Most tényleg azt teszi a magyar sajtó a rugdaló László Petrával, mint a nyomoronc Kurucinfó?!

Nem egészen. Elmondjuk, miért.

Tegnap este terjedt el a sajtóban az a Magyarországnak akaratlanul is negatív imázskampányt kanyarító - na nem mintha a kormány eddigi menekültügyi viselkedése vidám árnyalatokban tüntette volna fel büszke államunkat - videó, amelyben a jobbos N1 TV operatőre Röszkénél menekültet rúg, nem is egyet.

Nyugat.hu


A Facebookon és kommentszekciókban a ló túloldalára átlendült kvázi lincshangulat mellett időközben felbukkant egy másik vélemény is:

nem kurucinfós módszer-e a világ elé tárni névvel, arccal a rugdosódót?

Egyrészt, a nyilvánosságra került videókba nem lehet belekötni: azok egy tömegjelenetet ábrázolnak, ilyen esetben pedig a hatályos jogszabályok szerint lehet felvételt készíteni. László Petra ebben a tekintetben aligha élhet jogorvoslattal.

Másfelől viszont több sajtótermék beazonosíthatóvá tette őt, névvel, aztán már fotóval . És ezen már többen fennakadtak, mondván, micsoda dolog megszégyeníteni egy embert, ezzel pont az ő szintjére ereszkedünk.

Vitán felül áll, hogy amit László Petra művelt azokkal a menekültekkel, akik akár hónapok óta a létbizonytalansággal kikövezett úton járnak, az egy világnagy köcsögség. Ám bármilyen aljasságot is követ el valaki, nem lehet nevén nevezni és orcával mutatni, amíg ő maga ezt nem engedélyezi. Tetszik, nem tetszik, a törvényeink, amelyek ebben a tekintetben még a jogharcos Egyesült Államokéhoz képest is védelmezőbbek, ezt mondják ki.

Csakhogy ennek az aljasságnak az elkövetője ebben az esetben közszereplő.

László Petra újságíróként közfeladatot lát el. Közös nevezőre hozni a gyáva náci tempóval, aminek a lényege, hogy ellentétes álláspontra helyezkedő véleményformálók nevét, arcát, de még lakcímét és telefonszámát is nyilvánosságra hozzák, totális mellélövés.

A következő napok kérdése egyébként is inkább az lesz, hogy az - időközben kirúgott - operatőr milyen vádakkal áll bíróság elé, már ha egyáltalán. Mindenesetre a Magyar Helsinki Bizottság szerint akár 1-7,5 év közötti szabadságvesztés is lehet a büntetése, cselekménye ugyanis többrendbeli, közösség tagja elleni erőszak megalapozott gyanúját veti fel. Hiszen csak menekültet rúgott, rendőrt vagy másik sajtómunkást egyet sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény