos időszakához viszonyítva. A lakáseladások számának emelkedése kizárólag a használtlakás-piacon jelentkezik, az új lakások piaca pang. Az építési kedv élénkülését viszont már jelzi az engedélyek számának emelkedése, de ennek hatása egyelőre nem érzékelhető az új lakások értékesítésében.

Mészáros Zsolt

A lakáspiaci válság után eltérő ütemben növekedtek a lakásárak az ország különböző településein, ami fokozta az ingatlanpiac területi egyenlőtlenségeit. Kiugró mértékű drágulás jellemzi Budapestet, ahol 2016 II. negyedévében már reálértéken is meghaladták az árak a válság előtt szintet.

2016 első két negyedévében Budapesten tovább gyorsult a használt lakások árának emelkedése: a 2015. évi 17,4 millióról 19,5 millió forintra nőtt a lakások átlagos ára, és így 25 százalékkal lépi túl a 2008-ban mért nominális szintet. Ezzel Budapesten már a lakások reálértéke is a válság előtti szint fölé emelkedett és azt mintegy 2,6 százalékkal meghaladja.

Tavaly óta a megyeszékhelyeken is drágultak a használt lakások,

mégpedig átlagosan 6,7 százalékkal, míg a kisebb városok és a községek árai 3,1 illetve 4,7 százalékkal tovább csökkentek. A használt lakások ára 2016 első felében meghaladta a 2008. évi nominális szintet, a 2010. évinél pedig 14,9 százalékkal magasabb. Budapesten a használt lakások négyzetméterára a 2015. évi 290-ről 338 ezer forintra nőtt 2016 első félévében, a megyeszékhelyekre jellemző fajlagos lakásár ennek kevesebb mint fele (177 ezer forint), a kisebb városokban pedig ennél is alacsonyabb, 129 ezer forint.

A községi lakások négyzetméterára egyötöde sincs a budapestinek (68 ezer forint), míg az agglomerációkon kívül eső községekben mindössze 53 ezer forint.

Áremelkedés Szombathelyen is

A drágulás a vasi megyeszékhelyen is érezhető volt 2015-ös évhez képest, ami különösen az év első hat hónapjára volt jellemző – tudtuk meg Zsigmond Balázstól, a Balimmo Central Kft. irodatulajdonosától (a cég a Duna House franchise partnere).

Garai Antal Atom

Azóta az áremelkedés általánosan megállt, de egy-egy ingatlan típusnál még látunk némi emelkedést. Az utóbbi hónapokban úgy tűnik kialakult egy elfogadható árszint. A használt ingatlanok iránt is folyamatos a kereslet. Az október kifejezetten erős hónap volt és a jelek azt mutatják, hogy a november is hasonlóan alakul. Hozzátette: - a vevők sokkal megfontoltabbak és alaposabbak, mint az év elején voltak. Emellett az eladói oldalon is érzik már, hogy nem lehet bármit akármilyen áron eladni.

A vevők nagy része élethelyzetükből fakadóan vásárolnak, kisebből-nagyobba költöznek, vagy épp fordítva, de még mindig jelen vannak a klasszikus befektetők is a piacon, akik azért vásárolnak lakást, hogy azt kiadják. Utóbbi esetben a vásárlás árat a kiadhatóság szempontja alakítja ki.

Panellakások négyzetméterára: 197 ezer forint

A Duna House felmérése a használt panellakások négyzetméterára Szombathelyen 2014-ben még 132 ezer forint volt, ami 2016-ra 197 ezer forintra nőtt. Ezen időszak alatt az átlagos drágulás a használtlakás-piacon 45 százalék volt országosan, de Szombathelyen ezt a mértéket meghaladta az árváltozás. A használt téglalakások négyzetméterára két év alatt a vasi megyeszékhelyen 165 ezerről 238 ezer forintra nőtt, a drágulás itt országos átlag alatti, de jelentős, körülbelül 44 százalékos. Szombathelyen a vevők mintegy harmada jutott első lakáshoz a vásárlással, ugyanennyien nagyobb lakásba költöztek a vétellel, 27 százalék befektetési céllal vásárolt.

Garai Antal Atom

A felmérés szerint a legolcsóbb használt lakások Szombathelyen a Derkovits-lakótelepen találhatók (196 ezer 817 forint/négyzetméter), a legdrágábbak lakóházas övezetben vannak (293 ezer 284 forint). A Parkerdő lakóparkban 280 ezer 300 forint, a Minerva lakóparkban 274 ezer forint az átlagos négyzetméterár idén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság