Világhírt hoz Szombathelynek a jazz

Ahová már önmagukat ajánlják a világsztárok. 15 éves a Lamantin Jazz Fesztivál.

Leírhatnám, hogy milyen gyorsan megy az idő, de ez közhely lenne, pedig igaz. Hiszen 15 éves lett Szombathely jazz fesztiválja, úgy, hogy ezt észre sem vettük. Minden tavaszkor már böngészgetjük a fesztivál hivatalos oldalát, aztán június közepén elmegyünk a Park Hotel Pelikánba, hogy meghallgassuk a beharangozós sajtótájékoztatót.

Itt kétezer, máshol 10 ezer

Amit most egy szép nagy tortával is megfejeltek, mert igaz, hogy nem kerek az évforduló, de annál jelentősebb. 16 éve alakult meg az Improvizatív Zeneműhely Egyesület, egy évvel később meg már el is indították a fesztivált. Ami egynaposból néhány év alatt egyhetessé nőtte ki magát, és most már 12-szer tartják meg az improvizációs tábort is.

Lamantin Jazz Fesztivál 2014. sajtótájékoztató
Puskás Tivadar sokszor köszönt mindent
Vágvölgyi Bálint

Szóval, ezekről és az idei fesztiválprogramról beszéltek a sajtótájékoztatón. Puskás Tivadar polgármester nagyon sokszor megköszönte a szervezőknek a szervezést, ő mondta ki, hogy a Lamantin Jazz Fesztivál már nem csak Magyarországon és Európában híres, hanem az egész világon. És ő jelentette be azt is, hogy az idén az önkormányzat a költségek felét, 10 milliót tesz hozzá a fesztiválhoz. Vagyis, 20 millióba kerül az egész.

Később Tímár Péter, az egyesület elnöke, főszervező ezt még kiegészítette azzal, hogy szándékosan tartják alacsonyan a jegyárakat, ezért van szükség a támogatókról, belőlük az idén éppen harminc van. Kis összehasonlítást is végzett, lesz olyan koncert, amire 2000 forint a jegy, ha ugyanez az előadó Pesten lép fel, 10 ezer alatt nem áll meg a belépő ára.

Lamantin Jazz Fesztivál 2014. sajtótájékoztató
A lamantinnak 15 év alatt kicsinye is lett
Vágvölgyi Bálint

Egy kérdésre azt is elmondta, az év elejétől kapják a zenekarok, művészek bemutatkozó anyagait, tehát igaz, hogy a fesztivál híre már jó messzire is eljutott.

A számok nyelvén

És ha már a számoknál tartunk. Eddigi 14 fesztivált és 230 koncertet szervezett az egyesület. Az idei improvizációs tábornak 125 hallgatója lesz, őket 20 fős tanári kar oktatja majd. Az idei fesztiválon 19 koncert lesz, 76 zenész lép fel nyolc országból: USA, Jamaica, Brazília, Anglia, Kanada, Olaszország, Ausztria és persze Magyarország.

Lamantin Jazz Fesztivál 2014. sajtótájékoztató
A torta
Vágvölgyi Bálint

Négy helyszín lesz, az improvizációs tábort a zeneiskolában tartják, a nagyobb koncertek két este a főtéri jazzsátorban lesznek, néhány koncert a Bartók Teremben, és megint lesz Lamantin Klub, ami ismét a színház Krúdy Klubjába költözik be. Ez utóbbi koncerteknek is helyet ad, de itt minden este 11-től éjjel 2-ig, 3-ig a jam sessionok helyszíne lesz.

A Bartók Teremben azok a koncertek lesznek, amikhez kell a nyugodt, zajmentes légkör – indokolta Tímár. Az elmúlt években többször is előfordult, hogy a halkabb, nyugodtabb zenei részeket megzavarta a jazzsátor végén működő büfé zaja, ezt akarják most kiküszöbölni. De a zsinagóga udvarán is lesz büfé, lesznek ülőhelyek, és a benti koncert is hallgatható lesz.

Világsztárok és szupergroup

Tímár Péter részletesen bemutatta a fellépőket, mi csak néhányra hívjuk fel a zenekedvelők és értők figyelmét, a teljes lista időpontokkal, helyszínekkel itt megtalálható .

Lamantin Jazz Fesztivál 2014. sajtótájékoztató
A közös vágás
Vágvölgyi Bálint

Szóval, rögtön hétfőn a Lamantin Klubban a Pátkai Rozina Quintet lép fel, az énekesnő korábban – zenészeivel együtt – többször is az improvizációs tábor hallgatója volt, mára a jazzben világszerte ismerik a nevét. Kedden a Bartók Teremben játszik a Mereneu Projekt, brazil és osztrák tagokkal, ők az igazi brazil ritmusokon építkeznek. Ugyanezen a napon lép fel a Monty Alexander Trio, a jamaicai és amerikai zenészekből álló csapat a fesztivál (és a jazz) egyik sztárjának számít.

Szerdán a klubban játszik a Grencsó István Trióval, Grencsót nem kell bemutatni, szombathelyi származású, a modern jazz egyik legnagyobb magyar alakja. Csütörtökön nyit a jazzsátor, eredetileg Tátrai Tibor is fellépett volna, de a gitáros súlyos balesetet szenvedett, helyette a Gyárfás istván Trió érkezik. Utánuk pedig egy szuperprodukció, a Charlie Band. Igen, Horváth Charlie, tíz éve működik jazzegyüttese, ami most húsz fősre bővül. Tímár szerint keveset lépnek fel, nem könnyű biztosítani a technikai feltételeket a szupergroupnak.

Az igazi Hammond-hangzás

Szombaton aztán itt a bluesnap. A hendrixi stílusú Éles Gábor Trióval, a magyar Jambalaya együttessel, ők igazi New Orleans-i bluest játszanak, annak minden lüktetésével és stíluskeveredésével. Az estét és a fesztivált aztán a Matt Schofield Trio zárja, az angol csapat a méltatlanul elfeledett és utánozhatatlan Hammond-hangzással. Megint csak leírom, a részletes programért katt ide .

Tímár Péter fesztiválismertetője után aztán jött a hatalmas születésnapi torta, amit nagy buzgalommal vágtak fel. Jelentem, finom volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mágedli Maja – jött, látott és győzött

Vastapssal ért véget a fiatal szombathelyi jazzénekesnő koncertje a Lamantin fesztiválon. Kis izgalom, nagy siker.

Deitra Farr – hangrobbanás a Lamantin fesztiválon

A chicagói énekesnőt állva ünnepelte a közel kilencszáz ember. Blues-nap volt a fesztiválon.

Indiai jazz – elég egy kanna és egy fémtányér

Ritmuskavalkád és melankólia. Egyszerre volt jelen mindkettő a Lamantin fesztivál első sátras napjának végén.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra