Lázár: teljes egészében ingyenessé tennék a 14 év alattiak utazását tömegközlekedéssel

Azt is elmondta, hogy soha annyian nem használták a MÁV és Volán hálózatát, mint 2023-ban.

Teljes egészében ingyenessé tennék Magyarországon a 14 év alattiak utazását tömegközlekedéssel – közölte Lázár János, építési és közlekedési miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) exkluzív Nagyvállalati Klubjának estjén a VG.hu beszámolója szerint. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy ennek kapcsán megszületett-e már a kormánydöntés. A lap tudósítója úgy értékelte, hogy ez inkább egy reális, komolyan vehető szándék.

A tervet egyébként akkor említette meg, amikor arról beszélt, hogy az ország- és vármegyebérletek megjelenésével soha annyian nem használták a MÁV és Volán hálózatát, mint 2023-ban. Elmondása szerint mintegy 50-100 ezer olyan új bérletes jelent meg a rendszerben, akik eddig nem használták a közösségi közlekedést. Ebben közrejátszottak a dugók, illetve a magasra kúszó üzemanyagárak is - jegyezte meg.

Azt is elismerte, hogy a kínált szolgáltatás minimum kifogásolható. A MÁV-Volán járműállomány régi, alacsony a villamosított pályák aránya, de utóbbiaknak is rossz a minősége. A MÁV éves energiaköltsége 90 milliárd forintra rúg, ráadásul 2022-ben ez megduplázódott, elérve a 180 milliárdot.

Ezért az energiaköltséget csökkenteni kell, amihez pénz kell, ahogy a járműpark cseréjére is. Viszont a folyamatot nehezíti, hogy minderre olyan időszakban kellene sort keríteni, amikor a költségvetés hiányának lefaragásán van a hangsúly - tette hozzá a miniszter.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság