Orbán túlélő-viadalt szervez Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak

A végén csak egy maradhat.

Hétfőn megalakult ugyan az új országgyűlés, de a kormányalakítás még tart, és csupán néhány infó szivárgott ki. Kásler távozik Kihagyja Kásler Miklóst az új kormányból Orbán Viktor April 20. 08:26 , jön Navracsics és Lázár. Nekünk most a két utóbbi az érdekes.

Navracsics Tibor kancelláriaminiszter volt, majd száműzték Strasbourgba, mint EP-képviselőt. Némi vigaszágként aztán kinevezték kormánybiztosnak a Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa projekthez. A hírek szerint most kormányzati szerepre számíthat.

Kifacsarni az önjelölteket

A Magyar Hang elemzése szerint Navracsics annak köszönheti rehabilitálását, hogy Orbánnak nagyon komoly kül- és belpolitikai kihívások miatt Orbánnak a mostaninál több olyan miniszterre lesz szüksége, akik magasabb minőséget képviselnek az átlagnál. Erre Navracsics tökéleten alkalmas, hiszen egykori uniós biztosként belülről látta az Európai Bizottság működését, és komoly uniós kapcsolatai is vannak.

Hasonló okai vannak Lázár János visszatérésének, aki korábban bebizonyította rátermettségét, és éppen túlzott ambíciói miatt kényszerült a kispadra jó ideig.

Lázár János és Rogán Antal
MTI/Máthé Zoltán; MTI/Bruzák Noémi

De a visszatérése egyúttal konfliktusforrás is. Lázár köztudottan rossz viszonyban van Rogán Antallal, aki viszont a kormányzati kommunikáció és a propaganda területén nélkülözhetetlen. Ők ketten korábban is összenyúltak már, hiszen mindketten abban reménykedtek, hogy Orbán visszavonulása után akár a helyébe is léphetnek.

Könnyen lehet, hogy Orbán ezt a helyzetet használja ki, hogy mindkettőből kifacsarja a maximumot. A hírek szerint Orbán 2030-ig tervez, legalábbis pár éve még ez volt a helyzet. De nemrég már további tíz évről beszélt, szóval, nem tudni, meddig akarja az egyszemélyi vezér szerepét eljátszani. Így van idő arra, hogy a két önjelölt közül kiemelkedjen az egyik.

Talán Gulyás Gergely is beszáll

Ráadásul Lázár türelmetlen, megbízható információink szerint nem azért hagyta ki a frakciófotózást, mert - ahogyan állította - elaludt. Látványosan távol akart maradni az eseménytől és a frakciótagoktól, és a képen sem akart szerepelni.

Rogán - és érdekköre - nem szeretné, ha Lázárból ismét miniszter lenne, és Lázár is hosszabb távra tervez. A paksi bővítésért felelős miniszteri posztot nem fogadta el, hiszen az ukrajnai háború miatt látszik, hogy a bővítés bukófélben van, és így ez a poszt nem vonzó.

Lázár megint durcás, Rogánra is haragszik, állítólag az is felmerült benne, hogy új pártot alapít. Aminek az esélyei most megjósolhatatlanok, de ahogyan a mondás tartja, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb.

Orbán tehát egyrészt ki akarja használni két tehetséges embere minden tudását, és egy túlélő-túrát is szervez nekik. Valószínű, ő is kíváncsi, hogy melyikük lesz a szívósabb. És talán még Gulyás Gergely is beszáll.

Mert a végén csak egy maradhat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény