Mágedli Maja – jött, látott és győzött

Vastapssal ért véget a fiatal szombathelyi jazzénekesnő koncertje a Lamantin fesztiválon. Kis izgalom, nagy siker.

Hát, talán egy kicsit újra kell gondolni a Lamantin Fesztivál szervezéséről megfogalmazott korábbi kritikánkat Szerényebb lesz az idei Lamantin Jazz Fesztivál 2013. June 14. 10:47 , amiben keveselltük a jazzsátras napokat. Most kimondottan jól esett egy csendesebb, nyugodtabb este. A keddi, ütőskavalkáddal megbolondított koncertek Indiai jazz – elég egy kanna és egy fémtányér 2013. June 26. 14:07 és a szerdai teltházas chicagói bluesos lehengerlés Deitra Farr – hangrobbanás a Lamantin fesztiválon 2013. June 27. 14:54 után jó volt a hűvös, kényelmes Lamantin Klubban, vagyis a színház klubjában eltölteni egy kis időt.

Itt tényleg lehet koncertezni

Még szerda este beszélgettünk arról az improvizációs tábor egyik régi oktatójával arról, hogy a fesztivál 13 éve alatt most van a legjobb helyszínen a Lamantin Klub. Mert barátságos és nívós a környezet, kényelmesek a bútorok, nagy a tér, jó helyen van a színpad, és a bagósoknak is van helyük a teraszon, ahonnan nem csak hallani lehet a zenét, hanem látni is a zenészeket.

Mágedli Maja koncertje a Lamantin Jazz Fesztiválon
Teli volt a Krúdy klub - képgaléria
Bonyhádi Zoltán

Itt tényleg lehet koncertezni – mondta az oktató, aki gyakorlati tapasztalatból beszélt, hiszen a tábor tanárinak hangversenyén ő is kipróbálta ezt. Hihetünk neki, ő már játszott mindenhol, nem csak nagy színpadokon, hanem olyan kis lukakban is, ahol éppen elfér egy zenekari motyó.

Csütörtök este teltházas volt a klub, úgy tűnik, az idén ez mindennapos a fesztiválon. Itt a teltház olyan száz embert jelent, éppen hogy nem volt zsúfoltság, de szabad ülőhely sem, még a teraszon is alig, pedig hűvös volt az este.

Csilingelő lányhangból erőteljes jazzista

A koncert előtt azért megnéztük az aulában berendezett fotókiállítást, Czika László képeit állították ki, ő az, aki az elejétől kezdve végigfotózta az összes fesztivált. Zenészportrékról van szó, a nézelődés arra is jó volt, hogy kutassunk az emlékek között, kiket is láttunk eddig játszani Szombathelyen. Impozáns a lista.

Mágedli Maja koncertje a Lamantin Jazz Fesztiválon
Kintről is kimondottan élvezhető volt a koncert - képgaléria
Bonyhádi Zoltán

Aztán nem sokkal később már azon gondolkodtunk, lehet, hogy néhány év múlva büszkék leszünk arra, hogy nálunk jelent meg először interjú Mágedli Majával Mágedli Maja: Szárnyakkal repültem le a színpadról 2013. June 25. 18:00 . A 17 éves énekesnő, a látható kis izgalom mellett, nagyszerű produkciót mutatott be. Rájöttünk, abban is igaza volt, hogy az ő hangja inkább a jazzhez illik, mint a klasszikus zenéhez.

Néha már kijött belőle az a plusz, ami a jazzhez kell, láthatóan akkor, amikor elengedte magát. A csilingelő lányhangból hirtelen erőteljes jazzista énekhang lett, lelket és testet borzolva. És jó választásnak bizonyult a standardekből álló repertoár is, egyrészt így van összehasonlítási alap, ebből Maja kimondottan pozitívan jött ki.

A hátán vitte a zenekart

Másrészt ezekben vannak technikai kihívások, és így Maja be tudta mutatni, mit is tanult eddig, és arról is alkothattunk egy képet, hogy merre fejlődhet tovább. Jelentjük, jó irányba.

Mágedli Maja koncertje a Lamantin Jazz Fesztiválon
Az ifjú énekesnő remek produkciót nyújtott - képgaléria
Bonyhádi Zoltán

A quintet többi tagja is megérdemel néhány sort. A dobossal, Radics Igorral kezdjük, ő azt hozta, ami elvárható egy rutinos, több műfajban otthonosan mozgó, elismert és sokat foglalkoztatott dobostól. Könnyedén, lazán hozta a ritmusokat, vigyázva arra, hogy a háttérben maradjon.

Wolford Benjamin zongorista vitte a hátán a zenekart. Nem találtunk hibát játékában, persze ilyen fiatalon még nem várható el tőle olyan muzsika, mint a több évtizedes gyakorlattal rendelkezőktől. Mindenképpen érdemes figyelni rá, hallunk még róla.

Néha kell egy kis alázat

A basszusgitáros Lovász Barnabás mindent lejátszott, amit kellett, talán kissé darabosan, némiképpen akadozva. A napokban felvételizett a grazi zeneművészeti egyetemre, sajnos, éppen lecsúszott a létszámról, talán emiatt is tűnt egy kissé enerváltnak. Jövőre újra próbálkozik, reméljük, sikerrel.

Mágedli Maja koncertje a Lamantin Jazz Fesztiválon
Maja és csapata - képgaléria
Bonyhádi Zoltán

Szóval, egy kellemes, talán kissé rövid koncertet láthattunk, nem véletlen, hogy vastapssal búcsúztatta őket a közönség, mármint a ráadások után. És öröm, hogy ilyen az utánpótlás, a zenészektől külön is tetszett, hogy Maját emelték a középpontba, kell a kis alázat olykor.

Maja pedig kész énekesnő, pedig még két éve van a szombathelyi művészeti szakközépiskolában. Reméljük, ez alatt az idő alatt lesz még alkalmunk hallgatni őt.

A Lamantin Jazz Fesztivál ma a Bartók Teremben folytatódik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Deitra Farr – hangrobbanás a Lamantin fesztiválon

A chicagói énekesnőt állva ünnepelte a közel kilencszáz ember. Blues-nap volt a fesztiválon.

Indiai jazz – elég egy kanna és egy fémtányér

Ritmuskavalkád és melankólia. Egyszerre volt jelen mindkettő a Lamantin fesztivál első sátras napjának végén.

Mágedli Maja: Szárnyakkal repültem le a színpadról

A 17 éves szombathelyi jazzénekesnő nemrég országos versenyt nyert, a Lamantin fesztiválon csütörtök este koncertezik zenekarával. Interjúnk.

Lamatin fesztivál: Megfelezték a belépőjegyek árát

16 koncert, 9 országból 71 fellépő, ez az idei mérleg. A programismertetőn fellépett a 16 éves Mágedli Maja is.

Szerényebb lesz az idei Lamantin Jazz Fesztivál

A főtéri sátor csak két napig működik majd, de fellép egy 16 éves szombathelyi tehetség is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra