Leárnyékolják a lakást, lekakál róla a madár, levél hull az autóra – Sok baj van ezekkel a hülye fákkal

A szombathelyi városi kertész segítségét kértük a missziónkhoz.

Ha majd száz év múlva a történészek vagy a tudósok megpróbálják kideríteni, hogy hol siklott ki végérvényesen az ember és a természet kapcsolta, értetlenkedve nézik a 21. század első évtizedeinek a fejleményeit.

Hogy hiába tudta az ember, hogy nem lesz jó vége annak, amit csinál, mégis egyre több hatalmas terepjárót vett, egyre messzebbről hozatta az ételt és egyre több fát vágott ki a dzsungelekben.

Ha csak Szombathelyt nézik meg, ott meg azt nézik, hogy hiába volt egyfelől ott - az inkább szimbolikus, mintsem gyakorlati - 1000 fa program, az itt lakók egy része ellenségként, vagy legalábbis gyanakodva tekint a fákra.

A Bolyai utcai fák a tavaszi metszés után
Mészáros D. Zsolt

Olvasóink talán emlékeznek, hogy radikálisra sikeredett Meglehetősen radikálisra sikeredett néhány fa megmetszése Szombathelyen 2023. April 02. 10:57 a Bolyai utcában néhány fa tavaszi metszése. A lakók azt kérték, hogy a Szompark munkatársai vágják le az alsó ágakat, merthogy beárnyékolják a lakásokat.

Korábban más utcákból más fákkal kapcsolatos problémákat hallottunk, és meglepődve konstatáltuk, hogy milyen sok „ellensége” van a fáknak. Olyanok, akik elméletben szeretik őket, de a gyakorlati együttélés már nem megy.

A Kőszegi utca - Észre sem vesszük, hogy milyen szép
Mészáros D. Zsolt

Mi most ez ügyben felfüggesztjük semlegességünket, egyértelműen és határozottan a fák mellé állunk, és arra kértük Dénes Veronika városi kertészt, hogy segítsen be nekünk a missziónkban.

A szombathelyi Malom utca - Részben itt készült a videónk
Mészáros D. Zsolt

Az alábbi felvételeket a szombathelyi Vörösmarty utcában, a Dr. Pável Ágoston sétányon, a Malom utcában és a Március 15. téren készítettük.

Ha valakit nem győzött meg a videónk, ami szinte elképzelhetetlen, annak Dénes Veronika írt néhány szakmai érvet a fák mellett.

„Nem vagyok a fák ellen, de ...”

Így a klímaváltozás közepén városi környezetben különösen nagy szükségünk van a fákra. Mérgelődünk milyen hamar poros a lakás, poros az ablak, az ablakpárkány. Mi más kötné meg ezt, mint a fák lombozata. Jó az eső is, de az egyre rapszodikusabban esik. A nagy koronájú fák a burkolt felületek fölé borulva árnyékolják azt, nem melegszik fel 60-70 fokra, úgy, mint a tűző napon.

A fák szén-dioxidot nyelnek el, oxigént bocsátanak ki - a puszta lélegzésünkhöz szükség van rájuk.

Nagyon fontos a zöldfelület látványa, maga a zöld szín is nyugtató hatással van az emberre. Felháborodik a lelkünk (ha nem is tesszük szóvá), ha a szemközti telken felhúznak egy épületet, leburkolják a zöldterületet, mert azelőtt zöldet láttam (mindegy milyen bozótot, zöldet). A fák által előidézett hasznokat mostanában divatos szóval ökoszisztéma szolgáltatásoknak nevezzük. Külföldön a fakataszterek ezeket az értékeket is tartalmazzák (mennyi port, széndioxidot köt meg évente).

A szombathelyiek egy része ebben a jó világban elfelejtkezik arról, hogy a fák mennyi hasznos dolgot tesznek értünk: ezt teljesen természetesnek és magától értetődőnek veszik. Sokakban nem fogalmazódnak meg az összefüggések. Az ilyen emberek számára problémát jelent,

 • ha ősszel lehull a lomb, a termés és takarítani kell,
 • ha az ereszcsatornába az udvarra falevél hullik,
 • a fán megpihenő madár az autóra pottyant,
 • berepülnek a fákról a bogarak a lakásba,
 • a parkoló autóra ráhullik a mézharmat, száraz gally, stb.,
 • a lomb árnyékolja a lakást,
 • nem látja ki megy az utcán,
 • nagyon kileng a szélben a fa,
 • kicsit felnyomta-megrepesztette a gyökérzet a járdát,
 • parkolóhelyet szeretne a ház előtt nem pedig fát.
 • Közterületi fák esetében a pozitív hatásokat nem vesszük észre, ugyanakkor a negatív vonatkozásokat felerősítve másra próbáljuk hárítani, hiszen másé a fa.

  Ugyanakkor arra is kellene gondolni, hogy a fa nekem jó, értem jó. Sokkal nagyobb toleranciát és aktivitást kellene mutatni ahhoz, hogy a város hosszú távon is élhető maradhasson.

  Belváros
  Mészáros D. Zsolt

  Majdnem minden panaszostól elhangzik a „nem vagyok a fák ellen.” kijelentés, de mégis a hozzá legközelebbi fával kapásból négy előbb említett szempontot említ. Tudomásul kell venni, hogy a városban nincs végtelen hely. El kell férniük a közműveknek, a közvilágításnak, a közlekedő embereknek, gépjárműveknek, közlekedési tábláknak. Fontos kérdés, hogy mit áldozunk be. Könnyen el lehet jutni a nincs egy fa sem a városban állapothoz, ha a közlekedést nevezzük ki elsődleges prioritásnak, s a fákat értéktelennek ítéljük.

  Nem kötelező feladat a faültetés, a zöld környezet ilyen irányú fejlesztése. De Szombathely arra törekszik, és költ is erre, hogy élhető várost alakítson ki a lakói számára.

  Dénes Veronika

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód