Akiknek minden sikerül

Ez az igazi unortodox gazdaságpolitika és közgazdaságtan: a tehetségtelen senkik mennybemenetele.

Csütörtök van, tegnap meg szerda volt, tehát a hét harmadik napja, azaz innen nézvést már majdnem a fele, máshonnan pedig alig telt el belőle valami.

Ehhöz képest megtudtuk, hogy a NER „krémje” közül ki dolgozott ügyesen, verte kenterbe a Zuckerberget, volt nála sokkal okosabb, szerette őtet a jóisten, ahogyan a gázszerelő delirálta az üzleti sikerek feltételeit annak idején. Nos, Rákay Philip közel négyszázmillió forintos hasznot termelt a cégével, Szijjártó-Nagy Szilvia (külügyminiszterné) cége közel háromszáz millió adózott eredmény produkált, Sarka Kata és Rogán Cecília egyik cégének nyeresége közelíti a hatszáz milliót.

Sokan vannak még, akikre másképpen süt a nap, szerdáig ezen a héten ennyi került nyilvánosságra azzal a különös jelenséggel, hogy a képződött nyereségből senki nem fejleszti a céget, hogy letarolja a világpiacot, hanem úgy szedik ki a pénzt, mintha nem lenne holnap. Ez, ami immár a saját számlán csücsül, tisztára van mosva, rá lehet fogni, hogy izzadságos, kétkezi munka eredménye. Zuckerberg azonban olyat tényleg nem tud, mint a Sarka-Rogán páros, akik elképesztő hatékonysággal dolgoznak. Olyat egészen ritkán lát a közgazdaságtan, hogy az árbevétel több mint nyolcvan százaléka profittá válik, de nekik ez is sikerült. Sarka Kata for president – vagy nem.

Instagram/Andrea Varkonyi

Mégsem velük foglalkozunk máma, mert ők csak hab a tortán, Várkonyi Andrea ugyanis mindent visz. Még ki sem bimbózott a szerelme igazán, de már fial, dönti a lóvét zsákszám. Hogy, hogynem, amikor randizgatni kezdett a gázszerelővel, akkor érezte múlhatatlan szükségét, hogy céget kell alapítania, mert másképpen élni tovább nem tud és nem is lehet. Vannak ilyen kényszerek az emberben, ha nem az éjjeliszekrényre kéri a pénzt. Nos, a menyasszony cége fennállása első négy hónapjában százhuszonhét milliós árbevétel mellett közel ötvenhárom millió adózott eredményt ért el, tehát ő is hatékony, mint a rosseb, tisztára Rogánné és a társa. Született pénzügyi zseni ez mind.

Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy Várkonyi cége a gázszerelő jótékonysági programjait menedzseli, sarkosan – és nem sarkásan – fogalmazva a szegényeken gazdagszik, s mint kitetszik, alaposan. Eddig azt szoktuk meg, hogy a nincsteleneknek szánt pénzt elisszák és kaviározzák, mint ahogyan Orbán szegényügyise, az elhíresült Hegedűs Zsuzsa tette. Most már a pénz továbbítása is jó bolt, le lehet szedni a sápot, mintha lélegeztetőgép vagy kínai vakcina volna. Mi tényleg élhetetlenek vagyunk, mert fogalmunk sincs, milyen elképesztő fedősztorikkal lehet pénzhez jutni. Igaz, nem is vagyunk Mészáros Lőrinc menyasszonya, de gyomrunk sem lenne hozzá.

Mindemellett és legfőképpen a világ boldogabbik felében mindenféle jótékonykodást nonprofit alapon művelnek. Nem azért, mert így illő, hanem, mert így tisztességes. Adakozáson nem gazdagszunk meg, ha Istennek tetszően akarunk élni, ha becsületesek vagyunk, s ha nem színjáték az életünk. Egészen egyszerűen azt is megkérdezhetnénk, hogy a jótékonyság koordinálásából kivett több mit ötven milliót a friss üzlet-, és menyasszony miért nem hagyta a rendszerben, hogy további jókat lehessen vele tenni. S hogy nem így történt, az arra bizonyíték, itt nem a szegények segítése, hanem a pénz Lőrinctől Andihoz forgatása az igazi szándék.

Sikerült, mint kitetszik, de azzal a folyománnyal, hogy az ember, ha eddig nem hányta volna el magát a NER legfrissebb szerelmespárjától, most óhatatlanul megteszi. És az a kérdés, mennyi sokan szeretik még ennyire és ilyen módon egymást a NER-ben, hány ilyen üzleti modell működik még, amilyet a Zuckerberg tényleg elképzelni sem tud, hogy a semmiből lesz valami, s pláne munka nélkül. Ez az igazi unortodox gazdaságpolitika és közgazdaságtan, a tehetségtelen senkik mennybemenetele, akiknek képessége csak a lojalitás, a továbbiakat pedig a tizennyolcas karika miatt inkább nem részletezem. Ez a rendszer, akárha Róma hajdan, megérett a pusztulásra. – Szeretettel várjuk a barbárokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény